Kalendar

Lansiranje novog Think Space ciklusa

23.09.2013 - 23.09.2013
Ciklus: Think Space 2013 MONEY

Think Space program Društva arhitekata Zagreba ide dalje. Nakon dva uspješna izdanja, danas, u utorak 24. rujna u Laubi u 18h nam predstoji lansiranje trećeg ciklusa, dok je ovogodišnja krovna tema „Money / Novac“ te prvog natječajnog zadatka "Territories/ Teritoriji".

Think Space, međunarodni je program u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, koji kroz seriju konceptualnih online arhitektonskih natječaja, javnih skupova i kulturnih događanja, od 2010., omogućuje razmjenu iskustava i znanja mladih profesionalaca. Namijenjen je arhitektima, studentima arhitekture, stručnjacima i studentima dizajna, krajobrazne arhitekture, humanističkih znanosti i umjetnosti iz cijeloga svijeta.

Svaki ciklus se sastoji od nekoliko arhitektonskih natječaja pod zajedničkom godišnjom temom koju svake godine, u suradnji s Think Space programskim odborom, raspisuje gost kustos. Po završetku ciklusa, u Zagrebu se održava završni međunarodni skup (Nekonferencija) tijekom kojeg se održavaju prezentacije radova, diskusije sudionika, ali i svečana godišnja dodjela nagrada te izložba nagrađenih radova. Od drugog ciklusa program uključuje i poziv za prijavu stručnih članaka koji se zatim objavljuju u digitanom i tiskanom obliku. Ukupan broj autora, mladih arhitekata, (prosječna dob 29 godina) koji su sudjelovali u arhitektonskim natječajima je 654 iz 75 svjetskih zemalja, te 63 autora stručnih članaka iz 12 različitih zemalja. Nakon dosadašnja dva uspješna ciklusa koji su, osim online galerijama projekata, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi, u završnim je pripremama i treći ciklus natječaja koji počinje u rujnu 2013.

Treći ciklus – NOVAC / MONEY bavi se sveprisutnom temom novca, te propituje njegove utjecaje na oblikovanje teritorija, kulturu i društvo i okoliš. Cilj mu je pronaći mlade arhitekte i projekte koji promoviraju i predstavljaju progresivne ideje na sjecištu arhitekture, sociologije, ekonomije, programiranja i marketinga, a istovremeno radikalno propituju osnovne prostorne, socijalne i urbanističke odnose zasnovane ne kapitalizmu.

Temu ciklusa Money / Novac i prvi natječajni zadatak Territories/ Teritoriji predstavit će u Laubi, u utorak 24.rujna 2013. u 18h. Ethel Baraona Pohl i César Reyes Nájera ovogodišnji gosti kustosi. Njihova namjera je prolaženje projekte koji na progresivan način predstavljaju ideje na sjecištu arhitekture, sociologije, ekonomije, programiranja i marketinga, a koji radikalno izazivaju osnovne prostorne, socijalne i urbanističke odnose zasnovane ne kapitalizmu.

Prema riječima žiratora Davida Garcije, novac direktno diktira imigracijske politike u arktičkom području i posljedično utječe na razvoj teritorija, kako u ovom lokaliziranom primjeru kojim će se baviti prvi od tri arhitektonska natječaja, tako i na svim drugim teritorijima svijeta. Natječaj traži projektni prijedlog koji vizionarski predviđa razvoj ekonomske i geopolitičke budućnosti malog naselja arktičkog kruga.

  
David Garcia / Pedro Gadanho

Drugi natječaj u ciklusu, kojeg žirira arhitekt portugalskog porijekla i kustos arhitektonskog odsjeka u njujorškoj MoMA-i, Pedro Gadanho, propituje na koji način kretanje novca utječe na kulturu i društvo. Žirator nas podsjeća da je trenutno prisutna snažna potreba redefiniranja uloge arhitektonskih praksi, budući da je financijska kriza potaknula  propitivanje naših definicija socijalnih i kulturnih pozicija.

Keller Easterling, profesorica na Sveučilištu Yale, arhitektica i ugledna teoretičarka, natječajni program počinje provokativnom mišlju o užitku uklanjanja građevine. Treći natječaj bavi se odnosom novca i okoliša kroz ideju oduzimanja u prostoru, protivno uvriježenom modusu arhitektonskog djelovanja koje rješenje prostornih zahtjeva vidi u dodavanju volumena.


Keller Easterling

Ethel Baraona Pohl je arhitektica, spisateljica i bloggerica koja razvije svoju profesionalnu mrežu putem nekoliko platformi koje se bave projektima i teorijom. Među medijima za koje radi kao pridruženi urednik potrebno je istaknuti Domus, Quaderns i MAS Context. Kustos suradnik na Adhocracy | Istanbul Design Biennial.
César Reyes Nájera je arhitekt s PhD titulom iz područja bio-klimatskih konstruktivnih sistema i materijala. Njegov rad se bazira na termodinamičkom pristupu arhitekturi s fokusom na socijalne aspekte, a njegovo istraživanje se bavi razvojem i primjenom low-tech bio-materijala u arhitekturi.


Ethel i Cesar su suosnivači neovisne izdavačke kuće  dpr-barcelona.

Na predstavljanju novog ciklusa u interdisciplinarnom razgovoru za okruglim stolom uz Ethel Baraona Pohl i César Reyes Nájera sudjelovat će i dr.sc.Tomislav Pletenac (Filozofski fakultet u Zagrebu) i dr.sc. Mario Vrbančić (Filozofski Fakultet u Zadru), koji trenutno zajedno rade na projektu Globalisation and politics of cultural difference , Željko Ivanković (časopis Banka) i arhitekt Marko Dabrović (3LHD).
Ovom prilikom pozivamo Vas na predstavljanje novog ciklusa programa Think Space, a više informacija uskoro.

Pozivnicu za predstavljanje novog ciklusa Think Space programa možete preuzeti ovdje.
Molimo da svoj dolazak potvrdite mailom na info@think-space.org.
Pratite Think Space putem web-a, Facebook-a, Twittera ili putem stranica DAZ-a.

Program Think Space je platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja te stvaranje mreže progresivnih mislilaca u području arhitekture preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica. Program se provodi kroz godišnje cikluse konceptualnih arhitektonskih natječaja i poziv na objavu stručnih i teorijskih radova, te susretima uživo na Mini-simpozijima i godišnjoj međunarodnoj Nekonferenciji.

Vezane vijesti

11/06/2014 - 13/06/2014

Nagrađeni autori Think Space natječaja u Zagrebu

Sutra počinje 3. Think Space Nekonferencija pod krovnom temom Novac / Money, koja će se kroz tri dana održavati u Laubi u Zagrebu. Podsjećamo da je ulaz na Architects' talk u 19.00 h te na svečanu dodjelu nagrada u 20.30 h slobodan uz potvrdu dolaska ili registraciju putem ENTRIO sustava, zbog ograničenog broja mjesta. Zadnjeg dana završnih priprema Nekonferencije predstavljamo vam još neke od zanimljivih gostiju i Think Spacera.

11/06/2014 - 13/06/2014

Laureati Territories natječaja u Zagrebu

Za par dana u Laubi – kući za ljude i umjetnost, uz već najavljene goste, na Think Space Nekonferenciji – Money | Novac pridružuju nam se i nagrađeni autori iz tri ovogodišnja Think Space natječaja; Territories, Culture & Society te Environment. Više o nagrađenim autorima s prvog natječaja u ciklusu koje ćete imati priliku poslušati u srijedu, pročitajte u nastavku. Podsjećamo da se sudjelovanje boduje sa 16 bodova u sustavu stalnog stručnog usavršavanja HKA, a kao pogodnost za članove DAZ-a i studente kotizacija iznosi 350 kn. Prijaviti se možete ovdje.

11/06/2014 - 13/06/2014

Počela je 3. Think Space Nekonferencija

Pozivamo Vas na treću Think Space Nekonferenciju u Laubi – kući za ljude i umjetnost u Zagrebu od 11. do 13. lipnja 2014. Okončavamo ovogodišnji Think Space ciklus pod krovnom temom Novac | Money, kojeg su vodili naši gosti kustosi Ethel Baraona Pohl i Cesár Reyes Nájera. Nakon 3 arhitektonska konceptualna međunarodna natječaja, poziva za objavu teorijskih radova i 3 mini-simpozija na kojima se izredao niz zanimljivih gostiju očekuje nas završno druženje i zajedničko promišljanje prostora uz pogodnosti za članove DAZ-a i studente. Podsjećamo da je ulaz na Architects' talk u srijedu 11. srpnja u 19.00 h te na svečanu dodjelu nagrada u 20.30 h slobodan!

28/02/2014 - 28/02/2014

Society & Culture mini simpozij

Prošlog petka, 28. veljače 2014. zaokružili smo mini simpozijem u Laubi i drugi od tri ovogodišnja natječaja iz Think Space ciklusa „Money / Novac“.  Uz mnogobrojne međunarodne i domaće goste, Pedro Gadanho, žirator natječaja Culture & Society predstavio je pobjednike, a putem skype-a, Keller Esterling nas je uvela u temu zadnjeg natječaja - Environment/ Subtraction. Donosimo vam dojmove i pregled događanja iz Laube.

28/02/2014 - 28/02/2014

Graditi bez novca

Think Space opet je pripremio posebno druženje za arhitekte i umjetnike. Baveći se aktualnom temom novca, ovaj put pitamo se je li moguće graditi i stvarati kluturu bez njega? Stoga Vas Društvo arhitekata Zagreba i Think Space program pozivaju u petak, 28.2. u Laubu od 19:00, kako bismo s Pedrom Gadanhom, kustosom njujorške MoMA-e i brojnim drugim zanimljivim gostima propitali mogućnost postojanja prostora za kulturnu razmjenu bez novca ili neovisno o njemu. 

09/12/2013 - 31/01/2014

Natječaj Culture & Society

Nakon uspješno provedenog prvog iz serije tri ovogodišnja Think Space natječaja, koji se pod krovnom temom „Money / Novac“ bavi razvijanjem strategija i konceptualnih projekata na rubu arhitekture, nalazimo se u jeku drugog u nizu pod nazivom „Culture & Society“ čiji rok za predaju radova je 31. siječnja 2013.

10/12/2013 - 10/12/2013

Predstavljeni rezultati Territories natječaja

Think Space je na mini-simpoziju održanom u Laubi uz mnogobrojne goste predstavio rezultate prvog ovogodišnjeg natječaja – Territories iz ciklusa Money / Novac te najavio slijedeći koji će se baviti kulturom i društvom, dok će nakon Davida A. Garcie slijedeći žirator biti Pedro Gadanho.

09/12/2013 - 09/12/2013

Kultura i arhitektura ekstremnih okoliša

Think Space vas poziva na razgovor o mističnim prostorima i druženje s iznimno zanimljivim gostima u ponedjeljak, 9.12. 2013. u Laubi u 19h! Cijeli niz međunarodnih gostiju programa približit će nam nepristupačne i tajnovite okoliše na Zemlji i u Svemiru te mogućnosti kulturnog i arhitektonskog djelovanja u njima. Kroz primjere iz vlastitih radova, publici će pojasniti zašto je za rad u standardnim uvjetima dobro promisliti i neke ne tako standardne situacije i što iz njih možemo naučiti.

21/10/2013 - 21/10/2013

Think Space | Natječaj Territories

U trenutku u kojem se Greenpeace mirnim prosvjedima bori za slobodu svojih aktivista na Arktiku,a međunarodna zajednica pokušava iznaći pravno rješenje te krize, te dok se globalne sile nastoje pozicionirati na teritoriju Arktika; Think Space provocira neinvazivna rješenja za ovaj mistični prostor, provodeći natječaj Territories. Natječajni zadatak traži konceptualna arhitektonsko-urbanistička rješenja koja bi se pozabavila trenutnim ekonmskim i teritorijalnim problemima sadašnjosti i budućnosti Arktika. Zabačeni teritoriji i zemlje najbolje reflektiraju naše utopije i distopije, snage i slabosti, i daju jasniji odraz slike društva dovedenog do doslovnog ruba.

26/09/2013 - 26/09/2013

Predstavili smo novi Think Space ciklus

Lansirali smo novi Think Space ciklus u utorak u Laubi! Ovogodišnju temu „Money / Novac“ predstavili su nam gosti kustosi Ethel Baraona Pohl i César Reyes Nájera uz dr.sc.Tomislav Pletenca, dr.sc. Mario Vrbančić i arhitekta Marka Dabrovića, koji su na okruglom stolu polemizirali o ulozi novca u današnjem društvu, teritorijalnim i inim reperkusijama. Prenosimo dio atmosfere i detalje u vezi ovogodišnjeg ciklusa.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Think Space 2013 MONEY

Treći ciklus bavi se sveprisutnom temom novca, te propituje njegove utjecaje na oblikovanje teritorija, kulturu i društvo i okoliš. Predstavlja progresivne ideje na sjecištu arhitekture, sociologije, ekonomije i programiranja, koje istovremeno radikalno propituju prostorne, socijalne i urbanističke odnose zasnovane na kapitalizmu. 

Iz ciklusa

11.06.2014 - 13.06.2014
Think Space gosti i sudionici

11.06.2014 - 13.06.2014
Laureati Territories natječaja u Zagrebu

11.06.2014 - 13.06.2014
Nagrađeni autori Think Space natječaja u Zagrebu

11.06.2014 - 13.06.2014
Think Space Nekonferencija 2014.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.