Predavanje

Što je Bollé vidio u Beču? 150 godina Ringstraße

Autor/izvor: DAZ / MUO 13/07/2015

Ciklus predavanja uz izložbu Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole nastavlja se u Muzeju za umjetnost i obrt u četvrtak, 16. srpnja 2015. u 19 sati održat će predavanje dr.sc. Irena Kraševac: „Što je Bollé vidio u Beču? 150 godina Ringstraße“

Herman Bollé živio je i radio u Beču od 1872. do 1879. godine u vrijeme intenzivne izgradnje Ringstraße. Na predavanju će biti riječi o tom velikom graditeljskom pothvatu koji obilježava 150 godina od službenog otvorenja 11. svibnja 1865. Ringstraße je sinonim za urbanističko planiranje i reprezentativnu arhitekturu razdoblja historicizma. Ponajbolji arhitekti, Teophil von Hansen, Heinrich von Ferstel, Gottfried Semper, Carl von Hasenauer i Friedrich Schmidt angažirani su na ustanovama javne namjene, Carskih muzeja, Opere i Burgtheatra, Parlamenta, Vijećnice i Burze, između kojih niču privatne stambene palače visokog građanstva. Arhitekti i umjetnici okupljeni u bečkom Künstlerhausu kreirali su umjetničku sliku epohe u živoj suradnji s investitorima, imućnim obiteljima bankara i industrijalaca, Ephrusi, Epstein, Todesco, Wittgenstein i dr. U ovoj godini u Beču su priređene brojne izložbe i aktivnosti kojima se obilježava 150-godišnji jubilej jednog od najznamenitijih simbola grada koji je uvršten u UNESCO-listu svjetske kulturne baštine. Iskustvo koje je Bollé stekao u Beču vezano uz arhitektonske projekte i institucionaliziranje graditeljskog i umjetničkog kadra, prenio je u Zagreb kroz svoje arhitektonske projekte te kroz angažman u Društvu umjetnosti, Školi za umjetnost i obrt i poglavito njezinom Graditeljskom odjelu.


Austrijska nacionalna banka, Beč 1873.-1875., projektirao Atelijer arhitekta Friedricha Schmidta u kojem je radio Herman Bollé, snimio Dragan Damjanović autor izložbe „Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole“ i monografije „Arhitekt Herman Bollé“.

Više o izložbi „Hermann Bollé – graditelj hrvatske metropole“ pročitajte ovdje i ovdje.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: