Presjek

Presjek br. 3 i obiteljska kuća u Rudešu

Autor/izvor: DAZ 18/12/2011

Donosimo projekt Tomislava Pavelića za obiteljsku kuću u Rudešu iz trećeg broja časopisa Presjek čija tema je bila Opeka. Presjek je tromjesečnik koji se bavi pretežito hrvatskom arhitekturom i arhitekturom u regiji, a uskoro se očekuje izlazak četvrtog broja s temom Drvo.

Tema trećeg broja časopisa PRESJEK je Opeka.

U pogledu opeke kao fasadne obloge značajno je smanjena produkcija građevina u odnosu na razdoblje 70-tih i 80-tih godina, kada su javne građevine vrlo često izvođene u ovom materijalu. Postavlja se pitanje koji su razlozi tome, da li je opeka izišla iz mode ili je jednostavno pokleknula pred novim i jeftinijim materijalima. U ovom broju predstavljeno je 5 obiteljskih kuća, od kojih svaka na svoj način dokazuje da opeka može govoriti jezikom suvremene arhitekture. Od javnih objekata to su jedno groblje i jedan pastoralni centar, gdje je opeka upotrebljena na sasvim različite načine, dok se Groblje Krista Kralja u Požegi koristi prepoznatljivim vokabularom opeke, Aula Ivana Pavla II u Rijeci progovara jednim novim digitaliziranim jezikom.

I u ovom broju prof. Filipović riše i/ili piše za vas sa osvrtom na lik i djelo Louisa Kahna

U rubrici Pogled u prošlost podsjetili smo se na Krematorij u Zagrebu autora Hržića, Krznarića i Mancea, kao jedan od najboljih primjera arhitekture 80-tih izvedenih u opeci.

U rubrici Tehnologija i regulativa dan je pregled kroz opeku i opekarske proizvode danas, te osvrt na važeću regulativu. Članak o opeci i opekarskim proizvodima svojevrsni su podsjetnik sa naglaskom na smjer razvoja tehnologije, dok je u dijelu Regulativa priređen pregled akustičkih svojstava zida od opeke i osvrt na tehnički propis za zidane konstrukcije.

Časopis je dostupan u knjižarama i na web stranici www.presjek.hr

Presjek br. 2: Beton - Muzej krapinskih neandertalaca, Željko Kovačić

Presjek br. 1: Čelik - Nova zgrada Hitne medicinske pomoći, Produkcija 004

Obiteljska kuća u Rudešu, Zagreb
Tomislav Pavelić

Rudeš je prigradsko naselje Zagreba nekoherentnog karaktera – jedno pokraj drugog u neravnopravnom suživotu nalaze se ostaci autohtonih seoskih imanja s velikim okućnicama, radničke kućice minijaturnih parcela i ovodobne eksploatacijske stambene zgrade bez veće tržišne i arhitektonske ambicije. Investitor zna karakter mjesta pa objedinjuje tri male parcele i traži „ugodan, ali introvertiran dom za svoju obitelj“.
situacija

Arhitektova je trajna projektantska ambicija doseći stanje strukturne jasnoće i neutralnosti, tj. stvoriti mjesto, „pećinu“, unutar kojeg će si korisnik moći napraviti „gnijezdo“ (sukladno Poetici prostora Gastona Bachelarda). Zbog toga je prostorna struktura građena od elementarno određenih osnovnih jedinica koje se, sukladno pojedinačnim zahtjevima, mijenjaju zadržavajući proporciju. Inicijalna prostorna jedinica (tradicionalna soba) dimenzije je 4x4x4 metra. Prostorni međuodnos jedinica određen je na tragu Loosova Raumplan-a, čime se osigurava ugodan životni prostor i raznolik, ali jasan odnos prema okolišu.

tlocrti
1 ulaz, 2 gosti, 3 kotlovnica-gospodarstvo, 4 garaža-radionica, 5 natkrivena terasa, 6 vrtno spremište, 7 vrt, 8 dnevni boravak, 9 blagovaonica, 10 kuhinja, 11 roditeljska spavaća soba, 12 radna soba, 13 kupaonica, 14 atrij-terasa, 15 dječja soba, 16 učenje-igranje, 17 stubištepresjeci


pročelja

Budući da je početni zahtjev bio da se osigura introvertirani životni ambijent, kuća je iznimno defanzivna i prostornom dispozicijom dijelova cjeline i simbolično, omatanjem ciglama. S ulične strane kuća je tek golem zid iz kojega „izlazi“ samo jedna prostorna jedinica, tj. na koji je „obješeno“ stubište. Gledano s ulice, dostupna je samo informacija o mjestu ulaza u kuću. Sa stražnje su strane pojedinačne jedinice očitije, razlikujući se položajem unutar cjeline.


detalji

Skulpturalna živopisnost volumena, pojačana naizgled nasumičnim rasporedom prozora, posljedica je, a ne apriorna odluka – svi su formalni i strukturni elementi dio istog sustava te su sredstvo uspostave naročitog odnosa svake jedinice i prema cjelini i prema vanjskom svijetu. Dispozicijski kuća se „uvija“ u sebe, ostavljajući u svome središtu „prisvojeni“ dio vanjskog prostora, atrij/terasu na prvom katu u odnosu na koji se formiraju svi zajednički i individualni prostori.

Konstruktivni sustav kuće je elementaran – sastoji se od nosivih zidova od blok-opeke (s potrebnim AB elementima) i AB međukatnih ploča. Cijela kuća je obložena punom opekom. Ugrađeni kosi krov, stubište i svi „zasjeci“ u fasadnom zidu izvedeni su oblogom od inoks-lima. Prozori su aluminijski. Terase su drvene „palube“.

Kuća je primjer održive gradnje i zbog masivnih zidova od opeke (pasivni princip) i zbog provjetravanja prostora isključivo prirodnim putem.

2009. godine Udruženje hrvatskih arhitekata dodijelilo je Tomislavu Paveliću za ovu realizaciju nagradu “Drago Galić” za najbolje godišnje ostvarenje na području stambene arhitekture. 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

DZA 2016

Potencijali zagrebačke industrijske baštine – osvrt na 6. dane zagrebačke arhitekture

18/05/2016

Prošlog tjedna održani su 6. Dani zagrebačke arhitekture čija ovogodišnja tema je bila “Potencijali zagrebačke industrijske baštine”. Osnovni cilj 6. DZA je bio ukazati na potencijale industrijskog naslijeđa koje ubrzano propada, a ima izniman potencijal prenamjene, te može značajno doprinijeti generiranju urbaniteta i stvaranju slike suvremenog grada.

Rezultati

Rezultati natječaja za uređenje Ulice Ljerke Šram na Savici

10/05/2016

Grad Zagreb i zajednica ponuditelja koju čine Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) i Sveučilište u Zagrebu-Arhitektonski fakultet objavljuju rezultate za javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja ulice Ljerke Šram.

Dani zagrebačke arhitekture

Najava prvog dana 6. Dana zagrebačke arhitekture

04/05/2016

Približavaju se  VI Dani zagrebačke arhitekture, koji će se održati od 12. do 14. svibnja 2016.  Očekuje nas niz zanimljivih predavanja, središnja svečanost te stručni obilazak. Ovogodišnji dani zagrebačke arhitekture posvećeni su potencijalima zagrebačke industrijske baštine, a danas vam predstavljamo program prvog dana događanja.

Zadnji komentari

 


DAZ programi u 2014: Potpora:

               

 

 

Zlatni sponzor:

 

 

Srebrni sponzori:

 

Brončani sponzori:

 

 

  

 

Sponzori:

 

 

 Partner:

Potpora:

  

 

Sponzori:

  

  

 Medijski partneri:

 

 Pokrovitelji:

 

   

    

 

Potpora:

 

 

Partneri:

    

 

 

 

Sponzori:

 

  

    

 

    

 

Medijski partneri: