Presjek

Zgrada Hitne detaljno u prvom broju Presjeka

Autor/izvor: DAZ 13/11/2011

Donosimo retrospektivan pregled projekta Hitne medicinske pomoći publiciranog u prvom broju časopisa Presjek, tromjesečniku koji se bavi pretežito hrvatskom arhitekturom i arhitekturom u regiji. Kroz temu prvog broja - čelik, obrađeno je nekoliko hrvatskih projekata s naglaskom na izvedbu i tehnička rješenja.

U travnju ove godine izišao je prvi broj Presjeka, novog časopisa za detalj u arhitekturi. Časopis formata A4 sadrži oko 140 stranica, podijeljenih u četiri poglavlja: Uvod u temu, projekti, tehnologija i regulativa, te materijali. Projekti su predstavljeni kroz konstrukciju i detalje izvedbe kao i kvalitetne fotografije. Presjek je zamišljen kao tematski tromjesečnik. Prva godina izlaženja biti će posvećena pretežito temama u materijalu, a nakon toga i različitim tipologijama gradnje. Tema prvog broja je Čelik. Konceptualno Presjek pokriva razdoblje od proteklih 10-ak godina prikazujući realizacije sa područja Hrvatske, ali i susjednih zemalja regije.

Izdavač časopisa je Hiperprostor, a sam časopis rezultat je ideje i promišljanja grupe od 8 mladih arhitekata. 
 
Časopis je dostupan u knjižarama i na web stranici www.presjek.hr
 
 

Nova zgrada Hitne medicinske pomoći, Zagreb
autor: Produkcija 004

Bivša zgrada Hitne medicinske pomoći smještena u Đorđićevoj ulici, na prometno opterećenoj lokaciji, u lošim uvjetima rada i premalom prostoru, nakon stogodišnjeg postojanja zaslužila je novu lokaciju i mogućnost da po prvi put u našoj zemlji objedini sve sadržaje na jednom mjestu. Nova zgrada sadašnje Hitne pomoći smještena je u trokutu Heinzelove, Vukovarske i Radničke ulice s osnovnim ciljem da se ostvari kvalitetna arhitektura u tada niskokonsolidiranom gradskom području. 

Prvu nagradu natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zgrade za Hitnu medicinsku pomoć Zagreb 2004. godine dobio je arhitektonski ured Produkcije 004 (autori Davor Katušić, Marija Burmas i Ivo Lola Petrić te suradnica Martina Ljubičić).

Izgradnja suvremeno opremljene peterokatnice završena je za manje od dvije godine (2009.), a investicija zajedno s opremanjem, komunalijama i uređenjem terena tepristupnih prometnica iznosila je oko 150 milijuna kuna.
Na Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni 2009. zgrada je nagrađena u kategoriji objekata javne namjene kao objekt koji osim funkcionalnosti zadovoljava i visoke kriterije estetike.

Svojom funkcijom ustanova Hitne medicinske pomoći u Zagrebu primarno je efikasna kuća koja osigurava brzinu i kvalitetu intervencije o kojoj ovise ljudski životi. U svojoj vanjskoj (urbanoj) pojavnosti kao i svojoj funkcionalnoj interijerskoj organizaciji ovaj objekt mora posjedovati jednostavnost i jasnoću. „Na urbanom nivou jasnoću smo postigli čistim volumenom koji integrira sve funkcije terminala, a svojom veličinom i jednostavnošću forme predstavlja jasan znak u odnosu na postojeće i planirane okolne objekte (Chromosa, Euroherca, policijske stanice i Almerije)“, rekao je autor.



Unutrašnja organizacija objekta, posebno dijela za rad i boravak, orijentirana je na unutrašnji atrij kako bi svi prostori imali optimalno osvjetljenje i kontakt s prirodom. Na krovu objekta organizirana je terasa za slobodno vrijeme i opuštanje zaposlenika, (edukacijski centar i restoran). Ukupna bruto razvijena površina građevine je približno 15.000 m2, 7.950 m2 je otvorenog prostora (otvoreni garažni prostor, terase), a građevina se sastoji od sedam nadzemnih i jedne podzemne etaže. Prilikom planiranja prometa unutar parcele vodilo se računa o urgentnosti interventnog prometa koji se ne smije miješati s prometom za zaposlenike i vozilima koja odlaze u garažu. 


situacija


tlocrt trećeg kata


poprečni presjek

Objekt čine dvije osnovne cjeline, i to dio za parkiranje vozila Hitne pomoći i dio za sve ostale funkcije koje se zahtijevaju od Hitne medicinske pomoći. Dio za parkiranje vozila Hitne pomoći projektiran je s jednom podzemnom etažom, prizemljem i trima nadzemnim etažama. Prizemna i nadzemne etaže su tipa parkdeck prema austrijskim protupožarnim smjernicama (otvorene s više od 1/3 površine vanjskih zidova), a podzemna garaža izvedena je prema američkim smjernicama. Dio za Hitnu medicinsku pomoć smješten je u drugoj polovici objekta.


detalj presjeka kroz dvoranu

Nadzemno je konstrukcija čelični skelet sa spregnutim pločama čelik – beton, a ispod te kote je betonski podrum. Riješena je stropnim pločama koje se za horizontalnu stabilnost objekta smatraju krutim diskovima i stupovima koji imaju zglobne oslonce na oba kraja (pendl stupovi). Izuzetak je šest stupova u prizemlju koji se zbog velikih sila temelje izravno u temeljnu ploču. Stabilnost objekta na horizontalna djelovanja u oba smjera postignuta je vertikalnim spregovima u dvije ortogonalne ravnine razmještenim prema mogućnostima arhitektonskog oblikovanja. Stubišta su čelična s betonskim gazištima otpornim na djelovanje požara.


detalj spoja membrane i krova

Čelična se konstrukcija većim dijelom oslanja na armiranobetonski podrum s ležajnim stupovima prilagođenim opterećenju stupa na beton. Dio stupova s vlačnom silom provodi se kroz armiranobetonske zidove podruma i posebnim ležajevima sidri za temeljnu ploču. 
Vanjski laki zidovi izvedeni su sendvič lakim panelima s ispunom od kamene vune bez toplinskog mosta između unutrašnje i vanjske limene oplate panela. Završni sloj grijanog prostora je epoksidni samonivelirajući pod, a garažnog prostora elastični protuklizni beton sa zaštitnim premazom. Vanjska obloga fasade i dio natkrivanja krovnih terasa izveden je prednapetom membranom kao zaštitom od sunca s propusnošću platna od 40% kako bi se udovoljilo zahtjevu za otvorenom garažom. Prolaz za održavanje širine 60 cm predviđen je između platna i fasade. Krovne membrane razapete su između horizontalnih čeličnih okvira i imaju rupe velikih promjera (1 – 2 m) zbog smanjenja opterećenja snijegom. Ovakav način rješavanja fasade predstavlja efektno i racionalno rješenje za veliku fasadnu površinu. Garaža je na taj način obložena materijalom velike čvrstoće i otpornosti na atmosferilije te je potpuno ventilirana. Translucentni karakter materijala doprinosi različitoj percepciji kuće tijekom dana i noći. Na dnevnom svjetlu kuća dominira svojim volumenom i privlači čistoćom (sterilnošću) bijele boje. Noću, svjetla kojima je osvijetljena garaža pretvaraju čitavu kuću u velik bijeli lampion kojim ona postaje reper južnog dijela Heinzelove ulice.
 

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.