Intervju

Damir Ljutić: Prostor - ključan resurs turističkog razvoja

Autor/izvor: DAZ / poslovniturizam.com 20/01/2014

Portal poslovniturizam.com objavio je intervju s Damirom Ljutićem, članom upravnog odbora Društva arhitekata Zagreba i voditeljem programa ARTUR - Arhitektura i turizam kojeg je DAZ pokrenuo prošle godine zajedno s partnerima. Pročitajte o napretku ARTUR-a i o tome što nas još očekuje, u nastavku prenosimo cijeli intervju, a više o ARTUR-u potražite ovdje.

Možete li ukratko predstaviti projekt i njegove ciljeve?

Arhitektura i dizajn imaju svoj puni doseg tek ako prepoznaju i kvalitetno se ugrade u kudikamo širu sliku koja započinje sa strategijom razvoja lokalnog prostora, specifičnim interesima investitora i gostiju, ali i, što je iznimno važno, s interesima lokalne zajednice. ARTUR - arhitektura i turizam, je program koji smo pokrenuli sa željom da uspostavimo dijalog s drugim disciplinama koje djeluju u turističkom sektoru. Uzimajući u obzir da je prostor, u strateškim dokumentima koji definiraju turizam, apostrofiran kao ključni resurs turističkog razvoja, osjetili smo priliku, ali i poziv da kao struka uđemo u otvoreni dijalog oko načina i uloge arhitekata i arhitekture u kreiranju hrvatskog turističkog proizvoda. Vjerujemo da možemo izaći iz onih najužih okvira arhitekture te biti, ne samo sudionici, već i nositelji mnogo šire diskusije. Znamo da možemo puno toga učiniti, ali smo svjesni da i puno toga možemo naučiti.

U sklopu projekta najavili ste tri radionice na temu arhitekture u turizmu Dubrovniku, Zadru i Puli. Ona prva, u Zadru, održana je u sklopu Dana turizma. Tko je na njoj sudjelovao, o čemu ste razgovarali i koji su najznačajniji zaključci?

Ovogodišnja tema programa ARTUR je TURISTIČKI PROSTOR:GRAD I REGIJA. Kroz ove tri radionice želimo pokrenuti diskusiju o ulozi grada u razvoju regije i obrnuto kroz tri specifična primjera, svaka na svoj drugačija, ali istovremeno znakovita za ukupan turistički razvoj RH. Na radionicu su pozvani predstavnici različitih disciplina i institucija.

Arhitektura i dizajn imaju svoj puni doseg tek ako prepoznaju i kvalitetno se ugrade u kudikamo &ˇiru sliku koja započinje sa strategijom razvoja lokalnog prostora, specifičnim interesima investitora i gostiju, ali i, što je iznimno važno, s interesima lokalne zajednice koje se bave turizmom. Upravo se u toj širini razvila vrlo bogata i živopisna rasprava s čitavim nizom ideja, konflikata, ali i kompromisa. U vrlo direktnoj komunikaciji uspjeli smo ostvariti ono što smo najviše željeli - stvoriti svijest o nužnosti sveobuhvatnog, interdisciplinarnog djelovanja kao preduvjeta za stvaranje kvalitetnog turističkog proizvoda.

Na završnoj konferenciji u proljeće 2014. objedinit ćete sve rezultate svih poduzetih aktivnosti, javnih rasprava i radionica. Što nakon toga? Na koji će način lokalna zajednica, odnosno javni i privatni investitori moći koristiti zaključke i naputke ARTUR-a?

Da, 27. ožujka 2014. će se u Zagrebu održati ARTUR KONFERENCIJA na kojoj ćemo prezentirati rezultate, ali i ponuditi zaključke, rješenja, a vjerojatno i smjernice za unaprjeđenje procesa razvoja turističkog prostora kao ključnog resursa razvoja turizma. ARTUR je zamišljen kao otvorena platforma pa su samim time sve informacije dostupne svim zainteresiranima. Štoviše, upravo želimo naše kanale koristiti za ubrzavanje toka svih informacija, povezivanje najrazličitijih dionika, od investitora, lokalne uprave do znanstvene zajednice i  građana. Također, ARTUR ima u pripremi čitav niz specifičnih projekata koje želimo pokrenuti u najskorije vrijeme. Neki od njih su vrlo konkretni, povezuju više županija i svakako će traziti potporu fondova EU, ali i domaćih institucija. Ovdje bih naglasio veliku zahvalnost Veleposlanstvu kraljevine Nizozemske i programu MATRA, gradovima Zagrebu i Dubrovniku te posebnu djelatnicima Ministarstva turizma koji nas vrlo intenzivno prate i podržavaju.

Koji su trenutno najveći nedostatci vezani za prostor i turizam u Hrvatskoj?

Vjerojatno bi bilo najlakše reći da žive odvojene živote. Kažem najlakše, jer nije baš u potpunosti točno, ali čitav niz problema i nerazumijevanja nanosi štetu kvalitetnom razvoju turizma, ali i održivom i kvalitetnom trošenju prostornih resursa. Problemi započinju u zakonskom okviru koji u mnogome otežavaju planiranje turističkog prostora, preko prostorno planske dokumentacije koja najčešće nije usklađena s realnim mogućnostima prostora. Na kraju, realizacija konkretnih projekata doživljava čitav niz problema koji usporavaju, a često i onemogućavaju realizaciju. Svakako treba naglasiti i čitav niz nedostataka kompetencija u sagledavanju uloge nekog projekta, ali i pojedinih dionika, u cjelovitom razvoju turističkog  proizvoda.

