Arhitektura

Zapuštena benzinska postaja kao improvizirano kino

Autor/izvor: DAZ 13/08/2014

Cineroleum je samoinicirani projekt dizajnersko-arhitektonskog kolektiva Assemble (o njima smo pisali ovdje) koji pretvara zapuštenu benzinsku postaju u ručno izgrađeno kino. Cilj je bio pokazati širi potencijal prenamjene gotovo 4000 praznih benzinskih postaja u Velikoj Britaniji u prostore javne potrebe.

 

Ograđen kićastom zavjesom, Cineroleum je improvizacija dekadentnih interijera koji su prihvaćali gledatelje tijekom zlatnog doba kinematografije. Klasični elementi filmske ikonografije reinterpretirani su za novo okruženje uz cestu, od jeftinih, pronađenih ili doniranih materijala. Preklopna sjedala napravljena su od dasaka za skele a zavjesa od krovnog materijala. Svi su elementi projektirani ali ručno rađeni. Sagradili su ih više od stotinu volontera kroz proces kolektivnog učenja te metode pokušaja i pogrešaka.

 

 

 

 

 

Cineroleum otkriva društveni doživljaj gledanja u veliki ekran. Odvojen od jedne od najprometnijih cesta u Evropi za samo debljinu zavjese, istodobno sadržava privatno iskustvo u gledalištu i postaje spektakl prolaznicima na ulici. Po završetku filma zavjesa raste, prekidajući nevjericu publike i proširujući iskustvo iz kina na ulicu.

 

 

 

 

 

 

 

Više o projektu potražite na službenim stranicama kolektiva Assemble.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: