Think Space

Kultura i arhitektura ekstremnih okoliša

Autor/izvor: DAZ 02/12/2013

Think Space vas poziva na razgovor o mističnim prostorima i druženje s iznimno zanimljivim gostima u ponedjeljak, 9.12. 2013. u Laubi u 19h! Cijeli niz međunarodnih gostiju programa približit će nam nepristupačne i tajnovite okoliše na Zemlji i u Svemiru te mogućnosti kulturnog i arhitektonskog djelovanja u njima. Kroz primjere iz vlastitih radova, publici će pojasniti zašto je za rad u standardnim uvjetima dobro promisliti i neke ne tako standardne situacije i što iz njih možemo naučiti.

Think Space, međunarodni program u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, koji kroz seriju konceptualnih online arhitektonskih natječaja, javnih skupova i kulturnih događanja, od 2010., omogućuje razmjenu iskustava i znanja mladih profesionalaca; arhitekata, studenata arhitekture, dizajna, krajobrazne arhitekture, humanističkih znanosti i umjetnosti iz cijeloga svijeta, poziva vas na mini-simpozij TERITORRIES, završni događaj u sklopu prvog natječaja Think Space ciklusa MONEY.
 
Događanje, koje će se održati u ponedjeljak, 9. prosinca, uključit će objavu rezultata natječaja TERRITORIES, razgovor s nagrađenim autorima, predstavljanje rada eminentnih gostiju skupa, okrugli stol na temu arhitektonskog i kulturnog djelovanja u ekstremnim okolišima poput Arktika i svemira te najava i lansiranje novog natječaja u ciklusu CULTURE & SOCIETY koji će žirirati Pedro Gadanho, direktor odjela za suvremenu arhitekturu njujorške MoMA-e. 
 
Sudionici okruglog stola koji se u svom radu intenzivno bave ovom tematikom pomoći će nam shvatiti zašto je bitno ponekad izaći iz okvira djelovanja svakodnevice, pozabaviti se prostorima potpuno lišenih uobičajenih karakteristika, kako bismo upravo pomoću ovog alata bolje djelovali u vlastitom poznatom okruženju.

Sudionici skupa su Dragan Živadinov, Mason White, Miha Turšić, Marko Pehljan, Ethel Baraona Pohl, Cesar Reyes Najera, David A. Garcia a moderator skupa je Tomislav Pletenac.
 
Pridružite nam se u ponedjeljak u Laubi, Kući za ljude i umjetnost od 19:00h do 21:00h. 
Prisustvovanje se boduje s 4 boda u sustavu stalnog stručnog usavršavanja.
Broj mjesta je ograničen, a besplatne ulaznice preuzmite preko Entrio sustava ovdje

Više o sudionicima skupa:


Dragan Živadinov, slovenski kazališni redatelj

Studirao je kazališnu režiju na Akademiji za glazbu, radio, televiziju i film u Ljubljani 1980-1984. Suosnivač je umjetničkog pokreta Neue Slowenische Kunst NSK (1985). 1983. osnovao je retrogardistično  kazalište sestara  Scipion Nasice. 1987. osnovao je kosmokinetičku zvjezdarnicu Rdeči Pilot. 1995. pokrenuo je pedesetogodišnji kazališni proces Noordung.1998. postao je kandidat za kozmonaut. Provodi cjelovite kazališne produkcije u uvjetima nulte gravitacije. Inicijator je osnivanja i Predsjednik upravnog odbora KSEVT-a.


Mason White
, kanadski arhitekt

Nakon diplome stečene na Harvard Graduate School of Design, Masonov rad i istraživanje usmjereno je arhitekturu promjenjivog teritorija koja proizlazi iz specifične okoline. Njegov rad poziva na čitanja arhitekture kao nusprodukta složenih mreža unutar ekologije i kulture. 2008. osnivač InfraNet Lab-a, istraživačke inicijative za sondiranje prostornih nusproizvoda. Uz rad u arhitektonskoj praksi trenutno je i docent na Sveučilištu u Torontu, Kanada. Dobitnik je brojnih nagrada: 2013 Progfressive Architecture Award; 2012 Arctic Inspiration Prize; 2011 Holcim Foundation Gold Award; 2010 Professional Prix de Rome from the Canada Council for the Arts i 2010 Emerging Voices Award from the Architectural League of New York.


Miha Turšić, slovenski dizajner

Na početku karijere radio je s digitalnom produkcijskom kućom ARXEL kao dizajner digitalne vizualizacije. 1998., postaje suosnivač  tvrtke za dizajn Asobi. Nakon 2005. njegova istraživanja  i radovi usredotočili su se na dizajn u bestežinskim okruženjima, a njegovi proizvodi kombiniraju dizajn s novim uvjetima bestežinskog stanja. Miha Turšić surađuje s centrom za osposobljavanje  kozmonauta "Jurij Gagarin". Od 2012. direktor je Instituta KSEVT.


Marko Peljhan, slovenski umjetnik

studirao kazališnu i radio režiju na Sveučilištu u Ljubljani, profesor  na Interdisciplinarnim studijima na Sveučilištu u Kaliforniji, Santa Barbara. 1992. osnovao je PROJEKT ATOL, a kasnije i glazbenu produkciju label rx: tx. Godine 1996. suosnivač je Ljudmila - Ljubljana Digital Media Lab-a. Bio je koordinator taktičkih medija umjetničkih i tehnoloških projekata Makrolab projekta (1997.),  do 2017. poznata kao  stnica za umjetnost / znanost. Od 2005. s Makrolabom koordinira projekte na Arktiku i Antarktici u sklopu projekta Međunarodne polarne godine (2007./2008.). Peljhan je direktor leta zero-g letova 1-3 Noordung skupine.


Ethel Baraona Pohl i Cesar Reyes Najera, španjolski arhitekti,

Ethel i Cesar suosnivači su neovisne izdavačke kuće specijalizirane za arhitekturu dpr-barcelona i ovogodišnji gosti kustosi Think Space ciklusa MONEY. Baraona Pohl je arhitektica, spisateljica i bloggerica koja razvije svoju profesionalnu mrežu putem nekoliko platformi koje se bave projektima i teorijom. Među medijima za koje radi kao pridruženi urednik potrebno je istaknuti Domus, Quaderns i MAS Context. Kustos suradnik na Adhocracy |Istanbul Design Biennial. César Reyes Nájera je arhitekt s PhD titulom iz područja bio-klimatskih konstruktivnih sistema i materijala. Njegov rad se bazira na termodinamičkom pristupu arhitekturi s fokusom na socijalne aspekte, a njegovo istraživanje se bavi razvojem i primjenom low-tech bio-materijala u arhitekturi.


David A. Garcia, španjolski arhitekt

David A. Garcia žirator je natječaja Territories u ovogodišnjem ciklusu Think Space programa, čije rezultate ćemo predstaviti upravo u Laubi u ponedjeljak 9.12.2013. Garcia je predavač na prestižnoj Bartlett School of Architecture, osnivač ureda MAP Architects iz Copenhagena i osnivač Instituta za arhitekturu i ekstremne okoliše. Kroz svoju profesionalnu karijeru ponajviše se bavi upravo ekstremnim okolišima što mu je priskrbilo i kustosku ulogu za danski paviljon na XIII bijenalu arhitekture u Veneciji.


Tomislav Pletenac, hrvatski kulturni antropolog

Pletenac je izvanredni profesor na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na kojem je i doktorirao na temu Etnologije kao produkta trans-kulturalnosti. Od 2007. do 2009. bio je pročelnik spomenutog odsjeka, a do danas je pročelnik Katedre za kulturnu antropologiju. Sudjelovao je na brojnim konferencijama u tuzemstvu i inozemstvu, a u nastavi sudjeluje od 1996. Predaje na nekoliko kolegija preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studija. Osim akademskog rada, bavi se i dokumentarnom filmografijom kao scenarist i voditelj. Član je Think Space programskog odbora od ljeta 2013.

Veselimo se susretu s Vama!

Vaš
Think Space tim


Program Think Space je platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja te stvaranje mreže progresivnih mislilaca u području arhitekture preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica. Program se provodi kroz godišnje cikluse konceptualnih arhitektonskih natječaja i poziv na objavu stručnih i teorijskih radova, te susretima uživo na Mini-simpozijima i godišnjoj međunarodnoj Nekonferenciji. Ukupan broj autora, mladih arhitekata, (prosječna dob 29 godina) koji su sudjelovali u arhitektonskim natječajima je 654 iz 75 svjetskih zemalja, te 63 autora stručnih članaka iz 12 različitih zemalja. Nakon dosadašnja dva uspješna ciklusa koji su, osim online galerijama projekata, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi, u tijeku je i treći ciklus programa.

Više o Think Space programu potražte na www.think-space.org

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.