Događanja

Moralne granice u Laubi - Pogledajte video najavu!

Autor/izvor: DAZ 20/09/2011

Prezentacija i predstavljanje natječaja na temu Moralnih granica u sklopu programa Misli prostor / Think space - Nesavršena dužnost: Ostvarive utopije prof. Hrvoja Njirića održat će se u srijedu, 21. rujna u Laubi, kući za ljude i umjetnost, Baruna Filipovića 23a, s početkom u 20 sati. Svi prisutni pozvani su na tulum u Teatru &TD nakon prezentacije gdje Lauba gostuje i glazbuje od 22 sata

Hrvoje Njirić, osnivač zagrebačkog ureda svjetskog glasa njiric+ arhitekti i gostujući predavač na arhitektonskim školama diljem svijeta, koncipirao je natječajni zadatak Moralnih granica, koji natjecatelje poziva na radikalno istraživanje današnje situacije, nadilazeći stereotipe, uzorke i tipologije koje su se pokazale neoperativnima, istodobno ispunjavajući svoju nesavršenu dužnost urbanih agenata u potrazi za moralno različitim okvirima ostvarivih utopija. Prof. Njirić će u srijedu predstaviti ideju natječaja te propitati ulogu arhitekata u današnjem društvu, kao i njihov utjecaj na razvoj društva.

Prof. Njirić ovako postavlja temu: Razvoj tržišne ekonomije u posljednjim desetljećima rezultirala je potpunim isključenjem arhitekata kao vjerodostojnih promicatelja javnog interesa. Faustovska nagodba, kako ju je Koolhaas nazvao, općeprihvaćena i od strane samih arhitekata, promaknula ih je u članove sistema zvijezda, učinivši njihov rad sve vidljivijim u medijima, ali uklonivši autore postepeno iz procesa odlučivanja te umanjivši ozbiljno njihovu ulogu u javnom životu.

Želimo li danas promišljati arhitekturu kao društveni projekt, potrebna nam je podrška, više nego ikada. Ako vjerujemo da je to ponovno moguće, moramo odgovoriti na neka pitanja. Kako ponovno stvoriti neku vrstu idealizma kao nužan uvjet, čak i ako je provizoran, simuliran ili privremen? Koje sile možemo mobilizirati kako bismo ojačali slab odjek u javnom sektoru? Kako ponovno zadobiti povjerenje društva? Kako se odnositi prema nejasnim moralnim granicama naše discipline? I konačno, kako artikulirati prve utopije 21. stoljeća i koliko uopće uvjerljive one mogu biti?

O prijavama na natječaj Moralne granice pročitajte ovdje.

Sve ovo pripremamo kako bismo najavili da će se veliko finale programa Misli prostor / Think Space održati u Laubi, u obliku nekonferencije Izvan granica, od 18. do 20. studenoga 2011. godine.

Nekoferencija - Izvan granica

Kruna i veliko finale programa Misli prostor / Think Space nekonferencija Izvan Granica, koja će se održavati od 18. do 20. studenog ove godine, omogućit će sudionicima i pobjednicima iz četiri međunarodna natječaja da se u Zagrebu susretnu sa svjetski poznatim arhitektima koji su žirirali natječaje, te da uživo razmjene ideje i predstave koncepte svojih radova. Osim predstavljanja radova na skupu Izvan Granica bit će organizirana i svečana dodjela nagrada pobjednicima kroz četiri natječaja iz godišnjeg ciklusa te izložbe nagrađenih projekata. Uskoro kreću prijave za nekonferenciju, pratite novosti na stranicama programa.

Lauba je savršeno mjesto za Think Space nekonferenciju. Bivša austro–ugarska jahaonica koja je nedavno pretvorena u izložbeni prostor suvremene umjetnosti, pružit će sudionicima povezanost sa suvremenom vizualnom umjetnosti koja je u potpunom skladu s konceptualnom filozofijom Think Space programa. Inspirativni i umjetnički prostor Laube u kojoj će se održavati sesije i konverzacije, olakšati će istraživanje Granica i interakciju sudionika u potrazi za konceptualnim prostorom. Izvan granica je forum na kojem se može razgovarati s kolegama, naučiti nove stvari i poraditi na mrežama suradnje kako bi se sudionici vratili svojim praksama puni energije i spremni da misle o prostoru na nove načine.

Stoga je Lauba začinila program Misli prostor produkcijomsite-specific instalacije Kristine Lenard, koja će biti postavljena uz izložbu radova Izvan granica sa svih natječaja programa  (14. 11. – 23. 11. 2011.). Kristina Lenard mlada je umjetnica, dobro poznata u arhitektonskim krugovima, jer često surađuje s arhitektima, sudjeluje u radionicama i u svojim radovima promišlja prostor. Njezin prvotni medij je fotografija, ili se barem tako čini na prvi pogled. Ona je po zvanju kiparica, te stvara instalacije koje zatim fotografira i izlaže. Ovoga će puta prvi puta izlagati samu instalaciju, a ne njezinu fotografiju. Uskoro više informacija o ovome projektu.

Kristina Lenard dosad je nastupila na sedam samostalnih i nizu skupnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Japanu, Austriji, Njemačkoj i Švedskoj. Boravila je na studijskim usavršavanjima u Krakovu (Poljska, Akademija likovnih umjetnosti) i Göteborgu (Švedska, Umjetnička akademija Valand). Dobitnica je dvije stipendije (Kulturkontakt u Austriji i Stipendija Mino u Japanu) i Nagrade publike na IX. trijenalu hrvatskog kiparstva (Zagreb, 2006.). Živi i radi u Zagrebu, Hrvatska. Radove Kristine Lenard u Zbirci Filip Trade pogledajte ovdje.

Do srijede!

O programu Misli prostor / Think Space

Think Space nastoji potaknuti dijalog između svjetski poznatih i priznatih autora te velikog broja stručnjaka i studenata arhitekture, dizajna, krajobrazne arhitekture, humanističkih znanosti i umjetnosti iz cijeloga svijeta kroz formu natječaja i oko zadane godišnje teme.

Četiri ovogodišnja natječaja istražuju temu Granica i nastoje proizvesti katalog uvjeta suvremenog života u društvenim, političkim i kulturnim sferama, te katalog arhitektonskih rješenja za iste. Međunarodni žiratori oblikovali su  natječajne zadatke za natjecatelje:

Video

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

City Acupuncture

Forum Akupunkture grada: Nove prakse za urbani dizajn

07/04/2014

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na Forum Akupunkture grada koji će se održati u Zagrebu, u Muzeju Mimara 24. travnja 2014, u organizaciji Društva arhitekata Zagreb , zajedno s partnerima Kulturnim Frontom iz Beograda, Public Room iz Skoplja , Public Room iz Sarajeva i Društvom arhitekata Splita.

Arhitektura i turizam

Dodijeljene nagrade ARTUR

27/03/2014

Danas 27. ožujka 2014. na zatvaranju prve konferencije ARTUR Arhitektura i turizam, koja se ove godine bavila temom Turistički prostor: Grad i regija, u nazočnosti zamjenika Ministra turizma Ratomira Ivčića,  Gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, Veleposlanice Kraljevine Nizozemske Stelle Ronner-Grubačić i drugih uzvanika, dodijeljene su nagrade ARTUR projektima koji promiču razvoj lokalne zajednice, doprinose kvaliteti turističkog prostora, koji potiču interdisciplinarnosti cjelovitost u procesu i planiranju prostora, te očuvanju okoliša u nekoliko kategorija.

ARTUR

Artur konferencija

02/03/2014

Društvo arhitekata Zagreba u sklopu projekta Artur (Arhitektura i turizam) nastalog u suradnji s Institutom za turizam, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, Društvom arhitekata Zadra, Društvom arhitekata Dubrovnika i Društvom arhitekata Istre objavljuje poziv na: Konferenciju ARTUR Turistički prostor: Grad i regija 27. ožujka 2014. u Hotelu WESTIN u Zagrebu.

Karte kupite putem entrio.hr

Ovdje preuzmite PROGRAM     konferencije te PRIJAVNICU.
Više informacija o projektu pročitajte na http://artur.d-a-z.hr/