Mobilni paviljon

Opis

Područje SC-a je prostor iznimne vrijednosti i potencijala u samom centru grada. Iako smo na početku mislili kako je taj prostor neiskorišten, odnosno da se sastoji samo od prvog dijela kojim dominiraju menza i administracija Studentskog centra te neiskorištenog istočnog dijela ispostavilo se, pak, da je SC itekako pun sadržaja te da čitav živi, ali je nepovezan s okolicom, ali i unutar sebe. Dakle, područje živi u dvije zone. Zapadna zona gdje su studentski restoran i administracija SC-a je područje visokim brojem posjetitelja, ali tranzitnog karaktera. U istočnoj se zoni pak odvijaju mnoge aktivnosti vezane za teatar (&td), glazbu i umjetnost uopće, no prosjećan posjetitelj SC-a toga nije svjestan. Smatramo da je prostor prevrijedan da bi služio samo kao mjesto gdje studenti idu jesti i rješavati administrativne poslove te da bi trebao povezivanjem svojih dviju zona i funkcija služiti kao "dnevni boravak" studenata i mladih.

Osnovni koncept stremi da adresira tri glavna problema koja smo zamijetili: informiranje o sadržajima koji postoje u SC-u, povezivanje prednjeg i stražnjeg dijela SC-a te iskorištavanje svih njegovih prostora.

Stoga je mobilni paviljon (paviljončić, paviljonček) je zamišljen kao mobilna jedinica, koja bi s vremenom postala prepoznatljiv simbol prostora SC-a. Njene stranice su potencijalno mjesto za oglašavanje i izlaganje. Unutrašnjost kubusa, pak sluzi kao zaštita od atmosferilija, prostor u kojem je moguće organizirati rad, druženje, a kombiniranjem više, ili svih jedinica moguće je organizirati mobilnu pozornicu ili pak galerijski prostor.

Mobilnost same jedinice je važna jer omogućuje iskorištavanje njenih potencijala posvuda, odnosno u svim dijelovima SC-a bez da ih nužno koncentrira na samo jednom području i tako trajno definira njegovu namjenu. Također, njena mobilnost bi trebala biti katalizator za istraživanje i povezivanje svih područja SC-a.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Radionica
Godina projektiranja 2012
Lokacija Zagreb
Savska cesta 25

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.