Osim nagrađivanog Hotela Lone, kao izvrsnog primjera korištenja suvremene arhitekture i dizajna, koje biste još primjere dobre prakse istaknuli u hrvatskom turizmu?

Primjera svakako ima. Osobno mi se sviđa projekt rekonstrukcije i prenamjene Palače Lešić Dimitri u Korčuli, međutim smatram da se dobra praksa ne bi trebala zaustaviti na pojedinačnim primjerima, koliko god oni bili dobri, već da treba inzistirati na podizanju prosjeka ukupne razine. Također, treba otvoreno reći da često dobra arhitektura i dizajn nisu dovoljni sami za sebe da zadovolje potrebe ljudi kojima je zadaća upravljati turističkim sustavima, ali i korisnika. Arhitektura i dizajn imaju svoj puni doseg tek ako prepoznaju i kvalitetno se ugrade u kudikamo širu sliku koja započinje sa strategijom razvoja lokalnog prostora, specifičnim interesima investitora i gostiju, ali i, što je iznimno važno, s interesima lokalne zajednice. Bez tog integrativnog faktora osuđeni smo na nepotpuno korištenje mogućnosti, skraćenu sezonu i u konačnici preskupe i neisplative investicije. Stoga je jedan od ključnih ciljeva ARTUR-a podizanje kvalitete okvira za razvoj turističkog proizvoda jer tek tada će i razvoj turističkog prostora generirati kvalitetu i održivost u kojima će arhitektura i dizajn zauzeti konstruktivno mjesto u onome što nazivamo „dobra praksa“.

Za sve pozitivne primjere arhitekture u turizmu oformili ste nagradu ARTUR. Kada će natječaj biti otvoren i koje su mu glavne propozicije, tko može sudjelovati?

Ne samo primjere arhitekture u turizmu. Nagradom ARTUR želimo poticati upravo razvoj dobrih praksi u turističkom prostoru. Želimo istaknuti ulogu institucija, udruga, pojedinaca, investitora i lokalne uprave u kreiranju i realizaciji projekata koji su se istaknuli svojim doprinosom zajednici kroz razvoj turističkog prostora. Natječaj će biti službeno otvoren početkom iduće godine i poziv će trajati do sredine veljače. Tada ćemo i detaljno specificirati glavne kriterije te inaugurirati ocjenjivački sud. Ograničenja za sudjelovanje će biti vrlo mala. Pozivamo sve koji su uložili napor u realizaciju nekog projekta da nam se jave. Možda će baš njihov projekt biti izabran i nagrađen na ARTUR konferenciji u ožujku. 

Ostalo

Godišnja konferencija Europskog udruženja za arhitektonsko obrazovanje

20/08/2019
DAZ
Arhitektonski fakultet je od 28.8.-31.8. domaćin godišnje konferencije Europskog udruženja za arhitektonsko obrazovanje EAAE, organizacije osnovane 1975. godine s ciljem unaprjeđenja arhitektonskog obrazovanja i povezivanja europskih arhitektonskih škola.

Ključne primjedbe strukovnih udruženja i ustanova na Izmjene i dopune GUP-a Zagreba

19/08/2019
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba i pet udruženja i ustanova s područja arhitekture i urbanizma dalo je ključne primjedbe na prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba u  ponovnoj javnoj raspravi 14. kolovoza 2019.  

Stručno putovanje Vučedol - Kutjevo 28-29.9.19.

02/08/2019
DAZ
DAZ poziva članove i sve zainteresirane na stručni obilazak Muzeja vučedolske kulture i Vinarije Galić u Kutjevu, 28-29.09.2019. Prijave do 31.8.19.

Ponovna javna rasprava uz Izmjene i dopune GUP-a: Mišljenje stručnih udruženja i ustanova s područja arhitekture i urbanizma

01/08/2019
DAZ
Ponovna javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba traje od 31. srpnja do 14. kolovoza 2019. godine.

Grad Banja Luka raspisao je dva međunarodna natječaja

30/07/2019
DAZ
Natječaj za novi most otvoren je do 30. rujna , a natječaj za centralnu pješačku zonu do 31. listopada 2019.

Natječaj za Zračnu luku Zadar

23/07/2019
DAZ/ZDA
DRUŠTVO ARHITEKATA ZADRA (ZDA) raspisalo je natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja PUTNIČKOG TERMINALA ZRAČNE LUKE ZADAR.  

11. otvoreno prvenstvo Društva arhitekata Zadra u tenisu

17/07/2019
DAZ/ZDA

U organizaciji Društva arhitekata Zadra i HKA PO Zadar i ove godine će se održati 11. Teniski turnir u Zatonu od 27. – 29. rujna 2019..
 

Borka Bobovec: Crtice o gradu i arhitekturi

16/07/2019
DAZ
U suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i UPI2M BOOKS objavljena je knjiga Crtice o gradu i arhitekturi  autorice Borke Bobovec.  
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: