Natječaj

Časopis Arhitekton raspisuje natječaj za Paviljon arhitekture

Autor/izvor: DAZ 11/01/2012

Međunarodni natječaj za projekt paviljona otvoren je od 30.12.2011. do 06.04.2012. Pobjednički rad bit će nagrađen novčanom nagradom u iznosu 2000 eura i zajedno s drugim odabranim radovima prikazan na izložbi 2. nagrada časopisa Arhitekton u Beogradu. U sklopu izložbe bit će montiran segment pobjedničkog rješenja u vidu instalacije. U nastavku pročitajte raspis natječaja.

KONKURS ZA PAVILJON ARHITEKTURE

Organizator i raspisivač konkursa: časopis Arhitekton

Generalni pokrovitelj konkursa: kompanija Kingspan

Žiri konkursa sastoji se od pet članova (eminentnih evropskih arhitekata) čija će imena biti naknadno objavljena.

Konkurs je otvoren od 30. decembra 2011. godine do 6. aprila 2012. godine.

Nagrade:

1. Nagrada: 2000 eura

2. Nagrada: put u Austriju u trajanju od tri dana, sa obilaskom nekih od arhitektonski važnih objekata i posetom fabrike Zumtobel Licht

3. Nagrada: besplatna godišnja pretplata na časopis, objavljivanje konkursnog rešenja i promovisanje konkursnog rada u javnosti kao i objavljivanje jednog projekta po izboru u narednoj godini.

Konkurs je internacionalnog karaktera. Pravo učešća imaju arhitekte i studenti arhitekture. Raspisani konkurs odnosi se na idejno arhitektonsko rešenje paviljona arhitekture.

Rešenje je potrebno predstaviti na dva plakata u digitalnoj formi širine 68cm i visine 84cm u rezoluciji 240dpi. Diskove sa .pdf, .psd, .eps ili .jpg formatima slati  na e-mail adresu: Časopis Arhitekton, Svetogorska 18, 11000 Beograd, Srbija ili se obratiti redakciji na e-mail: office@casopisarhitekton.com za uputstvo o slanju putem interneta.

Nije potrebno posebno prijavljivanje putem interneta (bez naknade za učešće), već je jedini uslov da rešenja stignu do predviđenog roka na adresu ili e-mail redakcije.

Rok za prijem rešenja je 6. april 2012. godine, u 12h (GMT+01:00).

Štampanje pobedničkih i drugih izabranih radova, koji će biti prikazani na izložbi “2. nagrada časopisa Arhitekton “, obaviće redakcija časopisa.

Na izložbi “2. nagrada časopisa Arhitekton” u Beogradu pored pobedničkih radova biće prikazani i drugi odabrani radovi. Segment pobedničkog rešenja biće izveden i montiran u vidu instalacije u okviru izložbenog prostora. Izložba će biti održana u Beogradu u Muzeju Kralja Petra I. Datum i vreme otvaranja izložbe biće naknadno objavljeni.

IDEJA

Projekat paviljona kao rezultat kreativnog kombinovanja različitih sendvič panela, treba da predstavi na inovativan način ideju savremene arhitekture-ono što ona predstavlja danas i čemu teži, kao i da afirmiše samu arhitekturu. 

Potrebno je postići univerzalni arhitektonski kvalitet novog Paviljona arhitekture kao vanvremenskog i vanprostornog objekta. Primer za uspešan tip sličnog objekta je izveo  Mis van der Roe svojim paviljonom za izložbu u Barseloni.

LOKACIJA

Za lokaciju paviljona je predviđena potpuno ravna otvorena javna površina, dostupna sa svih strana i sa okolnim slobodnim prostorom za sagledavanje objekta.

FUNKCIJA

Funkcija paviljona treba da ima izložbeni karakter.  U okviru objekta potrebno je definisati manju zonu za sedenje. Aproksimativne dimezije gabarita objekta treba da budu 3,6x12m a visina paviljona ne treba da prelazi 4,2m.

MATERIJALI

Sendvič paneli na jednostavan i efikasan način formiraju opnu nekog objekta i  kao takvi predstavljaju idealan materijal za objekte kod kojih forma i funkcija stoje u prvom planu. Materijalizacija paviljona treba da akcentuje ostale suštinske arhitektonske elemente - formu i funkciju Paviljona arhitekture.

Kompanija Kingspan, vodeći evropski proizvođač sendvič panela, je sponzor ovog kokursa. Potrebno je informisati se o karakteristikama ovih panela na internet sajtu www.kingspanpanels.com kako bi sklopovi koji se projektuju u konkursnom rešenju bili što realniji i mogući za eventualno izvođenje. Materijalizacija paviljona treba da bude inspirisana panelima kompanije Kingspan. Nije potrebno previše detaljno obrađivati veze među panelima, osim ako sam detalj objekta nije sam po sebi nešto na šta se naslanja ideja i kvalitet rešenja.

OSVETLJENJE

U okviru projekta potrebno je uraditi rešenje unutrašnjeg i spoljašnjeg osvetljenja objekta.

Različitim korišćenjem svetla u enterijeru i eksterijeru treba ostvariti visokokvalitetan ambijent koji je u skladu sa namenom objekta.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.