Nagrada Mies Van der Rohe

Henning Larsen Architects i Olafur Eliasson dobili nagradu Mies Van der Rohe 2013.

Autor/izvor: DAZ 29/04/2013

Dobitnik ovogodišnje nagrade Mies van der Rohe je konferencijski i koncertni centar Harpa u Reykjaviku, nastao suradnjom danskog arhitektonskog studija Henning Larsen Architects i umjetnika Olafura Eliassona.

Pri objavi nagrade Wiel Arets, član žirija izjavio je da centar Harpa utjelovljuje mit nacije – Islanda – koji je svjesno tendirao izgradnji hibridnog kulturnog centra usred trajanja velike recesije. Ikonična i transparentna quasi-opeka se pojavljuje kao konstantno izmjenjujuća igra obojenog svijetla promovirajući dijalog između grada Reykjavika i interijera zgrade. Dajući identitet, društvu davno poznatom po sagama i mitovima, kroz interdisciplinarnu suradnju Henning Larsen Architects i umjetnika Olafur Eliassona, ovaj projekt je važna poruka svijetu i islandskom narodu o ostvarenju dugo očekivanog sna.

Uz  Henning Larsen Architects i Olafura Eliassona u finalu za najvažnije arhitektonsko priznanje Europske Unije našli su se i radovi Aires Mateusa, Jürgen Mayer H., BIG - Bjarke Ingels Group, Superflex, TOPOTEK1, Robbrecht en Daem architecten i Marie-José Van Hee architecten. Finaliste možete pogledati u našem članku iz veljače.

Nagrada Mies van der Rohe utemeljena je 1987 kao nagrada Europske Unije koja vrednuje i promiče doprinose europskih arhitekata razvoju novih ideja i tehnologija u suvremenom urbanom razvoju. Pobjednik je svake godine nagrađen sa €60 000, a uz glavnu nagradu dodjeljuje se i posebno priznanje Mies van der Rohe za nadolazeće arhitekte koje je dotirano s €20 000.

Priopćenje za javnost Mies Van der Rohe fundacije možete pročitati u cjelosti ovdje.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: