Projekt

Uokvirivanje Bolléovog Zagreba

Autor/izvor: DAZ / vizkultura.hr 12/06/2015

Kao što smo već pisali, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu traje velika izložba Herman Bollé: Graditelj hrvatske metropole kojom se predstavlja bogatstvo stvaralaštva zasigurno jednog od najvažnijih arhitekata za današnji izgled Zagreba. Jedna od popratnih intervencija uz izložbu je niz elemenata koji uokviruju neka od najprepoznatljivijih Bolléovih djela autorica iz studija SKROZ. 

Da izložba i ‘glas’ o izložbi ne bi ostao samo unutar zidova MUO, i da bi se građani Zagreba i njihovi gosti direktno u javnom prostoru uvjerili koliko je neosporno važan Bolléov značaj, jedan ‘segment’ izložbe proširen je na zagrebačke ulice. Riječ je o informativnim prostornim elementima postavljenim na četiri lokacije u gradu, čiji je koncept zasnovan na uokvirivanju poznatih Bolléovih građevina.
Sistem postavljenih objekata u javni prostor osmišljen je na način da usmjerujući pažnju slučajnih prolaznika na ‘novi’ element na trgu ili ulici potiče na proučavanje objekta gledanje kroz sam element, točnije okvir koji uokviruje pojedinu građevinu te čitanje priložene karte na kojoj su označene sve Bolléove građevine u Zagrebu.

Autorice ovih objekata su Margita Grubiša, Daniela Škarica i Ivana Žalac iz arhitektonskog studija SKROZ, a grafički dizajn potpisuju dizajneri koji su osmislili i vizualni identitet izložbe, Sanja Bachrach-Krištofić i Mario Krištofić.

Lokacije na kojima možete pronaći okvire za Bolléove građevine su Kazališni trg (uokviruje upravo zgradu MUO-a), trg bana Jelačića (uokviruje Zagrebačku katedralu), rotor na Mirogoju (uokviruje Mirogojske arkade) te trg sv. Katarine na Gornjem gradu (uokviruje crkvu sv. Marka).U prilog tvrdnji da se radi o arhitektu čiji je opus u Zagrebu zaista zavidnih proporcija ide i jedna spontanost koja se dogodila s jednim od elemenata u periodu od kada je postavljen na lokaciji. Naime metalni element na Katarininom trgu na Gornjem gradu, okvirom usmjeren na crkvu Sv. Marka, u nekom trenutku tijekom ova dva mjeseca trajanja izložbe zarotiran je pa sada ‘uokviruje’ crkvu Sv. Katarine, što također nije savim pogrešno jer je Bollé radio na obnovi crkve nakon potresa.Osim posjeta izložbi koja traje do 23. kolovoza, imamo preporuku za sve one koji su spomenute elemente vidjeli u gradu: u tijeku je nagradni natječaj «Bollé vašim očima», pa predlažemo da vam okvir za fotografiju bude upravo već kadrirani Bollé, snimljen kroz ove nove, privremene intervencije u gradu.
Više o izložbi te  Herman Bollé: Graditelj hrvatske metropole, popratnom programu izložbe te nagradnoj igri pogledajte ovdje i na službenim Facebook stranicama Muzeja za umejtnost i obrt
fotografije postava izložbe: Srećko Budek, fotograf MUO
fotografije metalnih elemenata: Ivan Dorotić

izvor: vizkultur.hr

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati

Rezultati

Tematski park "Hrvatska u malom"

09/12/2019

Objavljujemo rezultate natječaja za izradu rješenja Tematskog parka „Hrvatska u malom“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: