Think Space

Graditi bez novca

Autor/izvor: DAZ 25/02/2014

Think Space opet je pripremio posebno druženje za arhitekte i umjetnike. Baveći se aktualnom temom novca, ovaj put pitamo se je li moguće graditi i stvarati kluturu bez njega? Stoga Vas Društvo arhitekata Zagreba i Think Space program pozivaju u petak, 28.2. u Laubu od 19:00, kako bismo s Pedrom Gadanhom, kustosom njujorške MoMA-e i brojnim drugim zanimljivim gostima propitali mogućnost postojanja prostora za kulturnu razmjenu bez novca ili neovisno o njemu. 

U programu kratkog i dinamičnog skupa, umjetnici i stručnjaci iz zemlje i inozemstva svojim će zanimljivim i raznolikim iskustvima kroz formu okruglog stola predstaviti svoja djela i misli na temu arhitekture, kulture, društva, novca i njihovog suživota danas, te potencijala u budućnosti. 

Završnim događanjem u drugom natječaju ciklusa Money, Think Space također najavljuje posljednji arhitektonsko-konceptualni natječaj ove sezone, Environment | Subtraction. Temu ovog zanimljivog natječaja javljanjem iz New Yorka, kratko će nam predstaviti iznimna teoretičkarka, arhitektica Keller Easterling, profesorica na sveučilištu Yale. 

Gosti okruglog stola Culture & Society

 • Pedro Gadanho, portugalski arhitekt, kustos odjela za suvremenu arhitekturu Muzeja za suvremenu umjetnost / MoMA, New York (u Zagrebu)
 • Ethel Baraona Pohl i César Reyes Nájera, Phd, arhitekti, izdavači i autori iz Barcelone, (videokonferencija, iz Barcelone)
 • Dinko Peračić, arhitekt (u Zagrebu)
 • Matevž Čelik, slovenski kritičar i istraživač, ravnatelj Muzeja za arhitekturu i oblikovanje / MAO, Ljubljana (u Zagrebu)
 • Emina Višnić, menadžer u kulturi, ravnateljica POGONa - zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade (u Zagrebu)
 • Tomislav Pletenac, dr.sc., antropolog i filozof, moderator okruglog stola, (u Zagrebu)

Subverzija tržišnih vrijednosti i obnovljeni interes za različitie kulturne projekte mogu biti od pomoći pri definiranju novih gledišta baziranih na kulturnim kontradikcijama. U isto vrijeme ona sadrže fascinantnu mogućnost (re)konstrukcije sustava iz temelja. Kako to mijenja svakodnevni kulturni život u gradu? Kako se gradovi prilagođavaju novim ekonomskim modelima reagirajući na konstantne promjene u kojima živimo?

Možemo li projektirati bez novca kakvog ga trenutno poznajemo? Možemo li zamisliti arhitektonske prakse koje prihvaćaju nekonvencionalne oblike naknade? Kao i ostali stvaratelji u kulturi, mogu li arhitekti biti inicijatori društvenih projekata za koje, umjesto pridonoseći isključivo svojim projektantskim vještinama, također mogu pridonijeti istraživanjem i osmišljavanjem alternativnih izvora financiranja? 

- neka su od pitanja koja je u natječajnom zadatku postavio Pedro Gadahno, kustos njujorške MoMA-e i žirator Think Space natječaja Culture & Society čije će nagrađene autore i radove Gadanho osobno predstaviti u petak od 19:00 u Laubi!

Ulaznice su besplatne, ali ograničenog broja. Molimo Vas da svoje mjesto rezervirate preko Entrio sustava ovdje
Više informacija o Think Space programu potražite na www.think-space.org. 

S veseljem vas očekujemo i pozivamo da nam se po završetku službenog programa, od 21:00h, uz čašicu vina pridružite u neformalnom druženju sa zanimljivim gostima.

Pedro Gadanho, portugalski arhitekt
Žirator natječaja „Culture & Society“ je Pedro Gadanho, arhitekt i kustos za suvremenu arhitekturu Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA). Prije nego što se pridružio MoMA-i Pedro je bio aktivan na područjima arhitekture, predavanja, pisanja i kuriranja izložbi. Gadanho ima MA i PhD iz arhitekture, mnogostruko je nagrađivan za svoj rad, a bio je i urednik bookazinea BEYOND te glavni kustos mnogih izložbi vezanih uz suvremenu arhitekturu.
 
Keller Easterling, američka arhitektica i teoretičarka
Keller Easterling, profesorica na Sveučilištu Yale, arhitektica i ugledna teoretičarka, natječajni program počinje provokativnom mišlju o užitku uklanjanja građevine. Treći natječaj bavi se odnosomnovca i okoliša kroz ideju oduzimanja u prostoru, protivno uvriježenom modusu arhitektonskog djelovanja koje rješenje prostornih zahtjeva vidi u dodavanju volumena.
 
Ethel Baraona Pohl i Cesar Reyes Najera, španolski arhitekti
Ethel Baraona Pohl je arhitektica, spisateljica i bloggerica koja razvije svoju profesionalnu mrežu putem nekoliko platformi koje se bave projektima i teorijom. Među medijima za koje radi kao pridruženi urednik potrebno je istaknuti Domus, Quaderns i MAS Context. Kustos suradnik na Adhocracy | Istanbul Design Biennial.
César Reyes Nájera je arhitekt s PhD titulom iz područja bio-klimatskih konstruktivnih sistema i materijala. Njegov rad se bazira na termodinamičkom pristupu arhitekturi s fokusom na socijalne aspekte, a njegovo istraživanje se bavi razvojem i primjenom low-tech bio-materijala u arhitekturi.
 
 
Dinko Peračić, arhitekt
Nakon diplome zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, na Institute of Advanced Architecture of Catalonia [IAAC] stekao je MAA. Jedan je od osnivača Platforme 9,81, udruženja za arhitektonska istraživanja. Peračić je partner u ARP arhitektonskom studiju. Djeluje na projektima u kulturi, urbanizmu i turzmu. Osvajao je nagrade na nekoliko arhitektonskih natječaja u Hrvatskoj. Dobitnik je nagrade Zagrebačkog salona 2006. s Romanom Šiljom za Građevinski fakultet u Osijeku, te 2009. s M.Veljačić za projekt revitalizacije Centra mladih u Splitu.
 
Matevž Čelik, slovenski arhitekt
Po stjecanju diplome na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani (1998) započeo je s radom u svojstvu samostalnog arhitekta. Do 2003. surađivao je s projektnim uredom Ravnikar Potokar. Od 2003. do 2010. vodi vlastiti ured. Od 2010. ravnatelj je Muzeja za arhitekturu i oblikovanje (MAO) u Ljubljani. 2003. Matevž je nominiran za Plečnikovu medalju, a iste godine osvaja srebrnu plaketu Luigi Cosenza, nagradu za mlade Europske arhitekte. Do danas uspješno sudjeluje na brojnim arhitektonskim natječajima, aktivno se bavi arhitektonskom kritikom i pisanjem. 
 

Emina Višnić, menadžerica u kulturi
Emina Višnić radi kao menadžerica u kulturi i djeluje kao medijatorica i zagovarateljica kulture. Razvila je iskustvo u neprofitnom kulturnom menadžmentu, umrežavanju na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini te u zagovaranju i izgradnji kapaciteta neprofitnog sektora. Ravnateljica je centra POGON (Zagreb), hibridne kulturne institucije utemeljene na civilno-javnom partnerstvu koja funkcionira kao otvoreni lokalni centar za razvoj nezavisne suvremene umjetnosti i kulture, kao i za uključivanje mladih u kulturni i društveni život. Potpredsjednica je Izvšrno odbora europske zagovaračke mreže Culture Action Europe (Bruxelles) te predsjednica Upravnog odbora Zaklade “Kultura nova” (Zagreb), osnovane za razvoj organizacija civilnog društva koje djeluju na području suvremene umjetnosti i kulture. Konačno, suradnica je na Summer International Fellowship Program pri DeVos Institute of Arts Management at the Kennedy Center (Washington, DC). Povremeno radi kao trenerica i govori/piše o temama s područja kulturnih politika.

Više o Think Space programu potražte na www.think-space.org


Program Think Space je platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja te stvaranje mreže progresivnih mislilaca u području arhitekture preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica. Program se provodi kroz godišnje cikluse konceptualnih arhitektonskih natječaja i poziv na objavu stručnih i teorijskih radova, te susretima uživo na Mini-simpozijima i godišnjoj međunarodnoj Nekonferenciji. Ukupan broj autora, mladih arhitekata, (prosječna dob 29 godina) koji su sudjelovali u arhitektonskim natječajima je 654 iz 75 svjetskih zemalja, te 63 autora stručnih članaka iz 12 različitih zemalja. Nakon dosadašnja dva uspješna ciklusa koji su, osim online galerijama projekata, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi, u tijeku je i treći ciklus programa.

Pokrovitelji ciklusa:

          

 

Medijski  pokrovitelji ciklusa

             

        

 

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

  25.11.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.