Nagrade UHA-e

Nest and Cave house, Volosko

Autor/izvor: DAZ 24/12/2012

Predstavljamo Nest and Cave house Idisa Turata, nagrađenog Godišnjom nagradom Udruženja hrvatskih arhitekata Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2012.

Kada se sretnete s mladim čovijekom koji se dobar dio svog života bavio temom "swarm  inteligence", te zaželi sagraditi novi doma za svoju obitelj, a iskreno se u samom startu ne osjeća udobno u usamljenoj obiteljskoj kući, znate da je pred vama ili silno uzbudljiv projekt ili da od kuće, suradnje i projekta neće biti ništa.

Kako napraviti dom i životni okvir koji neće biti puka reprezentacija i sredstvo za pokazivanje vlasnika, ali da istovremeno u svojoj biti snažno materijalizira energiju, silnice parcele i konteksta, te  snagu spoznaje i svjesnosti prostora i programa kojeg stvara i udomljuje? Je li moguće i kako materijalizirati svjesnost korisnika i arhitekta o energiji mjesta i potrebu za objedinjavanjem svih  silnica projekta u jednom prostornom konstruktu? Iz toga slijedi da je osnovno pitanje koje je davno Buckminster Fuller postavio u tekstu Univerzalna arhitektura, “…osnovno je pitanje kako  kontrolirati obuhvaćeni prostor te nakon toga razviti selektivnu kontrolu obuhvaćenoga prostora, koja će dopustiti uvijek varijabilnu komplementarnu harmoničnu svijest o svakoj i svekolikim osjetilnim organizacijama što ih treba sklopiti unutar obuhvaćenog prostora…”

U nizu razgovora, skica i dijagrama, te nakon intenzivnog upoznavanja i istraživanja odlučeno je da kuća mora spojiti u arhitekturi rijetko spojene elemente. Osjećaje zaštite i introventiranost špilje i toplinu sigurnosti doma, te osjećaj lebdenja, osjećaj boravka u ptičjem gnjezdu na vrhu stabla sa  pogledom na horizont i okolinu. Sjetili smo se Titove špinje na Visu i njezine karizmatičnosti, te Pierre Koenig-ove case study (Stahl) house 22 u LA-u iz 50-ih godina za koju Kenneth Frampton kaže da ima terapeutski efekt na stanovnika i posjetitelja.

Kuća je stoga sklopljena od dva rudimentarna "gotova elementa". Ukopane betonske kutije, i dugačkog kontejnera koji balansira na špilji, te konzolom od 17 metara predstavlja zaokrenutu slojnicu terena iznad prizemlja. Ovim jednostavnim ali odlučnim spojem, srazom i okretom stvorena  je kuća koja se sa jedne strane zatvara a sa druge strane otvara ka različitim pogledima te tim uvjetima biva i perforirana u lebdećem gornjem dijelu.

Ukopana špilja suterena pokrivena je zemljom i zelenilom, oklopljena kalanim kamenim stjenama, te se putem malih otvora i pukotina otvara na okoliš kuće i vrt. Ispod konzole stvoren je dnevni boravak kuće koja štiti od sunca i kiše.  Omogućuje stalni život, druženje, blagovanje, rad, odmor, i samovanje na otvorenom. Ispod gnjezda, a ispred špilje centar je kuće i sjecište prevaca i silnica prostornog konteksta.

Na spoju ovakva dva Gotova Elementa urezan je i zabijen snažni svjetlarnik-tuljac koji uvodi  sjeverno svjetlo na stubište, te definira sjecište pravaca ulaza za utomobile i ulaza za stanovnike. Ove tri za kuću važne prostorne i funkcionalne silnice definiraju pojavnost kuće prema ulici, cesti, okolici  i pogledu prolaznika kojima se ne želi u cijelosti pokazati i otvoriti. Kuća se postepeno i višeslojno otkriva, te definira razna mjesta i prostorne osjećaje.

_____
Tekst Kuća na rubu arhitektice Ive Marčetić iz Pulske grupe, o Nest and Cave house.


Nest and Cave House
Lokacija: Opatija, Croatia
Autor: Idis Turato, Turato Architecture 
Suradnici: Ana Staničić, Ida Križaj, Ivan Arbanas (statics)
Fotografije: Sandro Lendler, Ivan Dorotić, Želimir Gržančić

Video:

Video: Sandro Lendler (video), Ana Štulina (montaža), Damir Martinović Mrle (glazba)
Površina parcele: 1771,0 m2
Tlocrtna površina kuće: 393,5 m2
Godina projektiranja: 2010.
Godina izvedbe: 2012.

Kontakt: press@turato.hr
 

Prethodni članak: 
Dodijeljene godišnje nagrade UHA-e (17.12.2012.)

 

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

  25.11.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu


Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.