ARTUR

30.09.2013 - 01.06.2016

Ljutić, Damir, Programski odbor, voditelj
Perić, Davorka, Programski odbor
Ilijanić, Andreja, Programski odbor
Rapaić, Sunčana, Programski odbor
Marendić, Ana, Programski odbor
Rukavina, Iva, Programski odbor

Program ARTUR  iniciralo je Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam.

ARTUR - arhitektura i turizam je program čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih uz prostor i turizam.

Arhitektonska struka otvara niz pitanja vezanih za strategije turističkog razvoja i arhitekture u turističkom području u cjelini s ciljem poticanja održivog i cjelogodišnjeg turizma.

Program Artur želi uključiti sve dionike u procesu urbanog razvoja i arhitekture, te uključiti i kulturne i prirodne resurse u regiji u svoj program.

ARTUR istražuje, razmatra i valorizira odnos između prostora/arhitekture i turizma:

•  ulogu arhitekture i urbanizma u razvoju hrvatskog turizma;

•  utjecaj turizma na planiranje, izgradnju i zaštitu prostora, ekonomski, socijalni i kulturni razvoj gradova i regija, revitalizaciju i obnovu kulturne baštine i arhitekture;

•  razvoj turizma, ulaganja u planiranje turizma i strategije upravljanja hrvatskim teritorijem, zakonodavni okviri u upravljanju hrvatskim turističkim područjima.

Uloga turizma u ukupnom gospodarstvu Hrvatske je od iznimne važnosti. Potencijali hrvatskog turizma još uvijek nisu u potpunosti priznati i zato je neophodno pronaći načine kako aktivirati raspoložive resurse i usredotočiti se na stvaranje boljih, učinkovitijih, održivih i prepoznatljivih turističkih proizvoda, usluga i ponuda.

Ključni nedostaci koje smo prepoznali su:

•  nedovoljno uključivanje i slabo koordiniranje svih dionika u realizaciji strategije razvoja turizma;

•  predugi rok provođenja operativnih planova koji bi trebali rezultirati;

•  privlačenjem investicija i pokretanjem investicijskih ciklusa;

•  promocijom i marketingom hrvatskih turističkih proizvoda;

•  nedostatak razumijevanja važnosti prostornog menagementa i kvalitete privatnog i javnog prostora u turizmu;

•  zanemarivanje javnog prostora i prostornih vrijednosti;

•  nedostatak prepoznatljivog identiteta;

•  mogući negativni utjecaj turizma na planiranje, izgradnju i zaštitu prostora, ekonomski, socijalni i kulturni razvoj gradova i regija, revitalizaciju i obnovu kulturne baštine i arhitekture;

•  nedovoljna pažnja posvećena planiranju i projektiranju poštujući energetsku učinkovitost i mikroklimatske uvjete.

 

Ciljevi programa ARTUR:

•  Promicanje kvalitetnog prostornog planiranja i arhitekture kao preduvjeta za turistički razvoj i održivi razvoj,

•  Uključivanje arhitekture kao profesije u vitalni dio procesa stvaranja strategije planiranja i oblikovanja prostora i područja vezanih uz razvoj hrvatskog turizma,

•  Podizanje svijesti o neophodnosti energetski učinkovitog planiranja i projektiranja, kao i predstavljanje najboljih metoda i praksi u implementaciji korištenje obnovljivih izvora energije i bioklimaskog dizajna

•  Stvaranje profesionalnog, socijalnog i pravnog okvira za razvoj i zaštitu hrvatskog turističkog prostora,

•  Izrada Artur mreže - platforma za dijalog između različitih interesnih skupina čiji je cilj poboljšanje kvalitete prostornog planiranja i arhitekture u turizmu,

•  Prepoznavanje najboljih praksi, primjera uspješnih, održivih, kvalitetno planiranih i integriranih arhitektonskih ostvarenja u području turizma u Hrvatskoj

Vezana događanja

29/04/2016 - 29/04/2016

ARTUR radionica u Splitu - Devastacija

29. travnja u Splitu se održava druga radionica ovogodišnjeg ciklusa programa ARTUR – Arhitektura i turizam pod temom – Devastacija. U sklopu cjelodnevne radionice organiziran je i stručni obilazak lokacija u Splitu, dok se sama radionica i predavanja održavaju u Sjeverozapadnoj kuli Dioklecijanove palače, (Bosanska 4). Kroz predavanja i interdisciplinarne grupe sudionika biti će govora o pitanjima devastacije prostora zanemarivanjem kao i recentnom gradnjom, te koje su moguće metode ili načini njegove rehabilitacije. 

09/06/2015 - 09/06/2015

Konferencija ARTUR 2015 - Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske

Društvo arhitekata Zagreba u sklopu projekta Artur (Arhitektura i turizam) nastalog u suradnji s Institutom za turizam, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju i Društvom arhitekata Osijeka objavljuje poziv na Konferenciju ARTUR - Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske, koja se održava 09. lipnja 2015. u Oris-Kući arhitekture, Kralja Držislava 3, Zagreb. Sudjelovanje je besplatno te se boduje sa 7 bodova u sustavu SSU HKA.

16/04/2015 - 20/05/2015

Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske – Poziv za Nagradu ARTUR

Društvo arhitekata Zagreba u sklopu projekta ARTUR (Arhitektura i turizam) za 2015. raspisuje poziv za predlaganje projekata za Nagradu ARTUR 2015.

14/05/2015 - 14/05/2015

Radionica agroturizam i arhitektura - Baranja

Pozivamo Vas da nam se pridružite u stručnom obilasku na radionici  AGROTURIZAM I ARHITEKTURA na lokacijama Osijek – Zlatna Greda – Kneževi vinogradi – Karanac, vezanim za agro i eno turizam u sklopu programa ARTUR u vidu jednodnevnog stručnog putovanja autobusom iz Zagreba u Baranju, polazak je s Glavnog kolodvora 14. svibnja 2015., u 7 sati . a povratak u 20 sati. Radionica je uvrštena u Sustav stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata, te se boduje s 8 (osam) bodova- - - POPUNJENO - - -

26/03/2015 - 26/03/2015

Zaključci radionice ARTUR „Toplice – turistički potencijali“

26. ožujka 2015. održana je radionica "TOPLICE - TURISTIČKI POTENCIJALI" u sklopu programa ARTUR (Arhitektura i turizam),  u Daruvarskim toplicama, koji je ove godine posvećen kontinentalnoj Hrvatskoj i naslovljen  „Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske".

26/03/2015 - 26/03/2015

Toplice - turistički potencijali

Pozivamo Vas da nam se pridružite na radionici "POTENCIJALI TOPLIČKOG TURIZMA" u sklopu programa ARTUR, koja će se održati 26. ožujka 2015., u Daruvarskim toplicama, Julijev park 1, s početkom u 10:30h. Radionica je uvrštena u Sustav stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata, te se boduje s 10 bodova, a za sve zainteresirane sudionike biti će organiziran prijevoz  autobusom, a za sve zainteresirane sudionike biti će organiziran prijevoz  autobusom s polaskom u 8.00h ispred Glavnog kolodvora.

12/02/2015 - 12/02/2015

Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske - Gradski turizam

ARTUR Arhitektura i turizam i Društvo arhitekata Zagreba pozivaju vas na prvu radionicu „Gradski turizam“ u ovogodišnjem ciklusu programa ARTUR pod krovnom temom „Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske“. Radionica će se održati u prostorima Društva 12. veljače 2015. U nastavku pročitajte više o programu, a prijavnicu preuzmite ovdje.

27/03/2014 - 27/03/2014

Dodijeljene nagrade ARTUR

Danas 27. ožujka 2014. na zatvaranju prve konferencije ARTUR Arhitektura i turizam, koja se ove godine bavila temom Turistički prostor: Grad i regija, u nazočnosti zamjenika Ministra turizma Ratomira Ivčića,  Gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, Veleposlanice Kraljevine Nizozemske Stelle Ronner-Grubačić i drugih uzvanika, dodijeljene su nagrade ARTUR projektima koji promiču razvoj lokalne zajednice, doprinose kvaliteti turističkog prostora, koji potiču interdisciplinarnosti cjelovitost u procesu i planiranju prostora, te očuvanju okoliša u nekoliko kategorija.

27/03/2014 - 27/03/2014

Sutra počinje konferencija ARTUR

Društvo arhitekata Zagreba u sklopu projekta Artur (Arhitektura i turizam) nastalog u suradnji s Institutom za turizam, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, Društvom arhitekata Zadra, Društvom arhitekata Dubrovnika i Društvom arhitekata Istre, organizira konferenciju ARTUR 27. ožujka 2014. u Hotelu WESTIN, Zagreb na temu Turistički prostor: Grad i regija.

27/03/2014 - 27/03/2014

KesselsKramer: Marketing lokacija

Posebni gosti konferencije ARTUR koja se održava 27. ožujka 2014. u Hotelu WESTIN u Zagrebu su Gijs van den Berg i Matthijs de Jongh iz Agencija KesselsKramer,  koji će održati predavanje u kojem će nas upoznati s radom svoje Agencije kroz  primjere marketinga lokacija.

27/03/2014 - 27/03/2014

Artur konferencija

Društvo arhitekata Zagreba u sklopu projekta Artur (Arhitektura i turizam) nastalog u suradnji s Institutom za turizam, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, Društvom arhitekata Zadra, Društvom arhitekata Dubrovnika i Društvom arhitekata Istre objavljuje poziv na: Konferenciju ARTUR Turistički prostor: Grad i regija 27. ožujka 2014. u Hotelu WESTIN u Zagrebu.

Karte kupite putem entrio.hr 

01/02/2014 - 01/03/2014

Poziv za predlaganje projekata za Nagradu Artur

Društvo arhitekata Zagreba u sklopu projekta ARTUR (Arhitektura i turizam) nastalog u suradnji s Institutom za turizam, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, Društvom arhitekata Zadra, Društvom arhitekata Dubrovnika i Društvom arhitekata Istre raspisuje Poziv za predlaganje projekata za Nagradu Artur.

16/12/2013 - 17/12/2013

Kakve gradske projekte građani Pule smatraju turističkim potencijalima grada?

Na trećoj radionici Artur (Arhitektura i turizam) u Puli održanog 16.  i 17. prosinca 2013. u Društvu arhitekata Istre u Puli na temu Turistički prostor: Grad i regija – građani Pule bavili su se propitivanjem i istraživanjem odnosa svoga grada i regije kroz interaktivnu, multidisciplinarnu radionicu.

16/12/2013 - 17/12/2013

Artur u Puli

Pozivamo Vas da nam se pridružite na trećoj radionici Artur (Arhitektura i turizam) u Puli, 16.  i 17. prosinca 2013. u MMC Luka, Istarska 30, Pula.

04/12/2013 - 04/12/2013

ARTUR – Turistički prostor: Grad i regija

Ovogodišnja tema ARTURA – Turistički prostor: Grad i regija – bavi se propitivanjem i istraživanjem odnosa turističkih gradova i njihovih regija. Odnos grada i regije detaljnije se proučava kroz tri specifične interaktivne i multidisciplinarne radionice. Nakon prve, održane u listopadu u Zadru, gdje se promišljao utjecaj javnih prostora na turizam, donosimo teme i pitanja druge radionice u  Dubrovniku – Identitet Grad - regija , te najavljujemo radionicu u Puli – Gradski projekti kao potencijali turističkog razvoja grada i regije koja će se održati u prosincu 2013.

