tema 2018. godine

Javni prostor

Autor/izvor: DAZ 12/02/2019

Potvrda dobrog i pravovremenog djelovanja DAZ - a i drugih lokalnih društava arhitekata došla je i najavom teme ovogodišnjeg okupljanja Komore arhitekata pod nazivom "Javni prostor"

Društvo arhitekata Zagreba bavilo se u 2018. godini kroz konferenciju “VIII Dani Zagrebačke Arhitekture + urbanizam.zg” pod nazivom „Konfrontacije Privatno – Javno / Fenomen Radničke ceste“ te javnim istupima oko zajedničkih tema javnog prostora upravo ovim temama Javnog prostora. I Društvo arhitekata Varaždin u suradnji s još 4 lokalna društva u 2018. godini kroz projekt „Čiji je ovo grad?“ radilo je na ovoj temi i izradilo "Smjernice za planiranje javnih prostora u Hrvatskoj".

Konferencija: Konfrontacije Privatno – Javno

U razdoblju od 7. do 9. lipnja 2018. Društvo arhitekata Zagreba organiziralo je trodijelnu Konferenciju pod naslovom Konfrontacije Privatno - Javno - Fenomen Radničke ceste, koja je objedinila programe DAZ-a, urbanizam.zg i Dane zagrebačke arhitekture.

Više o konferenciji, predavanjim i diskusijama te obilasku možete naći na slijedećim linkovima: link1, link2, link3, link4

Istupi DAZ-a uz temu Javnog prostora i javnog interesa

Pri razvoju, rekonstrukciji, preuređenju i izgradnji javnih prostora grada Društvo arhitekata Zagreba kontinuirano ističe značaj instituta javnog arhitektonskog i urbanističkog natječaja te uključivanja građana kroz javne rasprave i prezentacije u suradnji s  lokalnom upravom.

DAZ je upozorio na primjer gdje su procedure zaobiđene na štetu građana i kvalitete javnog prostora grada na području Trga žrtava fašizma, ali i na pokrenute procese uređenja Branimirove tržnice te poteza od nje pa sve do Trga burze. DAZ prepoznaje i druge prostore u čije je daljnje promišljanje nužno uključiti javnost i struku te provesti kvalitetne procedure: područje nekadašnjeg Gredelja, Paromlina, Klaonice u Heinzelovoj  i brojne druge.

DAZ pri tome podržava inicijativu pojedinaca i Grada da se urede javni prostori i da im se dodijeli kvalitetan sadržaj i novi identitet. No, imajući u vidu značaj tih prostora i povijesno urbano nasljeđe, pojedinačne i sektorske inicijative trebaju zaista ostati samo inicijative, odnosno poticaji za provedbu kvalitetnih urbanističko-arhitektonskih procedura.

O ovim temema pisali smo na linku1, linku2, linku3.

DAV - Smjernice za planiranje javnih prostora u Hrvatskoj

Projekt „Čiji je ovo grad?“ je u periodu od siječnja do prosinca 2018. godine provodilo Društvo arhitekata Varaždin u partnerskoj suradnji s još četiri lokalna društva arhitekata: Društvom arhitekata Istre - Societa architetti dell’Istria, Društvom arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, Društvom arhitekata Šibenik i Društvom arhitekata Zadra, uz financijsku podršku Zaklade Kultura Nova.

Projekti "Akupunktura grada" i "Zagreb za mene" u provedbi Društva arhitekata Zagreba dio su ovog promišljanja.

Više o projektu na linku.

HKA - Dani arhitekata 3.0

Hrvatska komora arhitekata ovu je temu Javnog prostora iskazala glavnom za svoj trodnevni stručni skup Dani arhitekata 3.0 od 4. do 6. travnja 2019. u Splitu. Više o stručnom skupu možete naći na linku.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“


VIII Dani zagrebačke arhitekture 2018

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:

Partneri:

 


 

Medijski partneri:


Sponzori: