Kalendar

Nekonferencija - ‘Izvan granica’ 18.-20.11.2011.

18.11.2011 - 20.11.2011
Ciklus: Think Space 2011 BORDERS

U utorak, 31. svibnja, u prostorima DAZ-a predstavljeni su pobjednici drugog međunarodnog natječaja – Geopolitičke granice - i predstavljen je treći u nizu natječaja - Ekološke granice. Najavljena je i prva Misli prostor /Think Space Nekoferencija - ‛Izvan granica’ koja će se održati od 18. do 20. studenog u Zagrebu.

U utorak, 31. svibnja, u prostorima Društva arhitekata Zagreba predstavljeni su pobjednici drugog međunarodnog natječaja – Geopolitičke granice - i predstavljen je treći u nizu natječaja - Ekološke granice - unutar godišnje teme Granice u sklopu programa Misli prostor / Think Space te je najavljena prva Misli prostor /Think Space Nekoferencija ‛Izvan granica’. Na predstavljanju su se pridružili i dobitnici nagrada Konstantinos Papadimitrakopoulos, Despoina Gkirti i Efthymios Dimopoulos iz Atene  putem video veze.

O natječaju Geopolitičke Granice

Drugi natječaj u ovogodišnjem ciklusu – Geopolitičke granice - otvoren je 15. ožujka, a natječajni zadatak osmislio je Teddy Cruz američki arhitekt porijeklom iz Gvatemale i direktor arhitektonske prakse estudio teddy cruz iz San Diega u SAD-u, čiji rad proizlazi iz istraživanja koncipiranog oko pojma Političkog ekvatora. Rok za predaju radova bio je 26. travnja 2011., a rezultati su objavljeni  10. svibnja 2011., na službenim stranicamaThink Space programa.

Politički ekvator je uvod u mnoge od lokalnih radikalizama, razasutih diljem kontinenata, sugerirajući da će se neki od najrelevantnijih projekata za unapređenje društveno-ekonomske uključivosti roditi ne u zonama obilja već u zonama oskudice, usred kakvog sukoba oko geopolitičkih granica, prirodnih resursa ili marginaliziranih zajednica.

Natječajni zadatak Geopolitičkih granica, koji je osmislio Cruz, pozvao je arhitekte i dizajnere na promišljanje Nove globalne granice kroz otkrivanje sukoba kao alata uspostavljanja novih modela suživota.

Statistika natječaja

87 autora

49 prijavljenih projekata

radovi iz 27 zemalja (Australija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Kanada, Čile,  Kina, Hrvatska, Cipar, Danska, Dominikanska Republika, Egipat, Francuska, Grčka, Gvatemala, Irska, Italija, Meksiko, Nizozemska, Porto Rico, Rumunjska, Španjolska, Sudan, Švicarska, Turska, Velika Britanija i Sjedinjene američke države

starost prosječnog sudionika natječaja je 28,5 godina

Ž/M -30/70%

Nagrađeni radovi

Prva nagrada A: 650 Eura
Border Archipelagos of the Narrow Passages
Autor:
Konstantinos Papadimitrakopoulos, Grčka

Prva nagrada B: 650 Eura
Common Visions: The Case of Prespa Region
Autori:
Despoina Gkirti, Grčka 
Efthymios Dimopoulos, Grčka

Priznanje 1: 350 Eura
Metropolitical Void
Autori:
Rémi van Durme, Belgija
Denis Glauden, Belgija

Priznanje 2: 200 Eura (kao jedinstvena slika)
Mediterranean Big Bang
Autori:
Fatima Ruiz, Francuska
Martin Coustenoble,  Francuska
Walter Libertino, Italija
Giulia Marchi, Italija

Priznanje 3: 200 Eura (kao jedinstvena slika)
Mediterranean Union
Autori:
Adrian Lahoud, Australija
Samuel Szwarcbord, Australija

Pogledajte opći komentar natječaja i galeriju pristiglih radova.

Ekološke granice

Predstavljen je i treći po redu natječaj iz ciklusa Misli prostor / Think Space - Ekološke Granice, žiratora François Rochea. Natječaj je objavljen  17.5.2011. , predaja radova je 28.6.2011. a objava rezultata 12.7.2011. Ovaj natječaj poziva na radikalnu reimaginaciju trenutnog odnosa između ljudi i izgrađenog okoliša, uspostavom novih arhitektonskih protokola koegzistencije u potrazi za novom Parcijalno-totalnom ekologijom: “YUmen[eco]tec-pharming”.

Nagrade:

1.nagrada 1000 €
2.nagrada 700 €
3.nagrada 350 €

Medijski pokrovitelj ORIS osigurao je ORIS paket koji uključuje godišnju pretplatu na Oris - časopis za kulturu i arhitekturu te slobodan ulaz na Dane Orisa u listopadu 2011. u Zagrebu za sve nagrađene tijekom 4 natječaja.

Nekonferencija  -  ‘Izvan granica’

Ovom prilikom najavljen je i završni skup ciklusa Misli prostor / Think Space, Nekonferencija  -  ‘Izvan granica’ od 18. - 20. 11. 2011., Zagreb. Nekonferencija „Izvan granica“ zamišljena je kao završno okupljanje sudionika programa, ceremonija dodijele nagrada pobjednicima četiri međunarodna natječaja iz godišnjeg ciklusa programa i izložba prijavljenih projekata, nagrađenih i nenagrađenih.

Nekonferencija Izvan granica nije tipična konferencija već serija visoko interaktivnih sesija za otprilike 300 sudionika koji će aktivno i ravnopravno raspravljati o temama i pitanjima vezanim uz provedene natječaje. Prva Think Space nekonferencija omogućit će sudionicima i pobjednicima četiriju međunarodnih natječaja da se u Zagrebu susretnu sa svjetski poznatim arhitektima, gostujućom kustosicom i žiratorima. Osobnim i grupnim susretima oni će zajednički istražiti godišnju temu, posebno se osvrćući na svaki od četiri scenarija.

Ova nekonferencija, zamišljena je kao kruna cijelog ciklusa, kako bi se naglasio i osnažio odjek provedenih konceptualnih arhitektonskih natječaja. On istovremeno čini vidljivijima i same sudionike, pobjednike, gostujuću kustosicu i žiri te organizacije koje stoje iza natječaja. S druge strane, skup svoju programsku snagu crpi iz samih natječaja, a budući da kroz njih biva najavljen i promoviran, on privlači i brojne druge zainteresirane sudionike.

O programu Misli prostor/Think Space 

Think Space potiče dijalog između svjetski poznatih i priznatih autora te velikog broja stručnjaka i studenata arhitekture, dizajna, krajobrazne arhitekture, humanističkih znanosti i umjetnosti iz cijeloga svijeta kroz formu natječaja i oko zadane godišnje teme.

Prva gošća kustosica u prvom ciklusu Eva Franch Gilabert, direktorica Storefront for Art and Architecture iz New Yorka, pripremila je glavnu ovogodišnju temu Granice – Borders. Tema Granica provlači se kroz četiri različita scenarija - geopolitički, ekološki, urbani i moralni - u cilju uspostavljanja sveobuhvatnog polja propitivanja prostornih izazova suvremenog društva. Istodobno omogućujući različite stupnjeve istraživanja, ovaj ciklus natječaja ulazi duboko u konceptualni prostor stvaranja promjena - u područje granica.

Četiri natječaja koja istražuju temu granica nastoje proizvesti katalog uvjeta suvremenog života u društvenim, političkim i kulturnim sferama, te katalog arhitektonskih rješenja za iste. Međunarodni žiratori koji su oblikovali natječajne programske zadatke za natjecatelje su:

  • Urbane granice: Shohei Shigematsu
  • Geopolotičke granice: Teddy Cruz
  • Ekološke granice: François Roche
  • Moralne granice: Hrvoje Njirić

Virtualni natječaji

Specifičnost je ovog programa, pa tako i njegovih natječaja, da se u potpunosti provode putem interneta. Tako se cijela međunarodna promocija programa, prijava sudionika, plaćanje natječajne pristojbe za sudjelovanje na natječaju, predaja radova, postupak ocjenjivanja radova te objava rezultata odvijaju u virtualnom svijetu. Ideja i cjelokupna organizacija i provedba ovog programa začeta je i razvijena u Društvu arhitekata Zagreba – DAZ-u. DAZ je na taj način ponudio novi kulturni proizvod Zagreba i Hrvatske – međunarodne konceptualne arhitektonske natječaje.

Podrška programu Misli prostor / Think Space

Pokroviteljstvo nad ovim programom preuzeo je i Gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić, na preporuku i podršku Ureda za strategiju i planiranje, prepoznajući vrijednost Think Space programa koji svojim međunarodnim dosegom doprinosi izgradnji i pozicioniranju Zagreba kao kulturnog središta.

Podršku programu pružile su i strukovne udruge Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata te Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zatim tvrtke koje su također prepoznale njegov potencijal - ACO, Lindner, Lejmer i Ellabo. Medijski pokrovitelji su strukovni časopisi ORIS , Čovjek i prostor te Večernji list.

Dodatne informacije o programu Misli prostor / Think Space: Granice dostupne su na internet adresi http://www.think-space.org/.

Pozivamo Vas da se pridružite programu i sudjelujete u aktualnom natječaju Ekološke granice kao i  na prvoj Nekonferenciji  -  ‘Izvan granica’ te doživite  granice na jedan sasvim drugačiji način. Sve informacije o prijavi, propozicijama i natječajnom zadatku možete naći na Internet adresi:  http://www.think-space.org/competitions/

Svi natječajni radovi u visokim rezolucijama dostupni su na službenim stranicama programa Misli prostor / Think Space: www.think-space.org/gallery/geopolitical-borders/

Predavači

Vrga Perović, Vesna, Projektni tim

Diplomirala 1996. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu; 2000. završava poslijediplomski studij iz poslovnog upravljanja na Poslovnoj školi u Bledu; od 1997. - 2008. radi u Hrvatskoj akademskoj istraživačkoj mreži CARNet na uvođenju interneta u akademsku i obrazovnu zajednicu; iza sebe ima veliki broj projekata u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kreiranja digitalnih sadržaja i internetskih portala. Od 2006 radi na brojnim projektima u području edukacije i organizacijskog razvoja. Bila je tajnica Društva arhitekata Zagreba od 2009.-2015. godine.

Marendić, Ana, Projektni tim

Beros, Ana Dana, Projektni tim

Ana Dana Beroš is an architect, text writer and editor at Oris magazine, activist and educator at ARCHIsquad – Group for the Architecture of Conscience, web editor at Zagreb Society of Architects and programme coordinator of Think Space cycle of international conceptual architectural competitions at ZSA. She was head designer of studio ‘Dva Plus’ creative department in Zagreb focusing on architectural competition projects, where she won couple of first prizes on open competitions in Croatia and abroad (2007-2011), among which is the Shinkenchiku Residential Design Competition Merit Award by juror Jun Aoki in Japan, in 2009. She graduated cum laude at the Faculty of Architecture at the University of Zagreb in 2007, during her studies she received Dean’s and Rector’s Awards for Excellence in Architectural and Urban Design, and gained architectural expertise in Finland, Brazil and Croatia. Ana Dana Beroš je arhitektica, urednica časopisa Oris, aktivistica u Odredu za arhitekturu savjesti- ARCHIsquad, web urednica stranica Društva arhitekata Zagreba i programska voditeljica Think Space ciklusa internacinalnih konceptualnih arhitektonskih natječaja. Vodila je kreativni odjel arhitektonskog ureda ‘Dva Plus’ specijalizirajući se u arhitektonskim natječajima projects, u čijem timu osvaja par prvih nagrada u Hrvatskoj, kao i Posebno priznanje na Shinkenchiku natječaju u žiriju Jun Aokija u Japanu, 2009. Diplomirala je cum laude na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2007., tijekom studija biva nagrađena Dekanovom i Rektorovom nagradom, a radno iskustvo stječe u renomiranim arhitektonskim uredim u Finskoj, Brazilu i Hrvatskoj.

Frković, Fani, Projektni tim

Juvan, Uršula, Projektni tim

Rođena je 1986. u Varaždinu. Diplomirala je početkom 2012. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 2009. je članica DAZ-a, a početkom 2010. postaje osnivajući član Sekcije mladih DAZ-a. Radi na projektima ''Zagreb-arhitektonski vodič'', ''Akupunktura grada'' i ''Parkovi Vukovara''. Sudjeluje na raznim natječajima i radionicama, kao sudionik ili organizator.

Gašpar, Kata, Projektni tim

, Ivan, Projektni tim

Perić, Sandra, Projektni tim

Ljutic, Damir, Projektni tim

rođen 1970. u Zagrebu, diplomirao 1996. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; 1998. osniva samostalnu praksu Dvaplus; od 1996. sudjeluje na 50-ak javnih natječajaj i osvaja niz nagrada od kojih 5 prvih; od 1999. do danas surađuje sa nizozemskim uredom OZ-p; 2000. osnivač nevladine udurge Kontrafor za zaštitu graditeljskog nasljeđa; 2003. objavljuje u časopisu Zarez; od 2004. surađuje u časopisu Croturizam; UT marketing; 2004. pohađa Akademiju za politički razvoj Vijeća Europe; 2005.-2007. član Izvršnog odbora DAZ-a; izlaže na 41. Zagrebačkom salonu arhitekture.

Korlaet, Luka, Projektni tim

rođen 1974. u Zagrebu; diplomirao 2001. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; dobitnik nagrade prof. Filipovića i Rektorove nagrade; od 2001. radi kao asistent na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; od 2007. član HKA; apsolvirao doktorski studij iz oblasti urbanizma; sudjeluje u nastavi projektiranja stambenih zgrada; sudjelovao na brojnim arhitektonskim natječajima te osvojio i nekoliko nagrada od kojih 2 prve; 2009.-2011. član Izvršnog odbora DAZ-a; vodi program predavanja utorkom te uređuje web-stranicu Društva; član Organizacijskom tima Think Space-a; član Odbora za obrazovanje HKA.

Marunica, Kata, Projektni tim

Rođena 1982. u Zagrebu. Diplomirala 2006. na AF Sveučilišta u Zagrebu. 2006. se zapošljava se kao projektant u Radionici arhitekture d.o.o. Godine 2007. upisuje Doktorski znanstveni studij „Arhitektura“. 2008. otvara vlastiti ured, NFO d.o.o., s Nenadom Ravnićem. Od 2008.-2010. radi kao asistent na Katedri za arhitektonsko projektiranje, AF Sveučilišta u Zagrebu. Voditeljica je Sekcije mladih DAZ-a od 2010. gdje se bavi provođenjem projekata od značaja za arhitektonsku struku u kojima sudjeluju mladi arhitekti i studenti. Voditeljica je Sekcije mladih DAZ-a od 2010. gdje se bavi provođenjem projekata od značaja za arhitektonsku struku u kojima sudjeluju mladi arhitekti i studenti. Sudjeluje na više arhitektonsko-urbanističkih natječaja te osvaja nekoliko prvih nagrada.

Šajn, Ivana, Projektni tim

Ivana Šajn sveučilišna je prvostupnica arhitekture i urbanizma, a trenutno pohađa Diplomski studij arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na matičnom fakultetu sudjeluje u nastavi kao demonstrator u sklopu Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu. Studentsku stručnu prasku odrađuje u studiju 3LHD, gdje nastavlja povremeno raditi. Sudjeluje u nizu arhitektonskih radionica, hrvatskih i međunarodnih, te arhitektonskim natječajima. Članicom Sekcije mladih DAZ-a postaje u proljeće 2011.godine, te sudjeluje na projektima ''Akupunktura grada'', uređenju interijera udruge Zamisli, te programu Think Space. Voditeljicom Sekcije mladih postaje u prosincu 2011.godine.

Vezane vijesti

21/09/2011 - 21/09/2011

Moralne granice u Laubi - Pogledajte video najavu!

Prezentacija i predstavljanje natječaja na temu Moralnih granica u sklopu programa Misli prostor / Think space - Nesavršena dužnost: Ostvarive utopije prof. Hrvoja Njirića održat će se u srijedu, 21. rujna u Laubi, kući za ljude i umjetnost, Baruna Filipovića 23a, s početkom u 20 sati. Svi prisutni pozvani su na tulum u Teatru &TD nakon prezentacije gdje Lauba gostuje i glazbuje od 22 sata

15/09/2011 - 28/10/2011

Think Space: Moralne granice

Nesavršene dužnosti: Ostvarive utopije četvrti je međunarodni arhitektonski konceptualni natječaj u sklopu programa Misli prostor. Natječajni zadatak pripremio je Hrvoje Njirić. Rok za predaju radova je 28. listopada, a rezultati će biti objavljeni 6. studenoga na službenim stranicama programa Misli prostor / Think Space.

11/06/2011 - 11/06/2011

Ekološke granice - rok za ranu kotizaciju - utorak 14.lipnja

Podsjećamo vas da je utorak, 14.lipnja, zadnji dan za prijavu na sudjelovanje u natječaju Ekološke granice po povoljnijoj natječajnoj pristojbi do 220 kuna (30 eura), a u razdoblju od 16. do 28. lipnja pristojba će iznositi 330 kuna (45 eura).

Zatvorene Geopolitičke, otvorene Ekološke granice

Dodjeljene su dvije prve nagrade i tri posebna priznanja u drugom međunarodnom natječaju u sklopu programa Misli prostor, te je otvoren treći natječaj čiji je žirator Francois Roche

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Vrga Perović, Vesna
Projektni tim

Marendić, Ana
Projektni tim

Beros, Ana Dana
Projektni tim

Frković, Fani
Projektni tim

Juvan, Uršula
Projektni tim

Gašpar, Kata
Projektni tim

, Ivan
Projektni tim

Perić, Sandra
Projektni tim

Ljutic, Damir
Projektni tim

Korlaet, Luka
Projektni tim

Marunica, Kata
Projektni tim

Šajn, Ivana
Projektni tim

Think Space 2011 BORDERS

Ciklus konceptualnih arhitektonskih natječaja
Platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja
Mreža kreativnih mislilaca koja seže preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica
 

Iz ciklusa

21.12.2011 - 23.01.2012
Think Space izložba u Medijateci

18.11.2011 - 20.11.2011
Prva Think Space Nekonferencija: Izvan granica

18.11.2011 - 20.11.2011
Izvještaj s Nekonferencije 18.-20.11.2011.

17.11.2011 - 17.11.2011
Rigips poklonio 3 kotizacije za Nekonferenciju!


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.