Festival fotografije

Organ Vida 4

Autor/izvor: DAZ 12/06/2012

Organ Vida međunarodni je festival fotografije koji se kontinuirano organizira svake godine u lipnju, a do sada su upješno realizirana i održana tri festivala fotografije u Zagrebu tijekom tri godine. Organ vida kroz tri će dana, od 15. do 17. lipnja u kinu Europa i Galeriji Karas, uz predavanja, izložbe i koncerte - predstaviti dokumentarne projekte jedanaest fotografa iz osam zemalja, Engleske, Indije, Italije, Kanade, Norveške, Njemačke, Poljske i Srbije.

Cilj festivala je promoviranje mlade i suvremene, hrvatske i inozemne fotografske kulture, jačanje fotografske scene u Hrvatskoj i prezentiranje autorskih radova publici. Kontinuiranim održavanjem festival ima težnju postati vodećim međunarodnim festivalom fotografije za mlade u regiji.

Finalisti 4. Međunarodnog festivala fotografije su Geir Moseid (Norveška), Stephen Kelly (Engleska), Sanja Knežević (Srbija), Christian Stejshal (Norveška), Marco Lachi (Italija), Mateusz Sarello (Poljska), Akshay Mahajan (Indija), Kirill Golovhenko (Njemačka), Alesandro Vecchi (Italija), Tommaso Protti (Italija) i Jean-Francois Hamelin (Kanada).

Finalne projekte odabrao je međunarodni žiri kojeg čine Filip Horvat (Hrvatska), Jeff Jacobson (SAD), Saša Kralj (Hrvatska), Matt Lutton (SAD) i Barbara Šarić (Hrvatska).

Osim fotografske izložbe u Galeriji Karas, 4. Međunarodni festival fotografije Organ Vida i ove je godine pripremio zanimljiv i poučan program. Gosti predavači su Siniša Glogoški, beogradski kolektiv uličnih fotografa "Belgrade Raw", Siniša Hančić, Darije Petković, Sandra Vitaljić, Boris Cvjetanović, Marija Tonković, Ng Swan Ti, Severin Koller te projekt Open Show.

Za zabavu će se na festivalu pobrinuti Dunk Riot, bend kojeg čine Krunoslav Levačić, Matej Huljev i Ivar Roban-Križić te Radio 808.


Fotografija finalista Stephena Kellya

Program festivala:

DAN PRVI - Petak, 15.06.

kino Europa

17:00h – predavanje Siniša Glogoški - Jedna priča o tri putovanja

Putopisno predavanje o ekspedicijama fotografa u Gvajanu, Siriju i Rusiju. Saznajte s čim se sve susreo na putovanjima, kako se pripremao, snalazio, kako je fotografirao i snimao na terenu te kako je rješavao probleme koji su pritom nastajali. Od ekstermnih minusa preko prašumske vlage do pustinjske oluje.

18:30h – predavanje Belgrade Raw - O fotografskim kolektivima

Nakon skoro tri godine od osnivanja, beogradski kolektiv uličnih fotografa "Belgrade Raw" predstavit će dosadašnji rad, pričat će o motivima za udruživanje, kao i mogućnostima i izazovima zajedničkog nastupa za fotografe. Kroz diskusiju s članovima, publika će moći saznati i aktualna kretanja unutar fotografske scene u Srbiji.

21:00h – svirka, bend Dunk Riot (K. Levačić, I. Roban-Križić, M. Huljev)

22:00h nadalje – dj hrwoE

Galerija Karas

20:00h – otvorenje izložbe fotografija finalista festivala

DAN DRUGI - Subota, 16.06.

kino Europa

17:00h – Pozicija dokumentarne fotografije u Hrvatskoj: Siniša Hančić (Zbor fotoreportera Hrvatske), Darije Petković (ADU), Sandra Vitaljić (ADU), Boris Cvjetanović, Marija Tonković (MUO). Moderator: Barbara Šarić.

Što je dokumentana fotografija, ima li razlike. Ako da, kakva je razlika između fotonovinarstva, dokumentarne i ulične fotografije, u kojem smjeru se razvija, koje su granice i parametri, ako postoje.

18:00 - Ng Swan Ti - Photo Education and Community in Indonesia (Fotografska edukacija i zajednica u Indoneziji)

Swan Ti, dokumentarna fotografkinja iz Jakarte, prezentirati će iskustva o radu u lokalnoj zajednici na Jakarti s mladim ljudima i studnetima koji kroz interakcije, radionice i diskusije uče o umjetnosti i kulturi s posebnim naglaskom na fotografiji.

19:00 - Severin Koller - Street photography in everyday life

Predavanje i diskusija o dokumentiranju svakodnevnog života ulice i svih aspekata koje uključuje taj fotografski pravac. Ulična fotografija je poput baze izobrazbe za fotografe i važan je dio u dokumentaciji ljudskog stanja. Razlika ulične fotografija (koja je uglavnom subjektivna stvar fotografa) i dokumentarne (gdje urednici i mediji dolaze u igru).

20:30h – proglašenje pobjednika i dodjela nagrada

21:30h – Radio 808 dj's party

Galerija Karas

Izložba fotografija

DAN TREĆI - Nedjelja, 17.06

Galerija Karas

Izložba fotografija

19:00 h – Treći OpenShow Zagreb / prezentacije autorskih projekata i diskusija s publikom

Više informacija na službenim stranicama Organa Vida

U nastavku pogledajte seriju fotografija Ivana Mijića koja je proglašena pobjedničkom po izboru publike na prošlogodišnjem festivalu.Fotografije preuzete s: FB stranice dr. Organ Vida

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: