Čestitka

10 zahtjeva arhitektonske struke

Autor/izvor: UHA 10/03/2012

Udruženje hrvatskih arhitekata uputilo je čestitku gospodinu Zoranu Milanoviću na izbornoj pobjedi, ponudilo otvorenu suradnju i uputilo 10 zahtjeva arhitektonske struke. U prilogu pročitajte cijelu čestitku sa zahtjevima arhitektonske struke.

Udruženje hrvatskih arhitekata
Trg Bana J. Jelačića 3/1
Zagreb

Zagreb, 20. prosinca 2011.

Poštovani G. Milanović,

Najprije, od sveg Vam srca čestitam na sjajnoj izbornoj pobjedi, ali i principijelnosti i držanju u cijeloj političkoj utakmici. Naravno, sve nam to budi nadu da je možda ipak sazrio trenutak da svi zajedno krenemo prema zemlji prosperiteta i  znanja. Ovdje želim na svaki način poručiti da Vam na tom putu stojimo potpuno otvoreni za svaku podršku i suradnju.

Ponukan raspravom koju ovih dana pratim kroz medije, ali i kroz komentare sve stručne javnosti, ukazujem Vam na priliku da već u prvim danima mandata pokrenete jednu dalekosežnu i pozitivnu priču, a koja možda na prvi mah ne upada u oči.

Kako pokazuju brojni primjeri razvijenih europskih sredina, od Velike Britanije do Slovenije, prostorna politika je najbolje ogledalo, ali i promotor društvenog razvoja, otvorenosti i demokratizacije. Značajni zahvati u prostoru, koji  se odvijaju na održiv način i u uvjetima koncenzusa stvaraju prave uvjete za oporavak cijelog društva.

Za ostvarenje ovakve kohezije presudna je kvalitetna prostorna politika koja mora funkcionirati na zasadama participacije - uključenja stručnosti, javnosti i civilnog sektora na transparentan i otvoren način.

Kroz rad Udruženja hrvatskih arhitekata, u proteklom periodu smo, i u nepovoljnim vanjskim uvjetima, uspijevali pokrenuti stručna i javna djelovanja - na konkretnim razvojnim pitanjima Dubrovnika, Brijuni Rivijere, Kumrovca, izradi zakonskih dokumenata ... Stoga nalazim da naše znanje i iskustvo mogu dati izuzetan doprinos u periodu Vašeg vladanja.

Međutim, da bi se stvorili uvjeti za pozitivnu razvojnu klimu i win-win razvojne scenarije, nužno je da temeljni ustroj državnih resora bude postavljen uravnoteženo. Pri tome mislim na presudnu ulogu koju u današnjim društvenim uvjetima ima integralnost prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Usuđujem se zaključiti da je čuvanje zajedničkog djelovanja ova dva resora pod jednim autoritetom jedini jamac da ćemo u narednom periodu, potpuno svjesni nužnosti investiranja, uspjeti sačuvati i hrvatski prostor kao primarni resurs te usput razviti i socijalno i pravedno gospodarenje prostorom.

Nastavno na ovdje izrečene teze, šaljem Vam i prigodni tekst o zahtjevima arhitektonske struke koji smo pripremili kroz širu i otvorenu stručnu raspravu.

Zahvaljujem Vam na poklonjenoj pažnji i ostajem na potpunom raspolaganju,

S poštovanjem,

Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata
 

U djelatnostima prostornog uređenja i graditeljstva, koje su od iznimnog javnog značaja i interesa, mi arhitekti smo, temeljem naših stručnih kvalifikacija, ovlašteni za vodeće i koordinacijske uloge te je naše pravo, obveza i odgovornost sudjelovati u donošenju odluka iz djelokruga našeg stručnog djelovanja. Stoga političkoj javnosti upućujemo:

10 ZAHTJEVA ARHITEKTONSKE STRUKE

• jačanje resora prostornog uređenja i zaštite okoliša te resora graditeljstva s ciljem zaštite, očuvanja i održivog razvitka hrvatskog prostora kao temeljnog nacionalnog dobra

• osnivanje Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj sukladno Zakonu o prostornom uređenju i gradnji 

• stvaranje kvalitetnog sustava prostornog uređenja kao osnovnog preduvjeta za održivi prostorni razvoj i kvalitetu izgrađenog okoliša

• donošenje arhitektonske politike RH s ciljem ostvarivanja osnovnog prava građana na život u kvalitetno izgrađenom okolišu

• donošenje stambene politike RH s ciljem ostvarivanja osnovnog prava građana na siguran i zdrav smještaj

• donošenje zemljišne politike RH koja uključuje provedbene metode gospodarenja zemljištem s ciljem omogućavanja kvalitetne realizacije prostornih planova

• osiguranje partnerskog sudjelovanja stručnih arhitektonskih institucija u postupcima predlaganja, izrade i donošenja zakona i propisa kao i investicijskih projekata iz djelokruga prostornog uređenja i graditeljstva te donošenje konačnih odluka temeljem konsenzusa

• stavljanje van snage postojećeg Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama te donošenje novog zakona utemeljenog na urbanoj sanaciji prema stručnim planerskim kriterijima koji uključuju i provedbene mjere za sprečavanje nezakonite gradnje

• poticanje investicija koje, bez obzira na veličinu  i značaj, treba razvijati u integralnom sustavu prostornog uređenja i pripadajućim planerskim procedurama

• donošenje i provođenje mjera za oporavak graditeljstva, u području planiranja, projektiranja i gradnje, na principima visoke kvalitete, energetske učinkovitosti, trajnosti i ekonomičnosti u održavanju, a koje uključuje:

- uspostavljanje učinkovitih modela financiranja

- obnovu postojećeg stambenog građevinskog fonda

- obnovu i gradnju javne, društvene i sportske infrastrukture

- obnovu i gradnju prometne i komunalne infrastrukture

- aktivaciju nekretnina u javnom vlasništvu za razvijanje kvalitetnih investicijskih projekata koji  objedinjavaju javni i privatni interes

- provedbu javnih urbanističkih i arhitektonskih natječaja


Predsjedništvo Udruženja hrvatskih arhitekata, prosinac 2011.


Čestitka premijeru Milanoviću 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Izložba

Predstavljanje natječajnih radova za uređenje Ulice Ljerke Šram na Savici

02/06/2016

Društvo arhitekata Zagreba poziva Vas na predstavljanje nagrađenih radova na natječaju za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja Ulice Ljerke Šram na Savici u Knjižnici Savica, Ulica Ljerke Šram 4 u subotu u 11h.

DZA 2016

Potencijali zagrebačke industrijske baštine – osvrt na 6. dane zagrebačke arhitekture

18/05/2016

Prošlog tjedna održani su 6. Dani zagrebačke arhitekture čija ovogodišnja tema je bila “Potencijali zagrebačke industrijske baštine”. Osnovni cilj 6. DZA je bio ukazati na potencijale industrijskog naslijeđa koje ubrzano propada, a ima izniman potencijal prenamjene, te može značajno doprinijeti generiranju urbaniteta i stvaranju slike suvremenog grada.

Rezultati

Rezultati natječaja za uređenje Ulice Ljerke Šram na Savici

10/05/2016

Grad Zagreb i zajednica ponuditelja koju čine Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) i Sveučilište u Zagrebu-Arhitektonski fakultet objavljuju rezultate za javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja ulice Ljerke Šram.

Zadnji komentari

 


DAZ programi u 2014: Potpora:

               

 

 

Zlatni sponzor:

 

 

Srebrni sponzori:

 

Brončani sponzori:

 

 

  

 

Sponzori:

 

 

 Partner:

Potpora:

  

 

Sponzori:

  

  

 Medijski partneri:

 

 Pokrovitelji:

 

   

    

 

Potpora:

 

 

Partneri:

    

 

 

 

Sponzori:

 

  

    

 

    

 

Medijski partneri: