Akupunktura grada

Mladi DAZ-a i DAS-a na akupunkturi u Skopju

Autor/izvor: DAZ 07/09/2012

Projekt City Acupuncture službeno je započeo interdisciplinarnom radionicom u Skopju. Deset mladih hrvatskih stručnjaka, članovi Sekcije mladih DAZ-a iz Zagreba i MASA-e iz Splita – arhitekata, dizajnera i umjetnika – sudjeluje u akupunkturnim intervencijama u skopskoj četvrti Debar Maalo

Radionica u Skopju je prva u nizu radionica europskog projekta City Acupuncture koju je organizira Public room Skopje u okviru Skopje Design Week-a 2012, koji traje do 9. rujna 2012.

Na međunarodnoj i interdisciplinarnoj radionici, na kojoj se osmišljavaju "akupunkturne" intervencije za skopsku četvrt Debar Maalo, sudjeluje 50-ak mladih stručnjaka i studenata iz regije, od čega njih 10, članovi Sekcije mladih DAZ-a iz Zagreba i MASA-e iz Splita, iz Hrvatske.

Debar Maalo je četvrt u centru Skopja, koja zauzima površinu od oko 45 ha, od čega je 50% tema same radionice (24ha). Debar Maalo omeđuju neke od glavnih gradskih ulica, koje su odigrale značajnu ulogu u razvoju grada.

Četvrt je formirana prije 100-ak godina, s primjenom prvog urbanističkog plana Skopja iz 1912. Udomljuje različite društvene skupine i razne programe: od stambenih zgrada, fakulteta, Gradske knjižnice, osnovne škole, lokalne tvrtke, tržnice, puno kafića i restorana, građanske i državne institucije, kao i nekoliko organizacija (uključujući Public Room Promo Center). Debar Maalo ima populaciju od oko 16 000 stanovnika svih dobnih skupina, a svakodnevno ga posjećuje još njih 10 000.


Kuršumli An – mjesto održavanja radionice i Tjedna dizajna u Skopju

Prilika je to za suradnju između mladih arhitekata iz Zagreba i Splita i stručnjaka drugih struka i drugih kultura te za stjecanje vrijednih iskustava i partnerstava koja će poslužiti u njihovom daljnjem radu i praksi.

Na radionici su prezentacije održali stručnjaci iz različitih područja:
– na temu socijalnog dizajna – Anne van der Zwaag (kustosica Nizozemskog Fotomuzeja u Roterdamu, izdavač)
– na temu Brige o zajednici Antoni Maznevski (samostalni umjetnik iz Skopja)
– o Urbanoj anemiji Ana Frangovska (povjesničarka umjetnosti, kustosica u Nacionalnoj galeriji u Londonu)
– o konceptu Urbaniteke Martin Panovski (arhitekt i menadžer)

Po završetku radionice, rješenja, do kojih će međunarodni i interdisciplinarni timovi u suradnji s lokalnom zajednicom doći, bit će implementirana u četvrti.

Promjene i utjecaji koje će intervencije napraviti u četvrti ocijenit će se kroz evaluaciju s korisnicima prostora – stanovnicima, onima koji tamo rade i posluju i posjetiteljima – koja će potom uslijediti.


Spomenik Aleksandru Makedonskom: Hrvatski mentori – članovi Sekcije mladih DAZ-a i MASA-e iz Splita spoznaju Skopje

O projektu:

Projekt City Acupuncture – Akupunktura grada ima za cilj kroz niz malih i preciznih intervencija u gradskim četvrtima poboljšati kvalitetu urbanog života, povećati socijalnu koheziju lokalne zajednice i ojačati identitet četvrti i njenu vidljivost.

Provodit će se kroz 2 godine (od lipnja 2012. do svibnja 2014.) u pet gradova: Skopje, Beograd, Zagreb, Sarajevo i Split. Gradovi su to koji dijele zajedničko povijesno naslijeđe i traže slične intervencije u svojoj strukturi.

U svakom gradu će se održati petodnevna interdisciplinarna radionica na kojoj će sudjelovati studenti i mladi stručnjaci (do 35 godina) različitih struka (arhitektura, kulturna antropologija, likovna umjetnost, dizajn, itd.) iz svakog grada. Tema radionica je interdisciplinarno osmišljavanje malih intervencija u pojedinoj gradskoj četvrti s utjecajem na kvalitetu gradskog života.

Po završetku svake radionice slijedit će realizacija odabranih rješenja kao i evaluacija izvedenih intervencija i cjelokupnog projekta. Osim samih intervencija, projektom će se osigurati interdisciplinarni i interkulturalni dijalog i razmjena iskustava, a jedan od rezultata biti će i tiskani i online katalog malih intervencija, koje će se prikupljati tijekom trajanja projekta.

Kroz održane radionice, predavanja, prezentacije, prisutnost u medijima i na stručnim konferencijama, te intenzivnu interakciju s građanima i posebno predstavnicima lokalne samouprave, osigurat će se nastavak projekta i nakon isteka dvogodišnjeg ugovora.

Projekt provodi konzorcij sastavljen od sljedećih organizacija: Društvo arhitekata Zagreba u ulozi koordinatora projekta s partnerima Public Room Sarajevo, Public Room Skopje, Kulturni front iz Beograda te Društvo arhitekata Splita u ulozi pridruženog partnera. U lipnju 2012. projektu je odobreno sufinanciranje od strane Europske komisije u okviru programa Kultura 2007-2013.

City Acupuncture – Akupunktura grada je projekt koji se razvio unutar Sekcije mladih DAZ-a, na volonterskoj bazi, provođenjem interdisciplinarnih radionica na lokacijama za koje se uspostavilo da imaju potrebu za sitnim intervencijama koje mogu utjecati na kvalitetu i način korištenja prostora.
 

Više o projektu i radionicama:
DAZ – Akupunktura grada


 

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

  25.11.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu


Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.