Javna nabava

Od sada obvezna primjena Cjenika komore i za naručitelje

Autor/izvor: DAZ 08/03/2012

Prema Izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i gradnji NN90/11 koji je stupio na snagu u kolovozu 2011. svi naručitelji obvezni su za izrade planova i projekata primjenjivati i pridržavati se Cjenika usluga komora ovlaštenih arhitekata i inženjera.

Obveza primjene i pridržavanja Cjenika usluga komora ovlaštenih arhitekata i inženjera odnosi se na sve naručitelje, ali javni naručitelji do sada nisu poštovali ovu odredbu prilikom Javnih nadmetanja s obrazloženjem da je ona u neskladu sa Zakonom o javnoj nabavi.

Prema mišljenju Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva kl. 406-01/11-01/391, ur.br. 526-15-04-02/1-11-2, od 27. listopada 2011. godine, koji se nalazi u prilogu,  naručitelj je u dokumentaciji za javno nadmetanje dužan uzeti u obzir posebne propise kojima je propisana novčana naknada za određenu uslugu, što se u slučaju projektne dokumentacije odnosi na obvezu ugovaranja projekata prema Cjeniku usluga komore ovlaštenih arhitekata i inženjera u graditeljstvu, u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i gradnji.
 
Pozivamo kolege arhitekte, ali i ostale kolege projektante, da ne nude usluge izrade planova ili projekata po pozivima na Javna nadmetanja koja nisu u skladu s ovim zakonskim odredbama.
 
Također pozivamo i naručitelje da poštuju svoju zakonsku obvezu, a javne naručitelje da u dokumentaciji za javno nadmetanje uzmu u obzir posebne propise koji će utjecati na ponude i odabir ponuditelja te na predviđenu vrijednost nabave.
 
Predlažemo svim naručiteljima da u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi provode sustav Javnog natječaja koji omogućuje odabir prema kvaliteti urbanističkog i arhitektonskog ostvarenja, jer sama cijena nije (više) kriterij koji odabire najboljeg ponuditelja.

Mišljenje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: