Arhitektonsko naslijeđe

Trogir – stanje zaštite i konzervatorska praksa

18/04/2014

Pozivamo vas na predavanje Trogir – stanje zaštite i konzervatorska praksa iz ciklusa Arhitektura i naslijeđe VIII  posvećenog Svjetskoj baštini UNESCO-a u Hrvatskoj, u četvrtak 24. travnja 2014. u 18 sati u prostorijama DAZ-a, Trg bana Josipa Jelačića 3/1, predavanje će održati dr.sc. Miroslav Katić dipl. arheolog iz Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Trogiru.

City Acupuncture

Forum Akupunkture grada: Nove prakse za urbani dizajn

07/04/2014

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na Forum Akupunkture grada koji će se održati u Zagrebu, u Muzeju Mimara 24. travnja 2014, u organizaciji Društva arhitekata Zagreb , zajedno s partnerima Kulturnim Frontom iz Beograda, Public Room iz Skoplja , Public Room iz Sarajeva i Društvom arhitekata Splita.

Stručno usavršavanje

Obnovljivi izvori energije u sustavima grijanja i pripreme tople vode

23/04/2014

Obavještavamo vas da je u pripremi seminar 'ZG-7 Obnovljivi izvori energije u sustavima grijanja i pripreme tople vode' koji je najavljen za 13. lipnja 2014.

UHA

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2013. i dodjela godišnjih nagrada UHA-e

22/04/2014

Poštovane kolegice i kolege, pozivamo vas na dodjelu godišnjih nagrada UHA-e i otvorenje Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2013. godini.

Projekt

Kuća za odmor u Itatibi

22/04/2014

Predstavljamo vam kuću za odmor u predgrađu Sao Paula koju karakterizira zanimljiv poprečni presjek, kao i rafinirana upotreba boja, tekstura i materijala.

Dizajn

Tjedan dizajna Zagreb

22/04/2014

Sutra počinje Tjedan dizajna Zagreb, manifestacija koja objedinjuje niz događanja vezanih uz dizajn i kreativne industrije. #tdzg 2014 će ugostiti mnogobrojne izlagače iz Hrvatske, regije i svijeta, a održava se u Laubi – kući za ljude i umjetnost od 23. do 27. travnja.

Natječaj

Rezultati natječaja za Selce - Trg palih boraca

20/04/2014

Objavljeni su rezultati natječaja za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje za Trg palih boraca, Selce.

Krajobrazna arhitektura

Obilježavanje svjetskog mjeseca krajobrazne arhitekture

18/04/2014

U organizaciji Udruženja studenata krajobrazne arhitekture i Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata putem niza predavanja i događanja i u Hrvatskoj se obilježava travanj kao svjetski mjesec krajobrazne arhitekture.

Venecijanski bijenale

Fitting abstraction

17/04/2014

U tijeku je priprema izložbe s kojom će se Republika Hrvatska predstaviti na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture, jednoj od najuglednijih međunarodnih arhitektonskih izložbi, koja se ove godine održava od 7. lipnja do 23. studenog, o čemu smo pisali ovdje.

Natječaj

Međunarodni natječaj za idejno rješenje rekonstrukcije Centralnog trga u Plovdivu

17/04/2014

Općina Plovdiv (Bugarska) i One Architecture Week objavili su otvoreni, anonimni, međunarodni natječaj za idejno rešenje koje će usmjeriti budući razvoj Centralnog trga u Plovdivu, na kojem se preklapa više važnih povijesnih tema, pa se traži rješenje za suživot slojeva povijesti.

Sekcija za interijer

DAR612

16/04/2014

Sekcija za interijer najavljuje predavanje zagrebačkog arhitektonskog studija DAR612 koje će se održati u utorak, 29. travnja 2014. u 18 sati u prostoru DAZ-a. Gost na predavanju bit će Dominko Blažević. 

Napuštena arhitektura

Napušteni trgovački centri

14/04/2014

Gospodarska kriza u Sjedinjenim državama je uz mnoge žrtve uzela i velike trgovačke centre. Donosimo vam seriju ne rijetko post-apokaliptičnih fotografija napuštenih shopping centara.

Poziv na dostavu primjedbi

Nacrt prijedloga Zakona o arhitektonskim i inženjerskim djelatnostima

02/04/2014

Hrvatska komora arhitekata dostavila je Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja 25. ožujka 2014. godine Nacrt prijedloga Zakona o arhitektonskim i inženjerskim djelatnostima.

Nagrada

Shigeru Ban dobitnik nagrade Pritzker 2014.

24/03/2014

Shigeru Ban, japanski arhitekt poznat po arhitektonskim strukturama od kartona i papira te arhitekturi zbrinjavanja žrtava prirodnih katastrofa i kriznih situacija diljem svijeta, 36. je dobitnik prestižne nagrade za arhitekturu Pritzker.

In memoriam

Slavko Jelinek - arhitektura minimalnih kompromisa

01/03/2014

U ovom posljednjem tjednu veljače ugasio se život jednog od najproduktivnijih graditelja poslijeratne zagrebačke arhitekture. Umro je Slavko Jelinek, arhitekt koji je svojim projektima dao golemi doprinos izgradnji i izgledu poslijeratnog Zagreba, kako stambenim četvrtima, tako i posebnim urbanim orijentirima poput jedne od najpoznatijih gradskih kuća, „Zagrepčanke“.

Intervju

Hoće li Vitićev neboder plesati?

22/02/2014

U DAZ-u nas u četvrtak 27. veljače očekuje izrazito zanimljiva tribina o dugogodišnjem projektu Borisa Bakala u čijem fokusu se nalazi stambeni neboder arhitekta Ivana Vitića u Laginjinoj ulici u Zagrebu. Uz mnogobrojne goste biti će riječi o filmu „Concrete love“ projektu platforme Bacači Sjenki, povodom čega smo razgovarali.

Natječaj

ALUARTFORUM

27/01/2014

Sveučilište u Zagrebu, u organizaciji i provedbi Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA), raspisuje arhitektonsko-urbanistički, međunarodni, javni, anonimni, za realizaciju, otvoreni natječaj u jednom stupnju za izradu arhitektonsko – urbanističkog rješenja Umjetničke galerije Akademije likovnih umjetnosti ALUARTFORUM na lokaciji između zgrada Ilica 83 i 87.

Struka

Novi Pravilnik o standardu usluga arhitekata

15/01/2014

Hrvatska komora arhitekata objavila je novi Pravilnik o standardu usluga arhitekata prema kojem izračun cijene usluge nije više vezan samo na proračunsku vrijednost investicije nego i na ekonomsku kategoriju obavljanja djelatnosti – norma sat projektanta.

Legislativa

Početak provedbe novih zakona

19/12/2013

Hrvatski sabor je početkom prosinca izglasao nove zakone o gradnji, prostornom uređenju i građevinskoj inspekciji koji stupaju na snagu 01. siječnja 2014.

Nagrade

Holcim Awards

14/11/2013

Holcim je raspisao 4. po redu internacionalni natječaj Holcim Awards, kojim se promoviraju i nagrađuju projekti koji doprinose održivo izgrađenom okolišu.

Intervju

O prijedlozima zakona, uvođenju Informacijskog sustava prostornog uređenja i urbanoj sanaciji

14/11/2013

Prenosimo vam zajednički intervju s Ministricom graditeljstva i prostornog uređenja Ankom Mrak-Taritaš, predsjednikom Hrvatske komore arhitekata Tomislavom Ćurkovićem i predsjednikom Udruženja hrvatskih arhitekata Hrvojem Hrabakom.

Javni poziv

Dodjela financijskih sredstava za stručne, znanstvene i istraživačke projekte, izložbe i publikacije članova HKA

05/11/2013

U skladu s Programom rada Hrvatske komore arhitekata za 2013. godinu koji je Skupština komore usvojila na svojoj sjednici u prosincu 2012., HKA raspisala je članovima javni poziv za dodjelu financijskih sredstava za stručne, znanstvene i istraživačke projekte, izložbe i publikacije.

Arhitektura i turizam

Dodijeljene nagrade ARTUR

27/03/2014

Danas 27. ožujka 2014. na zatvaranju prve konferencije ARTUR Arhitektura i turizam, koja se ove godine bavila temom Turistički prostor: Grad i regija, u nazočnosti zamjenika Ministra turizma Ratomira Ivčića,  Gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, Veleposlanice Kraljevine Nizozemske Stelle Ronner-Grubačić i drugih uzvanika, dodijeljene su nagrade ARTUR projektima koji promiču razvoj lokalne zajednice, doprinose kvaliteti turističkog prostora, koji potiču interdisciplinarnosti cjelovitost u procesu i planiranju prostora, te očuvanju okoliša u nekoliko kategorija.

ARTUR

Artur konferencija

02/03/2014

Društvo arhitekata Zagreba u sklopu projekta Artur (Arhitektura i turizam) nastalog u suradnji s Institutom za turizam, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, Društvom arhitekata Zadra, Društvom arhitekata Dubrovnika i Društvom arhitekata Istre objavljuje poziv na: Konferenciju ARTUR Turistički prostor: Grad i regija 27. ožujka 2014. u Hotelu WESTIN u Zagrebu.

Karte kupite putem entrio.hr

Ovdje preuzmite PROGRAM     konferencije te PRIJAVNICU.
Više informacija o projektu pročitajte na http://artur.d-a-z.hr/

Posljednji pozdrav

In memoriam Aleksander Laslo

28/02/2014

Donosimo dirljivi tekst Snješke Knežević o nedavno preminulom kolegi Aleksanderu Laslu.

DAZ

Programi DAZ-a

20/02/2014

Društvo arhitekata Zagreba i u 2014. godina nastavlja s mnoštvom vlastitih programa u različitim sferama, od arhitekture do društva, turizma i edukacije. U suradnji s partnerima, sponzorima i medijskim pokroviteljima veselimo se budućim izazovima i ovim putem zahvaljujemo svima na podršci ta vas pozivam da sudjelujete zajedno s nama u našim sadašnjim i budućim programi

ARTUR

Poziv za predlaganje projekata za Nagradu Artur

01/02/2014

Društvo arhitekata Zagreba u sklopu projekta ARTUR (Arhitektura i turizam) nastalog u suradnji s Institutom za turizam, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, Društvom arhitekata Zadra, Društvom arhitekata Dubrovnika i Društvom arhitekata Istre raspisuje Poziv za predlaganje projekata za Nagradu Artur.

Think Space

Natječaj Culture & Society

21/01/2014

Nakon uspješno provedenog prvog iz serije tri ovogodišnja Think Space natječaja, koji se pod krovnom temom „Money / Novac“ bavi razvijanjem strategija i konceptualnih projekata na rubu arhitekture, nalazimo se u jeku drugog u nizu pod nazivom „Culture & Society“ čiji rok za predaju radova je 31. siječnja 2013.

Intervju

Damir Ljutić: Prostor - ključan resurs turističkog razvoja

20/01/2014

Portal poslovniturizam.com objavio je intervju s Damirom Ljutićem, članom upravnog odbora Društva arhitekata Zagreba i voditeljem programa ARTUR - Arhitektura i turizam kojeg je DAZ pokrenuo prošle godine zajedno s partnerima. Pročitajte o napretku ARTUR-a i o tome što nas još očekuje, u nastavku prenosimo cijeli intervju, a više o ARTUR-u potražite ovdje.

ARTUR

ARTUR – Turistički prostor: Grad i regija

05/12/2013

Ovogodišnja tema ARTURA – Turistički prostor: Grad i regija – bavi se propitivanjem i istraživanjem odnosa turističkih gradova i njihovih regija. Odnos grada i regije detaljnije se proučava kroz tri specifične interaktivne i multidisciplinarne radionice. Nakon prve, održane u listopadu u Zadru, gdje se promišljao utjecaj javnih prostora na turizam, donosimo teme i pitanja druge radionice u  Dubrovniku – Identitet Grad - regija , te najavljujemo radionicu u Puli – Gradski projekti kao potencijali turističkog razvoja grada i regije koja će se održati u prosincu 2013.

Think Space

Kultura i arhitektura ekstremnih okoliša

02/12/2013

Think Space vas poziva na razgovor o mističnim prostorima i druženje s iznimno zanimljivim gostima u ponedjeljak, 9.12. 2013. u Laubi u 19h! Cijeli niz međunarodnih gostiju programa približit će nam nepristupačne i tajnovite okoliše na Zemlji i u Svemiru te mogućnosti kulturnog i arhitektonskog djelovanja u njima. Kroz primjere iz vlastitih radova, publici će pojasniti zašto je za rad u standardnim uvjetima dobro promisliti i neke ne tako standardne situacije i što iz njih možemo naučiti. 

DAZ

3. otvoreno prvenstvo u tenisu za arhitekte

01/12/2013

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na 3. otvoreno prvenstvo u tenisu u organizaciji Društva arhitekata Zagreba i Područnog odbora Zagreb Hrvatske komore arhitekata od 31. siječnja do 02. veljače 2014.

Kalendar

travanj 2014.
23
23/04/2014 - 27/04/2014
Tjedan dizajna Zagreb
30/03/2014 - 30/04/2014
Ghost project 2014
24 25
25/04/2014 - 27/04/2014
Dani Orisa Dubrovnik 2014
23/04/2014 - 27/04/2014
Tjedan dizajna Zagreb
30/03/2014 - 30/04/2014
Ghost project 2014
26
25/04/2014 - 27/04/2014
Dani Orisa Dubrovnik 2014
23/04/2014 - 27/04/2014
Tjedan dizajna Zagreb
30/03/2014 - 30/04/2014
Ghost project 2014
27
25/04/2014 - 27/04/2014
Dani Orisa Dubrovnik 2014
23/04/2014 - 27/04/2014
Tjedan dizajna Zagreb
30/03/2014 - 30/04/2014
Ghost project 2014
28 29
29/04/2014
DAR612
30/03/2014 - 30/04/2014
Ghost project 2014

DAZ programi u 2014:


 Medijski partneri:

 

 

 

 

 

Partner:

 

 

Potpora:Pokrovitelji:

 

   

    

 

Potpora:

 

 

Partneri:

    

 

 

 

Sponzori:

 

  

    

 

    

 

Medijski partneri:

  


Zadnji komentari