Vjenceslav Richter

Razgovori na Vrhu

Autor/izvor: DAZ 30/05/2014

Pozivamo Vas 31. svibnja 2014. u 19.30. h u  Zbirku Richter , Vrhovec 38  gdje će se u parku skulptura održati javni razgovor s Richterovim suvremenicima i suradnicima Ivanom Čižmekom, Matkom Meštrovićem i Ivanom Prtenjakom. prema projektu „Razgovori na Vrhu“ kojeg zajednički ostvaruju Sekcija za Arhitektonsko naslijeđe DAZ-a  i MSU

U Zbirci Richter započeo je 2013. g.  ciklus izložbi  „ Iz arhiva arhitekta“. Sekcija za arhitektonsko naslijeđe DAZ-a pokrenula je  ove godine u suradnji s MSU-.om projekt javnih razgovora - „Razgovori na Vrh“ koji sadržajno nadopunjuju  izložbu, a prvenstveno žele osvijetliti arhitektonsko stvaralaštvo Vjenceslava Richtera  i promovirati arhitektonsku baštinu druge polovice 20. st.

„Razgovori na Vrhu“  okupljat će na javnim razgovorima Richterove suvremenike, suradnike i prijatelje u cilju  stvaranja dokumentarne video arhivske građe  za  daljnja istraživanja Richterovog arhitektonsko-umjetničkog stvaralaštva i okolnosti rada.

U susret ovogodišnjoj izložbi „Iz arhiva arhitekta: tri projekta muzeja“ održat će se 31. svibnja 2014. u parku skulptura Zbirke Richter razgovor s Richterovim suvremenicima i suradnicima Ivanom Čižmekom, Matkom Meštrovićem i Ivanom Prtenjakom.

U razgovoru s  likovnim kritičarom i publicistom Matkom Meštrovićem, jednim od osnivača međunarodnog pokreta Nove tendencije osvrnut će se na socijalni i kulturni kontekst nastanka Richterovih radova. Uz Matka Meštrovića u razgovoru će sudjelovati umjetnik, arhitekt  i urbanist  Ivan Čižmek jedan od sudionika Novih tendencija i Richterov suradnik na projektima Muzeja evolucije u Krapini i Muzeja revolucije naroda Jugoslavije u Beogradu, te arhitekt Ivan Prtenjak koji će govoriti o svom iskustvu rada u Richterovoj radionici. Poseban naglasak bit će na valorizaciji muzejskih projekata Vjenceslava Richtera iz šezdesetih godina prošlog stoljeća i njihovoj reafirmaciji danas.

Uz "Razgovore na vrhu" pozivamo vas i na „Jazz na Vrhu“ u parku skulptura Zbirke Richter u okviru kojeg će nastupiti poznati hrvatski saksofonist, skladatelj, aranžer i pedagog Saša Nestorović. Posjetiteljima će se predstaviti sastavima The Cool Jazz Duo koji će nastupiti u subotu, 31. svibnja i Zagreb Jazz Portraitom koji će nastupiti u subotu, 14. lipnja s početkom u 21 sat.

Ciklusom koncerata „Jazz na Vrhu" i ove će godine prostor Zbirke Richter otvoriti svoja vrata druženju uz glazbu te na taj način približiti umjetničku zbirku široj javnosti. Slijedom razgovora sa suvremenicima Vjenceslava Richtera došlo se do spoznaje da se u njihovoj kući i vrtu često sastajalo uz glazbu. Danas je njihova kuća na kulturnoj karti grada Zagreba poznata kao Zbirka Richter, a njezina povijest započela je 1980. godine, kada su Vjenceslav Richter i Nada Kareš Richter poklonili gradu Zagrebu svoju obiteljsku kuću i zbirku umjetničkih radova. Njihova namjera bila je darovati gradu Zagrebu kulturni sadržaj koji će s vremenom postati mjesto poticaja i promocije novih umjetničkih strujanja, druženja i razmjene ideja, a prije svega obogatiti svakodnevicu u ovom dijelu grada. Više informacija na http://www.msu.hr/#/hr/20282/

Projekt video arhiv o arhitektu Richteru „Razgovori na Vrhu“  zajednički realiziraju  Društvo arhitekta Zagreba (Sekcija za arhitektonsko naslijeđe) i Muzej suvremene umjetnosti s ciljem stvaranja dokumentarne video arhivske građe  za daljnja istraživanja Richterovog arhitektonskog i umjetničkog stvaralaštva.

Razgovor moderiraju Vesna Meštić (MSU) i Davorka Perić (DAZ).
Autorica projekta video arhiv „Razgovori na Vrhu“: Ksenija Petrić (DAZ)

Više o programu Arhitektonsko naslijeđe saznajte ovdje.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: