Projekti

Dovršeni projekti s radionice SC - Akupunktura grada

Autor/izvor: DAZ 07/05/2012

Radionica Akupunktura grada: SC održana je u prostorijama Studentskog centra u Zagrebu od 3. do 6. svibnja 2012. Radionicu je organizirao Mladi DAZ u sklopu Sezone urbanizama s ciljem preispitivanja i ponude prijedloga za aktivaciju i revitalizaciju otvorenih prostora Studentskog centra. 8 timova studenata i mladih arhitekata kroz 4 dana prostudiralo je prostor SC-a i ponudilo zanimljiva rješenja. Nakon roka za doradu svi projekti su postavljeni online i sada ih možete pogledati!

Kristina Careva i Martina Kapuđija o radionici:

U prostorima Kluba SC u Studentskom centru održana je četvrta po redu radionica 'Akupunktura grada' u organizaciji Sekcije mladih Društva arhitekata Zagreba (DAZ), a u sklopu manifestacije 'Sezona urbanizma' u organizaciji Udruženja hrvatskih Arhitekata (UHA).

Prema metodologiji 'Akupunkture grada', projekta kojeg su osmislili arhitekti Rene Lisac i Kristina Careva, interdisciplinarna radionica je, uz aktivnu participaciju djelatnika SCa, zainteresiranih udruga i ostalih korisnika prostora, okupila studente i mlade stručnjake (do 35 godina) iz različitih struka (arhitektura, građevina, likovna umjetnost, dizajn). Cilj radionice je bio kroz interdisciplinarnu diskusiju uskladiti percepciju prostora i osmisliti niz malih, preciznih i provedivih intervencija.

Rješenja su izrađivali timovi od nekoliko sudionika pod vodstvom interdisciplinarnog mentorskog tima (Mojca Smode Cvitanović i Marina Smokvina s Arhitektonskog fakulteta, profesorica Jesenka Pibernik s Grafičkog fakulteta te dipl. inženjer grafičke tehnologije Mario Žepić).

Radionica u trajanju od četiri dana bila je podijeljena na dva dijela, prva dva dana sudionici su od gostujućih predavača, djelatnika SCa, studenata i udruga dobivali informacije o prostoru kako bi njihova rješenja proizišla iz i bila namjenjena korisnicima. Gosti radionice s izvrsnim predavanjima bili su Nataša Rajković, Aleksander Laslo, Tomislav Pletenac, Permakultura, Urban festival i Grupa 4. Organizirana je i event-tura po SC-u pod vodstvom kustosice Kulture promjene SC Marte Kiš i fotografa Damira Žižića, sudionici su time dobili priliku ući u više manje sve, one dostupne i one 'skrivene' prostorije Studentskog centra te na licu mjesta susresti se s korisnicima. U usputnim razgovorima s umjetnicima Damirom Bartolom Indošem, Tanjom Vrvilo, Zlatanom Vehabovićem te slučajnim prolaznicima, sudionici su mogli dobiti informacije o tome kako je centar funkcionirao nekad, a kako danas. Iduća dva dana radionice sudionici su u interdisciplinarnim timovima, ali i kao jedan veliki tim razrađivali svoja rješenja. Izveli su i nekoliko malih akcija kako bi pokazali nove načine korištenja postojećih prostora.

Radionica je završila javnom prezentacijom radova pred gostima kritičarima: kustosicom Kulture promjene SC Matom Kiš, arhitekticom i urbanisticom Dafne Berc, dizajnerom Filipom Cvitićem te arhitektom i urbanistom Krunoslavom Šmitom s Arhitektonskog fakulteta i predstavnikom Sezone urbanizma.

Voditeljice ove radionice su bile Olja Ivanović bacc.arh. i arhitektica Martina Kapuđija, članice Sekcije mladih DAZ-a.

Projekti:

Urbana signalizacija

Autori: Vedrana Šoltić, Zrinka Andrilović

 

Rad metodom stensil-a grafički tretira parter SC-a s ciljem signaliziranja i obavještavanja o sadržajima u prostoru.

Produženi boravak

Autori: Hana Golubovac, Nikolina Krešo, Jere Kuzmanić, Danica Selem

 

Rad potiče prošireno korištenje postojećih prostora, kroz osvještavanje o njegovim mogućnostima i postavljanjem minimalne i/ili održive infrastrukture.

Gumještaj

Autori: Sanja Tušek, Hannah Vranko, Kristina Lugonja, Mateja Markešić, Larisa Ecimović, Dino Ivašić, Filip Havranek)

Rad reciklira i redizajnira element automobilskih guma u jednostavne i jeftine, ali funkcionalne i simpatične elemente urbane opreme (ljuljačke, sjedalice…) te ih raspoređuje po prostoru SC-a inicirajući njegovo prošireno korištenje.

Parking+

Autori: Roberta Škugor, Petra Zaninović

Rad problematizira najveći prostorni potencijal SC-a, centralni parkirališni prostor uz sjeverni nasip pruge, i predlaže njegovo jednostavno parterno uređenje fleksibilno i slobodno za višenamjensko korištenje kroz različita doba dana. 

SC with a twist

Autori: Vanda Trifunović, Tomi Šoletić, Kristina Mirošević

Rad intervenira u prostor pred sjevernim pročeljem predvorja kina, gdje minimalnim i izrazito lakim intervencijama bojanja i premještanja postojećih elemenata stvara prostor značajno kvalitetnijeg karaktera i mogućnosti korištenja.

Plan B

Autori: Tanja Grilec, Martina Petrač, Marko Ursa

Rad intervenira u i redizajnira postojeće procese (poput prehrane SC-a) kako bi u potpunosti promijenio dojam i podignuo identitet doživljaja SC-a na višu razinu. 

Tetrapunktura

Autori: Andrea Bušić, Marko Bušić, Ana Burić

Polazeći od vrijednosti interakcije, participacije i reciklaže, a istovremeno se oslanjajući na ustaljene procese studentske prehrane rad predlaže tetrapak ambalažu kao osnovno sredstvo intervencije.

Mobilni paviljon

Autori: Anselmo Nižić, Davor Jerčinović, Goran Petrović

Dizajniranjem fleksibilnih i pomičnih prostornih okvira postavljenih na tračnice pruge uz sjeverni rub SC-a rad nastoji inicirati raznoliko korištenje tog prostora.

SC rasadnik kulture / novi stari francuz

Autor: Rene Lisac

Rad predlaže artikulaciju oboda treće zone, istočnog dijela SC-a u fleksibilnu strukturu box-ova koju na određeno vrijeme koriste skupine mladih kreativaca različitih struka. Prva intervencija se sastoji od izlaganja u centru tog prostora ostataka originalnog francuskog paviljona okrenutog naopačke, čime se njegove izvorne prostorne kvalitete prenose u eksterijer te se njegovih 12 stupova i njihove pozicije ostavljaju na reciklažu i interpretaciju kreativcima - korisnicima okolnih prostora.  

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.