Plan B

Opis

Osnovna ideja sa kojom smo krenuli bila je oplemeniti postojeće procese koji su već prisutni unutar prostora SCa (prehrana, odmor, tranzit, večernja okupljanja vezano uz kulturnu ponudu) malim prostornim intervencijama, davajući im novi duh i prikazujući neke nove potencijale na temelju promjena ambijentalnosti prostora. Polazište nam je bilo i da ta ostvarenja budu jednostavno ostvariva, financijski gotovo zanemariva i, naravno, djelotvorna. Također nam se svidio koncept tih intervencija kao nečega prolaznog, nenajavljenog, ali i ponovljivog; prostor SCa u ovom je trenutku za većinu korisnika (a većina korisnika nisu konzumenti kulturnih sadržaja prostora) statična kategorija koju doživljavaju ujednačenom i zanimljivom samo na način korištenja osnovnih uhodanih sadržaja, pa smo ponudili PLAN B. Predvidjeli smo veći broj intervencija, a za potrebu prezentacije radionice odlučili smo se za četiri intervencije koje smo detaljnije razradili, a neke i proveli.
INTERVENCIJA SLOWBURGER (osnovni element: svijeća): studentska prehrana kao jedan od glavnih sadržaja uhodan je i funkcionalan proces gdje su efikasnost i protočnost ljudi veoma važne, pa se i iz tog razloga ona isčitava kao nešto utilitarno i dosadno; mi smo ponudili večere uz svijeće gdje su korisnici rado sudjelovali i doživjeli prostor menze na jedan drukčiji način. Zainteresiranost korisnika ukazala je na mogućnost SCa da ponudi nešto novo unutar svog prostora. Na organizirani studentski spoj u SC subotom navečer? Zašto ne.
INTERVENCIJA PAZI ISTOK! (osnovni element: baterijska lampa): istočni dio prostora, gdje su uglavnom smješteni kulturni i proizvodni sadržaji, velika je nepoznanica velikom broju korisnika, a i građana. Tamo se nalazi i "najmanja galerija na svijetu", zanimljiva prostorna točka vrijedna posjeta čiji su značaj i vidljivost zanemarivi, pogotovo kada se smrači. U tom vremenu ona bi mogla imati potencijal okupljališta (tada u prostoru nalazimo velik broj konzumenata kulturnih sadržaja koji obilaze istočni dio SCa), a u sadašnjem stanju zasjenjena je jakim utilitarnim svjetlima okolnih radionica i gubi se u prostoru. Našom intervencijom zasjenili smo reflektore i doveli galeriju svjetlosnim performansom u poziciju koju zaslužuje, mijenjajući ambijent krajnjeg istočnog prostora.
INTERVENCIJA GLAVA U OBLAKU (osnovni element: balon): jedan od najvidljivijih prostornih problema unutar centra nedostatak je zasjenjenih mjesta, što je posebno bitno kada želimo ponuditi različite vrste odmarališta i tipova parkinga (npr. zasjenjene-nezasjenjene klupe), ali i kada želimo stvoriti prostornu zanimljivost na temelju kontrasta i varijacije. Našom intervencijom htjeli smo ukazati na taj problem, ali i potencijale koje on ima vezano uz ovu problematiku. Iz tog razloga stvorili smo oblake od balona, element humora u novoj ambijentalnosti prostora koji je zapravo i funkcionalno privremeno rješenje za nedostatak sjene.
INTERVENCIJA VANI JE BOLJE (osnovni element: lunch box): o problematici monotonosti prehrane unutar centra već smo diskutirali; velik broj otvorenih površina unutar centra predstavlja veliki potencijal da se taj proces odvija i u vanjskom prostoru. S obzirom na trenutno stanje gdje boravišni potencijali nisu veliki s obzirom na broj sjedećih mjesta, (ne)zasjenjenost, (ne)zanimljivost vizura i usku integraciju prometa motornih vozila unutar prostora, htjeli smo ponuditi korisnicima da sami odaberu svoje mjesto bilo gdje unutar vanjskog prostora centra, potičući time istraživanje istočnog dijela prostora, ali i promjenu u doživljavanju vanjskih površina centra. Tako je nastao i naš dizajnirani lunch box, koji omogućuje prijenos hrane u vanjski prostor, a sadrži i prikladnu dekicu koja omogućuje da svatko nađe mjesto za sebe unutar centra.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Radionica
Godina projektiranja 2012
Lokacija Zagreb
Savska cesta 25

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.