Urbana signalizacija

Opis

Rad je nastao u sklopu radionice Akupunktura rada koja se održavala u sklopu Sezone urbanizma u organizaciji Mladi DAZ-a.

Razgovarajući s korisnicima SC-a, problem signalizacije se nametnuo sam po sebi. Nesnalaženje unutar kompleksa, te nepoznavanje prostora prema istočnom ulazu SC-a bili su očiti problemi čije se riješenje moglo simulirati manjom akcijom na licu mjesta.

Uzevši asfalt kao medij koji je kao takav dominantan na cijelom prostoru i čija neiskorištenost dodatno potencira dojam SC-a kao starog, monotonog i sivog prostora, iskoristiti ga za urbanu signalizaciju nametnulo se kao logično rješenje.

Otežana komunikacija s korisnicima, te nemogućnost utjecanja na njihovo prirodno (s)kretanje prema istočnom ulazu dodatno je opravdalo intervenciju.

Postavljajući piktograme koji označavaju najvažnije objekte u kompleksu, te signalne strelice koje vode do istih, iskorišteno je prirodno kretanje korisnika unutar kompleksa, te im je na taj način podmetnuta informacija. Svi postavljeni elementi signalizacije dovoljno su uočljivi da korisnici ne moraju ulagati dodatne napore kako bi informaciju percipirali – kreirani su tako da nisu ni premali, kako se korisnici ne bi morali saginjati, a niti preveliki, kako se ne bi morali dodatno odmicati/udaljavati da bi vidjeli što se nalazi ispred njih.

Također, element strelice samom svojom veličinom nameće i odgovor na pitanje kolika bi udaljenost trebala biti između istih kako bi korisnici uspješno percipirali smjer kretanja – potrebno ih je na asfaltu što gušće rasporediti po označenim rutama, i to na način da se nalaze jedne poviše drugih, s time da je svaka druga strelica zrcalno okrenuta od prethodne simulirajući na taj način tragove ljudskih stopa. Koristeći

Signalne strelice i piktogrami izrađeni su na asfaltu sprejem za grafite preko prethodno kreiranih šablona (stencil-a). Zamišljeno je da se elementi nanose sprejevima jarko žute boje, jer se tako najbolje ističu na sivoj podlozi asfalta, a samim time je i smjer kretanja uočljiviji i lakše ga je pratiti sa veće udaljenosti.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Radionica
Godina projektiranja 2012
Lokacija Zagreb
Savska cesta 25

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.