Izložba

Kultura stanovanja u Velikoj Gorici (1945. – 1990.) - izložba i predavanje

Autor/izvor: Filip Pračić 06/06/2022

U ponedjeljak, 13. lipnja u 18 sati, u prostoru DAZ-a otvara se gostujuća izložba ''Kultura stanovanja u Velikoj Gorici (1945. – 1990.)'', koja je dio izložbeno-istraživačkog projekta Galerije Galženica (POUVG) naziva ''Moderni grad – arhitektura i urbanizam Velike Gorice''. Autorica koncepcije izložbe je Antonia Vodanović. Kustosice izložbe su Kristina Vujica, Antonia Vodanović i Ivana Haničar Buljan. U sklopu otvorenja izložbe održat će se predavanje arhitektice i urbanistice Hrvojke Paljan naziva ''Stambeno naselje Gorica III – Galženica jug''. Razgovor s arhitekticom moderirat će Lidija Butković Mićin.

Izložba  obrađuje temu individualnog i kolektivnog stanovanja u Velikoj Gorici te je podijeljena u dva segmenta. Prvi dio bavi se kulturom stanovanja kroz izabrane primjere velikogoričkih kuća arhitekta Stjepana Planića, važnog protagonista prije i poslijeratne izgradnje na području Velike Gorice gdje je realizirao veći broj privatnih obiteljskih kuća u Zagrebačkoj ulici i u okolici grada, kao i objekte društvene namjene te naselje za individualno stanovanje. Za razumijevanje Planićeve arhitekture i pristupa organizaciji prostora za stanovanje, iznimno je bitna njegova posthumno objavljena knjiga ''Kultura stanovanja'', zamišljena kao slikovnica za djecu, koju je dijelom opremio primjerima velikogoričkih kuća.

 

Drugi dio izložbe obrađuje temu izgradnje velikogoričkih stambenih naselja. Naime, sve do završetka Drugog svjetskog rata Velika Gorica zadržava strukturu poluurbanog longitudinalnog naselja koje se formira izgradnjom obiteljskih kuća uz glavnu Zagrebačku ulicu, okruženu velikim poljoprivrednim zemljištima koja će se od pedesetih godina naovamo početi urbanizirati izgradnjom novih stambenih naselja. U vrijeme kada Velika Gorica dobiva Skicu direktivne osnove dijela naselja s detaljima (1949. – 1952.) nastaju idejna rješenja za naselja Staro Sajmište, Naselje JNA i Naselje Bratstvo. Riječ je o prvim naseljima realiziranim nakon Drugog svjetskog rata, koja koncepcijom podsjećaju na radnička naselja s kraja 19. stoljeća. Tijekom 70-ih godina zbog planiranog povećanja broja stanovnika Zagreba, i potrebe za rasterećenjem sve rastućeg grada, dio stanogradnje izmješta se u Veliku Goricu koja 1974. godine postaje jedna od zagrebačkih općina, pa uz državne poticaje stanogradnji (Fond solidarnosti), na nekadašnjim oranicama nastaju naselja Galženica, Visoki brijeg, Podbrežnica (Pionir), Chromos i 8. mart, a 1981. donosi se i PUP naselja Veliko Polje.

 

Izložba je otvorena do 17. 6. 2022., a možete ju pogledati od 10:00 – 17:00 sati u DAZ-u.

 

PREDAVANJE: ''Stambeno naselje Gorica III – Galženica jug''

 

Predavačica: Hrvojka Paljan, dipl. ing. arh.

Arhitektica Hrvojka Paljan autorica je zgrade Doma kulture Galženica u Velikoj Gorici,  kao i Trga Stjepana Radića te urbanističkog rješenja naselja Gorica III  – Galženica jug u Velikoj Gorici. U predavanju će prezentirati arhitektonsko-urbanistički razvoj ovoga naselja, sa stanogradnjom, javnim i zelenim površinama te kulturnim sadržajima. Kod projektiranja naselja, vodila se postulatima tzv. urbane sociologije i njemačkim uzorima planiranja grada, promišljajući prostor kao mjesto susreta, društvene interakcije i socijalizacije njegovih stanovnika.

 

BIOGRAFIJA:

Hrvojka Paljan diplomirala je 1966. godine na Arhitektonskom fakultet u Zagrebu, u klasi Nevena Šegvića. Od 1966.-1970. djelovala je u Njemačkoj, a potom u Zagrebu u G.P. Industrogradnja.

Pretežno se bavila projektiranjem višestambenih zgrada. Objavljivala je radove iz područja urbane sociologije u časopisu “Revija za sociologiju“. Sudjelovala je u radu Konferencije Ujedinjenih naroda o gradovima i naseljima u Istanbulu 1996. godine.

 

Izbor izvedenih radova:

- stambeno naselje Gorica III - Galženica jug, urbanističko rješenje i projekt zgrada (1974.)

- Trg Stjepana Radića u Velikoj Gorici (1981. i 2004.)

- Dom kulture u Travnom, Zagreb (1984.)

- stambeno-poslovna zgrada „Ružmarinka“, koautor Željko Jagić (1986.)

- stambena zgrada za stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata, O2 Veliko Polje,

 Velika Gorica, koautor Željko Jagić (1999.)

- stambene zgrade POS-a, „D7“ i „D8“ u Sopnici Jelkovec, Sesvete (2003).

Ostalo:

Nakon izbijanja Domovinskog rata 1991. godine sudjelovala je kako u zemlji, tako i u inozemstvu, u radu velikog broja mirovnih konferencija i skupova. Pri tome koristila je svaku priliku da uz ostalo upozori na strašna razaranja kulturne baštine u Hrvatskoj:

- United Nations World Conference on Human Rights, Beč 1994.

- United Nations Fourth World Conference on Women, Peking 1995.

- United Nations Conference on Human Settlements (Habitat II), Istanbul 1996.

Ostalo

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.