19/11/2013 - 19/11/2013

Identitet: Grad i regija

Pozivamo Vas da nam se pridružite na 2. radionici programa ARTUR (Arhitektura i turizam) u Dubrovniku, 26. studenog 2013. u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik u dvorani Elafiti u 9:30 sati, Babin kuk.

27/10/2013 - 27/10/2013

Zadarska ARTUR radionica

Ovog vikenda u Zadru je održana radionica u sklopu programa ARTUR – Arhitektura i turizam na temu "Uloga arhitekture javnih prostora u turizmu". Ovogodišnja tema programa ARTUR je Turistički prostor: Grad i regija.

18/10/2013 - 18/10/2013

Uloga arhitekture javnih prostora u turizmu

Ovogodišnji program ARTUR se zahuktava, uskoro nas očekuje prva u nizu nekoliko radionica na temu: Grad i regija. 26. listopada u Zadru baviti ćemo se temom „Uloga arhitekture javnih prostora u turizmu”,a radionica se boduje s 5 bodova unutar sustava stalnog stručno usavršavanja HKA dok više o programu predavačima i temi možete pročitati u nastavku.

30/09/2013 - 30/09/2013

Predstavljen program ARTUR - Arhitektura i turizam

U ponedjeljak 30. rujna 2013. je u hotelu Double Tree predstavljen program ARTUR – arhitektura i turizam Društva arhitekata Zagreba te ovogodišnja tema – Turistički prostor: Grad i regija. Među 70ak sudionika, bili su i predstavnici nekoliko ministarstava te arhitekti koji su diskutirali o temama vezanim uz arhitekturu i turizam.

25/09/2013 - 25/09/2013

Predstavljanje programa ARTUR - arhitektura i turizam

Društvo arhitekata Zagreba Vas poziva na predstavljanje programa ARTUR – Arhitektura i turizam i okrugli stol na temu Turistički prostor: Grad i regija koji će se održati u ponedjeljak 30. rujna 2013. u 11:00h u hotelu Double Tree, Ulica Grada Vukovara 269A, Zagreb.

18/04/2013 - 18/04/2013

Artur na Rexpo-u

Prošle godine Društvo arhitekata Zagreba pokrenulo je program Artur – arhitektura i turizam. Kao i prošle, tako i ove godine Artur će biti prezentiran na Rexpo-u - mađunarodnom sajmu investicijskih projekata za jadransku regiju 18. travnja od 11h do 13.30h na Rexpo Forumu u Hypo Centru u Zagrebu.

http://www.rexpo.hr/clanak/12/o-rexpo-u

19/04/2012 - 20/04/2012

Posjetite DAZ na sajmu Rexpo i upoznajte Artura!

DAZ na sajmu Rexpo u Hypo centru promovira svoj novi program - Artur, arhitektura i turizam. Posjetite nas na štandu B1 i prijavite se za okrugli stol i radionicu u petak 20.04.2012. na temu Grad i arhitektura kao turistički proizvod.

19/04/2012 - 20/04/2012

Počinje Rexpo i predstavljanje Artura!

DAZ pokreće program pod nazivom Artur – arhitektura i turizam. Prvo događanje je u sklopu sajma Rexpo 19. i 20.04.2012. u Hypocentru s okruglim stolom i radionicom na temu Grad i arhitektura kao turistički proizvod.

19/04/2012 - 20/04/2012

Grad i arhitektura kao turistički proizvod

Društvo arhitekata Zagreba pokreće program pod nazivom Artur – arhitektura i turizam. Prvo događanje je u sklopu sajma Rexpo 19. i 20.04.2012. u Hypocentru s predavanjem i radionicom na temu Grad i arhitektura kao turistički proizvod. U nastavku saznajte što je world café forum i tko će predavati na Rexpo-u.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Voditelji

Ljutić, Damir
Programski odbor, voditelj

Perić, Davorka
Programski odbor

Ilijanić, Andreja
Programski odbor

Rapaić, Sunčana
Programski odbor

Marendić, Ana
Programski odbor

Rukavina, Iva
Programski odbor