Produženi boravak

Opis

SC je itekako živ kompleks u kojem se odvija bogat i kvalitetan program i stvara velik dio nezavisne kulture grada Zagreba. U njemu žive tri različite rutine: "menzaška", kulturno-produkcijska i ona samozatajnija street-art/skejt kultura itd. Ono što uočavamo kao problem je situacija u kojoj većina studenata ne percipira SC kao centar studentskog života, a to je posljedica činjenice da se svaka od tih rutina začahurila u određeni dio prostora SC-a stvarajući tako mentalne granice koje prosječni studnet ne prelazi (slika2). Te granice se lako mogu izbrisati ako se u postojeći zoning upletu sadržaji tj. infrastuktura nužna za aktivnosti koje su zajedničke svim studentima. Od te ideje polazi naše rješenje.
SC vidimo kao mjesto za svakodnevni boravak svih studenata koji bez obzira na navike i svjetonazore imaju potrebu za prostorom za rad, za odmorom i za prehranom. Zajednički nam je dakle nazivnik "pos''o, kuća, birtija". Uzevši u obzir da veći dio prostora već aktivno živi zajedno sa svojim korisnicima, htjeli bismo minimalnim intervencijama na neuređenim i zanemarenim površinama omogućiti najrazličitijim korisnicima "produženi boravak" (slika3).
Prva točka koju smo prepoznali terasa je menze kojoj je potrebna samo tenda radi higijenskih uvjeta i poticaj studentima da otvore vrata i izađu jesti na otovreno. Malim "gerilskim" ručkom na terasi pokušali smo aktualizirati tu ideju, a video koji je tada nastao mogao bi se prikazivati studentima dok čekaju u redu za menzu (video1). Pored njega mogao bi se prikazivati i video našeg "gerilskog" sunčanja na ulaznom platou koji vidimo kao prostor za odmor i opuštanje (video2). Tom scenariju nedostaje samo scenografija; urbana oprema i zasjenjenje.
Treća točka kojoj smo posvetili najviše pozornosti prostor je "parkinga" na sjeveru SC-a koji bi uz provođenje minimalne infrastrukture mogao postati prostor za rad studenata. Već postavljanje niza paleta i raznog recikliranog materijala kao radnih stolova i stolica, postavljanje produžnih kabela i tende i neznatno zazelenjavanje stvorili bi mjesto za rad na prijenosnom računalu (slika4). Korak dalje bi bio usmjeren na ekološki i održivi aspekt; zamjena tendi i produžnih kabela solarnim panelima koji su istovremeno nadstrešnice i izvor napajanja za računala, aparat za kavu ili kuhala (slika5).
Naš stav je da SC treba nadograditi tek minimalnim "tehničkim" rješenjima i tako osvijestiti studente da je to njihov centar i da unutar njega mogu spojiti ugodno s korisnim: susretati se, raditi, družiti se, opećnito boraviti.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Radionica
Godina projektiranja 2012
Lokacija Zagreb
Savska cesta 25

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:




 


 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.