Inicijativa

Stanovi moraju biti priuštivi, a stanovanje društvena briga!

Autor/izvor: Filip Pračić 02/04/2019

Cijene stanova lete u nebo, a rješavanje stambenog pitanja u postojećim uvjetima kredita za ljude koji nemaju nasljedstvo gotovo je nemoguće. Stoga su se na razini Europske unije okupili stručnjaci i aktivisti koji inicijativom Stanovanje za sve, pozivaju građane da se potpisom peticije uključe u rješavanje tih problema.

Predstavljanjem Europske građanske inicijative u Zagrebu, pridružujemo se gradovima poput Beča, Barcelone, Lisabona, Brisela i ostalih gradova EU zemaja gdje je predstavljena inicijativa putem koje i građani Hrvatske potpisom mogu od Europske komisije tražiti izmjene stambenih politika država članica. Godinu dana prikupljat će se milijun potpisa kako bi pred Europsku komisiju stavili zahtijev izmjene pravila za države članice koje bi tim putem mogle proširiti svoje programe javnog stanovanja na širi spektar stanovnika. Isto tako od Europske komisije se zahtijeva da se omogući lakša izgradnja javnih stanova na način da investicije u javno stanovanje ne ulaze u obračun javnog deficita kako je definirano Mastriškim ugovorima, kao i da se na razini Europske unije reguliraju digitalne platforme koje se bave kratkoročnim najmom.

Iako su zemlje poput Hrvatske, Španjolske ili Mađarske najviše pogođene stambenom krizom, kriza drma i ostale zemlje Europske unije, pa je tako rješavanje stambenog pitanja mnogim je stanovnicima EU vrlo težak podvig. Osigurati dom u Hrvatskoj je danas svedeno na cjeloživotno zaduživanje ili na nesigurnost i neizdrživu cijenu najma, a stambene politike zanemarene su kao da je potreba za domom luksuz, a ne jedna od ključnih potreba o kojem društvo mora voditi brigu.

“Unatoč tome što u Hrvatskoj veliki broj kućanstava živi u vlastitim kućama i stanovima, te kuće i stanovi su prenapučeni, pa u čak 40% slučajeva u stanovima živi preveliki broj članova uslijed nemogućnosti da se adekvatno riješi stambeno pitanje svih ukućana. Stanovanje treba postati društvena briga, a ne sredstvo za profit nekolicine, stoga se priključujemo kampanji Housing for all – Stanovanje za sve”, poručila je Iva Marčetić iz udruge Pravo na grad.

U Hrvatskoj, država i gradovi osiguravaju svojim stanovnicima samo 2% javnog stambenog prostora dok je u nekim gradovima poput Beča i do 60% stambenih jedinica u javnom ili neprofitnom sektoru. Nedostatak javnih stanova i javnih stambenih politika dovodi do toga da smo u Hrvatskoj u potpunosti prepušteni tržištu koje nema mandat brinuti se o stambenim potrebama, već samo o kratkotočnim profitima. Zagreb je u samom vrhu europskih metropola po porastu cijene dugoročnog najma koji raste i preko 10% godišnje. Problem postaje i veći nakon što su se stanovi počeli iznajmljivati kratkoročno, putem servisa poput Airbnb-a, što smanjuje broj stanova dostupnih za dugoročan najam te povećava njihovu cijenu. Posljedice turizma koje već godinama osjećaju studenti i drugi podstanari gradova uz more, sada sve više osjećaju i stanovnici glavnog grada.

U većini slučajeva, pogotovo kada govorimo o većim gradovima, cijene najma prelaze 40% sveukupnih primanja kućanstva, a mnogima je zbog nesigurnosti radnog odnosa, nemoguće plaćati rate kredita. Stoga Bojan Nonković iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju upozorava: “Radnice i radnici prisiljeni su seliti sve dalje od svojih radnih mjesta, pristajati na sve gore stambene uvjete i izdvajati sve više vremena za put na posao, što narušava njihovo zdravlje i kvalitetu života. Postojeći sustav radnice i radnike gura sve bliže granici siromaštva i socijalne isključenosti i pridonosi rastu nejednakosti u društvu.”

Javne stambene politike koje uzimaju u obzir stambene potrebe građana omogućile bi primjerice mladima lakše rješavanje stambenog pitanja. Naime, u Hrvatskoj između 70 – 80% mladih u dobi od 18 – 34 godine još uvijek živi s roditeljima jer si ne mogu priuštiti skupi najam ili kredit za stan. I dok je u javnosti jedna od glavnih tema kako zaustaviti iseljavanje mladih, iz Mreže mladih Hrvatske ističu da je osiguravanje adekvatnog i sigurnog stambenog prostora potpuno zanemareno.

Kako bi se ovim negativnim trendovima stalo na kraj, potrebno je stambenoj politici pristupiti na sustavan način i kao prioritet odrediti osiguravanje kvalitetnih i pristupačnih stambenih prostora. Ovom inicijativom organizacije okupljene u inicijativu Stanovanje za sve pozivaju građanke i građane da potpišu peticiju i time poruče da ne pristajemo na stanje u kojem su naši domovi roba na tržištu već da stanovanje mora konačno postati društvena briga!

Kampanju Stanovanje za sve u Hrvatskoj vodi Pravo na grad, a podržavaju je

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju,

Centar za mirovne studije,

Društvo arhitekata Istre DAI/SAI,

Društvo arhitekata Rijeke DAR,

Društvo arhitekata Zagreba,

Inicijativa Srđ je naš!,

Institut za političku ekologiju,

Kuća ljudskih prava,

Mreža mladih Hrvatske,

Savez udruga Operacija grad,

Platforma Doma mladih,

Pravo na grad,

Sindikat obrazovanja,

medija i kulture,

Udruga hrvatskih arhitekata UHA,

Udruga MoSt,

Zelena akcija Zelena Istra

 

Izvor: http://pravonagrad.org/stanovi-moraju-biti-priustivi-a-stanovanje-drustvena-briga/

Ostalo

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini

06/11/2019
DAZ
Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) najavljuje Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini za projekte ostvarene u razdoblju od 1.1.2019. do 31.12.2019.

Le Corbusier i hrvatska arhitektura - dijalozi i refleksije

31/10/2019
DAZ
Otvorenje zajedničke izložbe Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU i Instituta za povijest umjetnosti održat će se u srijedu, 6. studenoga 2019. godine s početkom u 18:00 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU. 

12. DANI PASIVNE KUĆE U HRVATSKOJ

30/10/2019
DAZ
12. dani pasivne kuće održat će se od 8. do 10.11.2019.  na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Redovna i izborna skupština DAZ-a

21/10/2019
DAZ
Obavijest članovima o 35. Redovnoj i izbornoj skupštini DAZ-a i dostavi izbornih lista za tijela Društva arhitekata Zagreba

Baština odozdo: kritički pristupi i nove prakse

16/10/2019
DAZ
Dom antifašista Pula, Emova 1, petak 18.10.2019./ Vodnjan (vođena tura), subota 19.10.2019.

ZKM / Akcija za sredinu listopada - 1+1 ulaznica gratis

16/10/2019
DAZ
Kupi jednu ulaznicu po cijeni 30 kuna, drugu dobivaš na poklon.

Izložba povodom Dana Orisa 19 - Cristóbal Palma ‘’The Dysfunction of the Oblique’’

15/10/2019
DAZ
U petak, 18. listopada 2019., u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u 18 sati otvora se izložbe poznatog čileanskog arhitektonskog fotografa Cristóbala Palme naziva The Dysfunction of the Oblique.

Arhitektura i naslijeđe: Zajedničko stanovanje

07/10/2019
DAZ
Konferencija o arhitekturi i naslijeđu održat će se 24. listopada 2019. s početkom u 17h u prostorima Društva arhitekata Zagreba, a uz glavnog govornika, profesora Milesa Glendinninga, predavanja će održati dr. sc. Dražen Arbutina i doc. dr. sc. Borka Bobovec.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: