Europska Unije i Fondacija Mies van der Rohe objavili finaliste

Objavljeni finalisti za nagradu Mies van der Rohe

Autor/izvor: DAZ 04/02/2013

Europska Komisija i Fondacija Mies van der Rohe su objavili 5 finalista koji će se natjecati ove godine za nagradu Europske Unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe koja se dodjeljuje svake dvije godine.

Europska Komisija i Fondacija Mies van der Rohe su objavili 5 finalista koji će se natjecati ove godine za nagradu Europske Unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe koja se dodjeljuje svake dvije godine.

Od ukupno 335 radova nominiranih iz 37 zemalja Europe stručni žiri u sastavu: Wiel Arets, predsjednik žirija/Wiel Arets Architects, Maastricht; Pedro Gadanho, kustos za suvremenu arhitekturu, Museum of Modern Art (MoMA), New York; Antón García-Abril, Ensamble Studio, Madrid; Louisa Hutton, Sauerbruch Hutton Architects, Berlin; Kent Martinussen, CEO, The Danish Architecture Center (DAC), Copenhagen; Frédéric Migaryou, direktor, Architecture & Design, Centre Pompidou, Paris; Ewa Porębska glavna urednica, Architektura-murator, Warsaw; i Giovanna Carnevali, tajnica žirija/direktorica, Fondacija Mies van der Rohe, Barcelona je izabrao ukupno 5 radova od kojih će jedan biti izabran krajem svibnja, dok će svečanost uručenja nagrade biti 6. lipnja, naravno, u paviljonu u njemačkog arhitekta čije ima nagrada nosi, u Barceloni u Španjolskoj.

Podsjetimo, ove godine su iz Hrvatske bile nominirane 4 arhitektonske realizacije: Design Hotel Lone u Rovinju autora 3LHD, Nest and Cave House Idisa Turata o kojem smo pisali ovdje, Suvremena interpretacija tradicionalne Zagorske hiže studija PROAH Davora Matekovića te Upravna zgrada biskupske konferencije Nenada Fabijanića.

Nagrada Mies van der Rohe utemeljena je 1987 kao nagrada Europske Unije koja vrednuje i promiče doprinose europskih arhitekata razvoju novih ideja i tehnologija u suvremenom urbanom razvoju. Pobjednik je svake godine nagrađen sa €60 000, a uz glavnu nagradu dodjeljuje se i posebno priznanje Mies van der Rohe za nadolazeće arhitekte koje je dotirano s €20 000 te koje su 2009 bili Lea Pelivan i Toma Plejić iz Studija UP za svoju školu Gymnasium 46º09′N-16º50E u Koprivnici.

Prilikom objave nominacija za ovu godinu, Androulla Vassiliou, Europska povjerenica za kulturu, obrazovanje, multilingualizam i mlade naglasila je da „Imamo golemo bogatstvo arhitektonskih talenata u Europi, koje je sjajan primjer naše dinamike kulturnih i kreativnih sektora. U isto vrijeme, prepoznajemo da se arhitektonska industrija susreće s brojnim izazovima u vrijeme ekonomske krize. Europska komisija i Fondacija Mies van der Rohe se obvezuju poduprijeti ovaj sektor, koji čini značajan doprinos ekonomiji i stvaranju radnih mjesta, kao i bitnu kohezivnu silu za naše društvo."

Arhitektura je sektor koji u Europskoj Uniji direktno zapošljava više od pola milijuna ljudi, dok je još 12 miljuna zaposleno u građevinskom sektoru. Ukupan doprinos kulturnih i kreativnih industrija europskom BDP-u iznosi 4,5%.

U nastavku pogledajte finaliste, a više informacija i pregled svih nominiranih radova možete pronaći ovdje.foto: Marc de Blieck

Market Hall

Robbrecht en Daem architecten
Paul Robbrecht, Hilde Daem

Marie-José Van Hee architecten
Marie Jose van Hee

Ghent, Belgija
 

 


foto: Superflex

Superkilen

TOPOTEK1
Martin Rein-Cano, Lorenz Dexler

SUPERFLEX
Jakob Fenger, Rasmus Nielsen, Bjørnstjerne Christiansen

BIG - Bjarke Ingels Group
Bjarke Ingels, Nanna Gyldholm Møller, Mikkel Marcker Stubgaard

Copenhagen, Danska
 

 


foto:Nic Lehoux

Harpa - Reykjavik Concert Hall and Conference Centre

Batteríid architects

Sigurður Einarsson

Studio Olafur Eliasson
Olafur Eliasson

Henning Larsen Architects
Peer Teglgaard Jeppesen, Osbjørn Jacobsen

Reykjavík, Island
 

 


foto: FG+SG

House for Elderly People

Aires Mateus

Francisco Aires Mateus, Manuel Aires Mateus

Alcácer do Sal, Portugal

 


foto: David Franck

Metropol Parasol

J. Mayer H.
Jürgen Mayer H.

Sevilla, Španjolska

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: