Film

Hrvatski film na 19. Sarajevo Film Festivalu

Autor/izvor: www.culturenet.hr 16/08/2013

19. izdanje Sarajevo Film Festivala, koje će se održati od 16. do 24. kolovoza, u svojim će programima predstaviti niz intrigantnih hrvatskih filmova, filmaša i projekata.

Šest naslova nalazi se u službenom programu dokumentarnog filma, po jedan u natjecateljskim programima dugometražnog i kratkometražnog filma, a još će ih se nekoliko predstaviti u ostalim programima festivala, kao i u programima namijenjenima filmskoj industriji i profesionalcima: na Docu Rough Cut Boutiqueu, CineLink+, Sarajevo grad filma te na Sarajevo Talent Campusu. 
Apsolutni pobjednik Festivala igranog filma u Puli – Obrana i zaštita redatelja Bobe Jelčića (Spiritus Movens) otvorit će natjecateljski program igranog filma Sarajevo Film Festivala. Priča o jednom danu u životu sredovječnog muškarca kojem odlazak na sprovod dugogodišnjeg prijatelja može prouzročiti probleme sa susjedima ili s lokalnim političkim moćnikom premijerno je prikazana u programu Forum ovogodišnjeg Berlinalea, a na Festivalu igranog filma u Puli osvojio je čak sedam Zlatnih Arena, uključujući one za najbolji film, redatelja, scenarij te glavnog glumca (Bogdan Diklić) i glumicu (Nada Đurevska).

U službenoj selekciji dokumentarnog filma bit će prikazano šest hrvatskih naslova – pet u natjecateljskom programu i jedan izvan konkurencije. Radi se o raznolikoj selekciji filmova od kojih svaki na specifičan i originalan način progovara o različitim elemetima hrvatske stvarnosti: žrtvama kredita u švicarskim francima u (U braku sa švicarcem Arsena Oremovića u produkciji Interfilma), suočavanju s ratnom prošlošću (Presuda Đure Gavrana u produkciji Pipsera), pitanju schengenskih granica (Mama Europa Petre Seliškar u hrv.  koprodukciji Restarta), o neobičnom ponašanju turista blizu jedne srednjovjekovne crkve (Autofokus Borisa Poljaka u produkciji MILVA film i videa) te o osebujnom bračnom posredniku iz ruralnih predjela Hrvatske (Gangster te voli Nebojše Slijepčevića u koprodukciji Restarta i Fade Ina). Izvan konkurencije bit će prikazan Okupacija, 27. slika redatelja Pave Marinkovića (hrv. kop. Mitropa), dokumentarni film o jednom od najkontroverznijih hrvatskih filmova svih vremena - Okupaciji u 26 slika Lordana Zafranovića.

U natjecateljskom programu kratkometražnog filma bit će prikazan Sin redatelja Ivana Sikavice. Film govori o odnosu oca i sina, a pokušava odgovoriti na pitanje može li ih jedan trening ponovo povezati. Film je prikazan kao dio omnibusa Zagrebačke priče vol. 2 u produkciji Propeler Filma.

Hrvatski film prisutan je i u ostalim programima Sarajevo Film Festivala. Za sudjelovanje na Docu Rough Cut Boutiqueu odabran je Mia, ja i kromosom viška u produkciji Hulahopa. Radi se o intimnom dokumentarnom projektu redateljice Eve Kraljević u kojem govori o odnosu sa svojom sestrom Mijom kojoj je dijagnosticiran Downov sindrom. Tijekom devet godina snimanja, Eva je zabilježila Mijine snove, želje, razmišljanja o životu, ljubavi i sitnicama koje je vesele. Za predstavljanje unutar CineLink+, programa industrijskog dijela festivala namijenjenom razvoju projekata s koprodukcijskim potencijalom, odabran je Što da se radi Gorana Devića, projekt dugometražnog dokumentarnog filma koji prateći sindikalne aktivnosti tijekom zatvaranja željezničke tvornice Gredelj postavlja pitanje mogućnosti suprotstavljanja radnika kapitalizmu.

U okviru programa Sarajevo grad filma, zaduženom za promoviranje i umrežavanje mlađih autora na regionalnoj filmskoj sceni, bit će prikazana Moja! Moja! Moja sobica!, kratkometražni igrani film Barbare Vekarić koji govori o svađi mlađeg brata i sestre koji pokušavaju dobiti sobu starije sestre, koja se seli na studij u inozemstvo. Mali debeli rakun, još jedan kratkometražni film Barbare Vekarić, uvršten je u Dječji program, gdje će se također prikazati i novi kinohit iz Kinoramine franšize o pustolovinama dječaka Koka – Zagonetni dječak u režiji Dražena Žarkovića.

Kao poseban gostujući program bit će prikazane Kockice, natjecateljski program Zagreb Film Festivala posvećen hrvatskom kratkometražnom filmu. U programu će se prikazati neki od najuspješnijih naslova predstavljenih u ovome programu: Terarij Hane Jušić, Babysitter Ivana Sikavice, Komba Tina Žanića i Onda vidim Tanju Juraja Lerotića.

Na Sarajevo Talent Campusu, sedmodnevnoj networking platformi za mlade filmske profesionalce, sudjelovat će glumice Sanja Drakulić i Sara Stanić, redatelji Ana Opačić i Mate Ugrin, producenti Tibor Keser i Ivana Marinić Kragić, filmska kritičarka Karla Lončar te scenaristica Mia Bucević. Profili odabranih sudionika mogu se pogledati ovdje.

19. izdanje Sarajevo Film Festivala održavat će se od 16. do 24. kolovoza. Informacije o prikazivanju hrvatskih filmova u programu festivala potražite ovdje te na službenim stranicama festivala.

 

Obrana i zaštita  Bobe Jelčića

U braku sa švicarcem Arsena Oremovića

Presuda Đure Gavrana

Mama Europa Petre Seliškar

Gangster te voli Nebojše Slijepčevića

Okupacija, 27. slika Pave Marinkovića

 

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: