Programi

Ciklus: Mala škola arhitekture - Prostor i ja

U Društvu arhitekata Zagreba, Trg bana Josipa Jelačića 3/I, u školskoj godini 2010./2011. održavaju se arhitektonske radionice za djecu zagrebačkih osnovnih škola.

Radionice vode različiti arhitekti i arhitektonski uredi u suradnji s učiteljima likovne kulture. U radionicama djeca istražuju, crtaju, grade, oblikuju, upoznaju svijet arhitekture i urbanizma kroz kreativnu igru i stvaranje.

Malu školu arhitekture organiziraju: Društvo arhitekata Zagreba, odbor Arhitektura i djeca pri Hrvatskoj komori arhitekata i Udruga za promicanje vizualne kulture OPA.

Program je dio inicijativa s dugoročnim ciljem razvijanja vizualnog senzibiliteta, a namjera je i da radionice posluže kao pilot-projekti mogućih aktivnosti u okviru nastave likovne (vizualne) kulture, izbornih ili slobodnih aktivnosti.  

´Arhitektura i izgrađeni okoliš – naše građevine, sela, gradovi, krajolici – pružaju okvir svim ljudskim aktivnostima i interakciji. Mi im dajemo oblik i oni oblikuju nas. Djeluju na stanje svijesti, duha, tijela, na način na koji se krećemo od mjesta do mjesta i način na koji se susrećemo. Uključuju kolektivno, društveno i kritičko djelovanje. Kroz simboličke, javne i privatne strukture i mjesta, predstavljaju vrjednosni sustav društva u konkretnom obliku. (...)

(...) Kvalitetu našeg budućeg okoliša odredit će djeca današnjice. Njihova sposobnost da donose trezvene, informirane odluke ovisit će o znanju, vještinama i sposobnostima koje će steći u tijeku svog obrazovanja. Njihov dom, škola, susjedstvo i zajednica šalju im poruku o njihovom mjestu na svijetu. U dobru ili zlu, okoliš pruža kontekst, ´cadre de vie´, koji tako izrazito utječe na fizičku i psihološku kvalitetu njihovih života, i u kojima će stasati u buduću ulogu građana.´


Iz ciljeva programa Architecture & Children:
UIA Built Environment Education Network

1. RADIONICA: Mala škola arhitekture - Prostor i ja: Prostorni crtež
2. RADIONICA: Mala škola arhitekture - Prostor i ja: Oduzimanje
3. RADIONICA: Mala škola arhitekture - Prostor i ja: Razigrani javni prostori 
4. RADIONICA: Mala škola arhitekture - Prostor i ja: 2D>3D
5. RADIONICA: Mala škola arhitekture - Prostor i ja: svjetlo - sjena - boja - forma
6. RADIONICA: Mala škola arhitekture - Prostor i ja: Ploha i plošnost
7. RADIONICA: Mala škola arhitekture - Prostor i ja: Krajobraz i gradnja

Programi 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.