Instalacija

Svjetlosna instalacija Dišeš?

Autor/izvor: DAZ 13/01/2012

Svjetlosna instalacija tj. neonski natpis „Dišeš?“ autorice ANE Elizabet postavljena je u okviru projekta aRs PUBLICae/1POSTOZAUMJETNOST. Instalacija je postavljena na bočnoj fasadi zgrade u Savskoj na broju 6, a lokaciju je odabrao Saša Šimpraga. Instalacija je postavljena privremeno, u periodu od 1. prosinca 2011. do 29. veljače 2012.

Neonska skulptura/svjetlosna instalacija Dišeš? sastoji se od neonske cijevi-natpisa montirane na korpus od mliječnog akrila koji sadrži dva integrirana transformatora za potrebe struje koja rad napaja. Rad reagira na izmjene dana i noći, tj. luksomatom je regulirano automatsko paljenje i gašenje sukladno izmjenama dana i noći.


Fotografija: Barbara Šarić

O svom radu Dišeš? autorica ANA Elizabet rekla je sljedeće: Rad funkcionira kao svojevrsni podsjetnik-pomagač s namjerom da makar na trenutak osvijetli, a istovremeno i osvijesti, unutrašnji prostor promatrača.


Fotografija: Barbara Šarić

U nastavku prenosimo tekst s bloga dises.tumblr.com:

Svjetlosna instalacija/neonski natpis „Dišeš?“ autorice ANE Elizabet postavljen je u okviru projekta aRs PUBLICae/1POSTOZAUMJETNOST.

Instalacija je postavljena na bočnoj fasadi zgrade u Savskoj na broju 6, a lokaciju je odabrao Saša Šimpraga.

Instalacija je postavljena privremeno, u periodu od 1. prosinca 2011. do 29. veljače 2012.

Rad „Dišeš?“ realiziran je sredstvima potpore Ministarstva kulture RH projektu aRs PUBLICae/1POSTOZAUMJETNOST kojima su pokriveni troškovi izrade i montaže, a najam (privatne) fasade na kojoj je rad postavljen sredstvima potpore projektu od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, te bez autorske naknade.

Postavljanju rada  „Dišeš?“ prethodila je tribina „Svjetlo kao medij suvremene umjetnosti u javnom prostoru Zagreba“ u okviru koje je najavljeno postavljanje.

Javna rasprava o „Dišeš?“ održat će se početkom veljače iduće 2012. godine, odnosno nakon što rad neko vrijeme bude trajao u javnom prostoru kako bi se omogućila refleksija na njega.

Tijekom trajanja rada bit će provedena i anketa među osobama iz struke različitoga profila i interesa s ciljem utvrđivanja stava o samom radu, lokaciji i procesu.

Mogućnost da  se trajanje rada na lokaciji u Savskoj 6 produži ostavljena je otvorenom, a ovisiti će o javnoj percepciji i kroz eventualnu ponudu da se on sponzorski podrži duže od tri planirana mjeseca.

Budući da se projekt aRs PUBLICae/1POSTOZAUMJETNOST zalaže za izgradnju procedura, postavljanje rada „Dišeš?“ vidimo kao svojevrsni okidač za otvaranje transparentne komunikacijske platforme sa zainteresiranom stručnom i širom kulturnom javnošću o javnim plastikama, ali i općenito umjetničkim sadržajem u javnom prostoru, njihovoj poziciji u gradu, te procesima nastajanja/postavljanja. 

Rasprava kroz proces privremenoga postavljanja konkretnoga rada, u ovome slučaju svjetlosne instalacije „Dišeš?“, omogućuje neposredno iskustvo u procesima realizacije u javnom prostoru, odnosno neposredni uvid u (ne)postojeće procedure te je u tome smislu svojevrsni testni poligon.   

Osobito važnim držimo iskorak naše inicijative kroz gradnju popratne komunikacijske/dijaloške platforme koja će pratiti proces postavljanja i život rada – kroz javnu raspravu prije postavljanja, javnu raspravu i okrugli stol tijekom trajanja rada i anketiranje, ali i medijske i ine javne reakcije.

Smatramo da će „Dišeš?“ generirati novi, drugačiji i humaniji plastični sadržaj i ambijent za prostor Savske ulice i Zagreba, barem iz subjektivne perspektive naše radne skupine, a svakako bismo htjeli čuti što o tome misle stanovnici obližnjih zgrada, slučajni prolaznici, naši kolege, kao i kolege iz raznorodnih, ponajviše umjetničkih i prostoru bliskih struka.

U tom smislu neke će od reakcija najšire javnosti poput slučajnih prolaznika/ca, zainteresirane i stručne javnosti biti zabilježene u kratkom dokumentarnom filmu o radu „Dišeš?“ koji će se snimati tijekom trajanja rada.

Smatramo da je kroz tromjesečje rada na datoj lokaciji bitno sakupiti niz kvantitativnih i kvalitativnih rezultata i reakcija s terena koji će pomoći unaprijeđenju rasprave o javnim plastikama u Zagrebu i općenito umjetničkom sadržaju u javnom prostoru; postaviti na širem uzorku pitanja njezine regulacije, te možda dovesti i do kritičnijeg pristupa šire javnosti datoj problematici.  

Nadamo se da već samim poticanjem reakcija javnosti i javne participacije oko  svjetlosne skulpture „Dišeš?“ potičemo i izgradnju javnosti i aktivaciju javnog prostora u nestajanju, budući da isti sve više izmiče iz ruku javnosti u našim gradovima.

U tome smislu smatramo i da je najbitnija javna plastika upravo ona koja progovara suvremenim jezikom, a posvećena je prostoru javnosti. 

http://1postozaumjetnost.wordpress.com/

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.