SC with a twist

Opis

Prostor studentskog centra pruža više od društvenih sadržaja kao što su menza i student servis. Ono što je manje poznato jest to da je SC zapravo kompleks, fizički možda nepovezanih, ali funkcionalno vezanih sadržaja kulture. Ono što je još zanimljivije, od unutarnjih prostora prepunih umjetničkih programa, su raznoliki i veliki međuprostori građevina, koji se uz minimalne intervencije mogu pretvoriti, iz odbojnih i neuporabnih, u korištene javne otvorene površine.
Lokacija naše intervencije je vizualno, ali i fizički postavljena kao centralna točka komunikacije unutar kompleksa te se nalazi na granici između studentskog i umjetničkog dijela SC-a. U tom centralnom dijelu nalazi se predimenzionirano i neorganizirano, veliko parkiralište radnika i dostavnih vozila, koje se pruža od pruge do ograđenog zelenog otoka s gustim drvećem, koji je time zapravo postao višak, a ne primarna kvaliteta tog velikog nedefiniranog otvorenog prostora.
Detektirajući postojeće elemente urbane opreme koji se nalaze između zelenog otoka i staklene stijene predprostora Kina SC, odlučili smo se na razmještanje istih. Na taj način stvara se uporabna javna površina koja služi kao žarište komunikacije dva dijela kompleksa te kao ulazni trg za Francuski paviljon na istoku, Teatar &td na jugoistoku te Kino SC na jugu.
Što se tiče samog zelenila, predložili smo micanje ograde da se omogući njegovo korištenje te da se uspostavi komunikacija i u smjeru sjever-jug (uzimajući u obzir moguću buduću prenamjenu sjevernog parkirališta u veći centralni trg izmežu plesnog centra i Galerije SC). Pronađeno popločanje od betonskih kockica uz rub zelenila, koje je sada zaraslo i nema funkciju, premjestili smo u centralni dio otoka. Klupe nađene na mjestu intervencije, razmjestili smo po središnjem dijelu i tako ostvarili ne samo prostor usmjerenog kretanja, već mjesto zaustavljanja, prostor koji postaje cilj, a ne samo prolazna točka do ostalih sadržaja. Klupe su organizirane na način da se onemogući naknadno parkiranje vozila (izmicanje eventualnih 5-10 vozila na sjeverno parkiralište), postavljajući ih uz betonske posude za cvijeće, također pronađene u zoni intervencije. Betonske posude za cvijeće se uz minimalno uređenje (bojanje vanjskog oplošja, sadnju drveća u veće ili postavljanje drvenih ploča na vrh) počinju ponovo koristiti, ne samo kao točke zelenila, već kao elementi za sjedenje i/ili ležanje, ovisno o dimenzijama istih. Na lokaciji su pronađene četiri manje, radijusa 1m i dvije veće radijusa 2m. Jednu manju smo obojali i prekrili drvenim letvicama, također pronađenima u SC-u.
U daljnoj razradi, također kroz minimalno interveniranje, predvidjeli smo otvaranje jednog polja fiksnih staklenih stijena predprostora Kina SC, s ciljem stvaranja novog ulaza / izlaza, a koji je potreban ne samo s obzirom na bogate programe kina, npr. film festivali, već i zbog bolje funkcionalne organizacije unutarnjeg prostora.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Radionica
Godina projektiranja 2012
Lokacija Zagreb
Savska cesta 25

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: