Vjenceslav Richter

Razgovori na Vrhu

Autor/izvor: DAZ 30/05/2014

Pozivamo Vas 31. svibnja 2014. u 19.30. h u  Zbirku Richter , Vrhovec 38  gdje će se u parku skulptura održati javni razgovor s Richterovim suvremenicima i suradnicima Ivanom Čižmekom, Matkom Meštrovićem i Ivanom Prtenjakom. prema projektu „Razgovori na Vrhu“ kojeg zajednički ostvaruju Sekcija za Arhitektonsko naslijeđe DAZ-a  i MSU

U Zbirci Richter započeo je 2013. g.  ciklus izložbi  „ Iz arhiva arhitekta“. Sekcija za arhitektonsko naslijeđe DAZ-a pokrenula je  ove godine u suradnji s MSU-.om projekt javnih razgovora - „Razgovori na Vrh“ koji sadržajno nadopunjuju  izložbu, a prvenstveno žele osvijetliti arhitektonsko stvaralaštvo Vjenceslava Richtera  i promovirati arhitektonsku baštinu druge polovice 20. st.

„Razgovori na Vrhu“  okupljat će na javnim razgovorima Richterove suvremenike, suradnike i prijatelje u cilju  stvaranja dokumentarne video arhivske građe  za  daljnja istraživanja Richterovog arhitektonsko-umjetničkog stvaralaštva i okolnosti rada.

U susret ovogodišnjoj izložbi „Iz arhiva arhitekta: tri projekta muzeja“ održat će se 31. svibnja 2014. u parku skulptura Zbirke Richter razgovor s Richterovim suvremenicima i suradnicima Ivanom Čižmekom, Matkom Meštrovićem i Ivanom Prtenjakom.

U razgovoru s  likovnim kritičarom i publicistom Matkom Meštrovićem, jednim od osnivača međunarodnog pokreta Nove tendencije osvrnut će se na socijalni i kulturni kontekst nastanka Richterovih radova. Uz Matka Meštrovića u razgovoru će sudjelovati umjetnik, arhitekt  i urbanist  Ivan Čižmek jedan od sudionika Novih tendencija i Richterov suradnik na projektima Muzeja evolucije u Krapini i Muzeja revolucije naroda Jugoslavije u Beogradu, te arhitekt Ivan Prtenjak koji će govoriti o svom iskustvu rada u Richterovoj radionici. Poseban naglasak bit će na valorizaciji muzejskih projekata Vjenceslava Richtera iz šezdesetih godina prošlog stoljeća i njihovoj reafirmaciji danas.

Uz "Razgovore na vrhu" pozivamo vas i na „Jazz na Vrhu“ u parku skulptura Zbirke Richter u okviru kojeg će nastupiti poznati hrvatski saksofonist, skladatelj, aranžer i pedagog Saša Nestorović. Posjetiteljima će se predstaviti sastavima The Cool Jazz Duo koji će nastupiti u subotu, 31. svibnja i Zagreb Jazz Portraitom koji će nastupiti u subotu, 14. lipnja s početkom u 21 sat.

Ciklusom koncerata „Jazz na Vrhu" i ove će godine prostor Zbirke Richter otvoriti svoja vrata druženju uz glazbu te na taj način približiti umjetničku zbirku široj javnosti. Slijedom razgovora sa suvremenicima Vjenceslava Richtera došlo se do spoznaje da se u njihovoj kući i vrtu često sastajalo uz glazbu. Danas je njihova kuća na kulturnoj karti grada Zagreba poznata kao Zbirka Richter, a njezina povijest započela je 1980. godine, kada su Vjenceslav Richter i Nada Kareš Richter poklonili gradu Zagrebu svoju obiteljsku kuću i zbirku umjetničkih radova. Njihova namjera bila je darovati gradu Zagrebu kulturni sadržaj koji će s vremenom postati mjesto poticaja i promocije novih umjetničkih strujanja, druženja i razmjene ideja, a prije svega obogatiti svakodnevicu u ovom dijelu grada. Više informacija na http://www.msu.hr/#/hr/20282/

Projekt video arhiv o arhitektu Richteru „Razgovori na Vrhu“  zajednički realiziraju  Društvo arhitekta Zagreba (Sekcija za arhitektonsko naslijeđe) i Muzej suvremene umjetnosti s ciljem stvaranja dokumentarne video arhivske građe  za daljnja istraživanja Richterovog arhitektonskog i umjetničkog stvaralaštva.

Razgovor moderiraju Vesna Meštić (MSU) i Davorka Perić (DAZ).
Autorica projekta video arhiv „Razgovori na Vrhu“: Ksenija Petrić (DAZ)

Više o programu Arhitektonsko naslijeđe saznajte ovdje.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.