UHA

Prostori nedovršenih modernizacija: akcije i reakcije

Autor/izvor: UHA 06/10/2011

Konferenciju Prostori modernizacija: akcije i reakcije održati će se 7. i 8. listopada u Domu mladih - Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu. Sudjelovanje na konferenciji bodovat će se sa 18 bodova u sklopu SSU HKA, a ulaz na konferenciju je besplatan.

Udruženje hrvatskih arhitekata organizira u Splitu konferenciju "Prostori nedovršenih modernizacija: akcije i reakcije", četvrtu  u nizu konferencija dvogodišnjeg (2010. – 2012.) međunarodnog istraživačkog projekta Nedovršene modernizacije - između utopije i pragmatizma: Arhitektura i urbanizam u bivšoj Jugoslaviji i zemljama nasljednicama.  Projekt istražuje proizvodnju izgrađenog okoliša unutar društvenog, ekonomskog i kulturnog  konteksta socijalističke Jugoslavije  te refleksije tih procesa na području današnjih nezavisnih država nakon  njezinog raspada.Uz Udruženje hrvatskih arhitekata koje je pokrenulo projekt, te je njegov glavni nositelj, partneri na projektu su: Institut za suvremenu arhitekturu (Zagreb), Trajekt (Ljubljana), Umetnostna galerija (Maribor), Društvo arhitekata Beograda i Koalicija za održivi razvoj (Skopje).

Nakon konferencija u Zagrebu, Skoplju i Beogradu, sudionici projekta u Splitu predstavit će i objediniti rezultate svojih dosadašnjih istraživanja u očekivanju završne izložbe projekta u Mariboru u veljači 2012. Četrnaest  istraživanja koja se provode u sklopu projekta okupilo je preko trideset istraživača sa prostora bivše Jugoslavije koji su kroz širok raspon tema nastojali raspoznati i kritički interpretirati arhitektonske i urbanističke modele i procese koji su predstavljali kulturni i socijalni doprinos modernizacijskim procesima, te preispitati načine na koji se naslijeđe modernizacije nastavilo razvijati ili dekonstruirati u tranzicijskim i post-tranzicijskim okolnostima.

Kao i sve dosadašnje konferencije, i ova će posvetiti svoj značajan dio povijesti lokalne gradnje. Splitska konferencija će se pritom fokusirati na povijest izgradnje i planiranja na Jadranskoj obali pa će se održati dva javna intervjua s arhitektima i urbanistima koji su za vrijeme bivše Jugoslavije sudjelovali u planiranju i projektiranju različitih zadataka na jadranskoj obali: od stanovanja, preko velikih javnih projekata do turističke infrastrukture. Javni intervju sa Vladimirom Bracom Mušićem i Dinkom Kovačićem predstavit će protagoniste jednog od najinteresantnijih urbanih zahvata u Hrvatskoj u periodu socijalizma: projekta Splita 3. Razgovarat će se o planerskim premisama, načinima njihove primjene unutar društvenog konteksta socijalizma, općoj recepciji modernih urbanističkih akcija te o situaciji nakon raspada bivše države i današnjoj sudbini urbanizma. Javni intervju sa Matijom Salajem i Silvijem Novakom (studio 3LHD) tematizirat će turističku izgradnju i planiranje kao generatore ekonomskog ali i urbanog razvoja koji su obilježili modernizaciju obale i utjecali te još uvijek utječu na cjelokupnu društvenu dinamiku obalne regije. Razgovarat će se o dosezima turističke arhitekture nekad i danas,  o okolnostima gradnje te o, možda idealističkoj, pomisli da turistički kompleksi ne budu zatvorene enklave nego otvoreni integralni dio urbanog prostora što je danas goruća tema.

Konferenciju će zatvoriti predavanja istaknutih gostiju Darovana Tušeka (profesor, Fakultet za građevinarstvo, arhitekturu i geodeziju, Split), Toma Avermaetea (profesor TU Delft) i Dietmara Steinera (direktor Architekturzentrum, Beč).

Kao dio konferencije otvorit će se i dvije izložbe. Izložba fotografija Kadrovi nedovršenih modernizacija austrijskog fotografa Wolfganga Thalera predstavlja 80 fotografija arhitekture socijalističkog perioda sa prostora bivše Jugoslavije. Njegov rad svjedočanstvo je o  specifičnim arhitektonskim kulturama zemalja bivše Jugoslavije, o uvjerljivosti i elokvenciji različitih arhitektonskih jezika koji su se razvili na razmjerno malom i heterogenom teritoriju kao posljedica općih modernizacijskih procesa, ali i individualnih poetika. Izložba je razmjerno širok te sasvim subjektivni pogled na uzbudljiv i iznimno bogat korpus moderne i post-moderne arhitekture prostora bivše Jugoslavije koji još nije cjelovitije prikazan niti sustavno obrađen.

Izložba Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma predstavlja 14 istraživanja koja su okosnica projekta te koja pokušavaju odgovoriti na pitanja: Kakve je prostore proizvela socijalistička modernizacija nekadašnje Jugoslavije? Što se s tim prostorima dogodilo i događa od raspada zajedničke države i nestanka socijalističkog sistema? Fokus izložbe je na fizičkom prostoru—dakle, na proizvodnji gradova kao jednom od temeljnih sredstava socijalističke modernizacije—te na ulozi koju su arhitektura i urbanizam imali u toj proizvodnji.

Piće&glazba powered by RAKIJARNICA. Nakon predavanja nastavak druženja u prostorijama MKC-a Doma mladih.

Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma

Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma dvogodišnji je istraživački projekt (2010-2012) koji je dio programa 'Kultura 2007-2013' kojega podržava Europska unija. Uz Udruženje hrvatskih arhitekata koje je pokrenulo projekt te je njegov glavni nositelj, partneri na projektu su: Institut za suvremenu arhitekturu (Zagreb), Trajekt (Ljubljana), Umetnostna galerija (Maribor), Društvo arhitekata Beograda i Koalicija za održivi razvoj (Skopje). Projekt istražuje proizvodnju izgrađenog okoliša unutar društvenog, ekonomskog i kulturnog  konteksta socijalističke Jugoslavije  te refleksije tih procesa na području današnjih nezavisnih država nakon  njenog raspada. Istraživanja nastoje raspoznati i kritički interpretirati arhitektonske i urbanističke modele i procese koji su predstavljali kulturni i socijalni doprinos modernizacijskim procesima, te preispitati načine na koji se naslijeđe modernizacije nastavilo razvijati ili dekonstruirati u tranzicijskim i post-tranzicijskim okolnostima.

Aktivnosti projekta su uz istraživanja u koja je uključeno 14  istraživačkih timova iz zemalja nasljednica Jugoslavije i konferencije koje će se održavati u svim zemljama uključenima u projekt (Zagreb, Skopje, Beograd, Split, Ljubljana), izložbe, publikacije i internetska stranica. Završna izložba na kojoj će biti prezentirani rezultati projekta bit će u Mariboru, europskoj prijestolnici kulture  2012. 

Voditelji projekta su Vladimir Kulić (University of Florida) i Maroje Mrduljaš (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Projekt financijski podržavaju  EU Program Kultura 2007-2013, European Cultural Foundation (ECF), ERSTE Stiftung, Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, Ministarstvo kulture Republike Makedonije, Ministarstvo kulture Republike Slovenije.

(foto: Wolfgang Thaler)

- Prostori nedovršenih modernizacija: akcije i reakcije - info.pdf -
- Prostori nedovršenih modernizacija: akcije i reakcije - program.pdf -

 

Ekskluzivni sponzor

 

Zlatni sponzor

 

Srebrni sponzor

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.