Trg Kapele Krista Kralja

Opis

U oblikovanju zone longitudinalnog trga, vodi se računa o značaju i pojavnosti arkada. Njihova raskošna i ujednačena artikulacija te odnos sa okolinom, parkom i pretprostorom mrtvačnice nije dovoljno istaknut uslijed lošeg urbanističkog rješenja Aleje Hermana Bollea. Jedan dio Aleje je pretvoren u parkiralište, dok se promet odvija oko kružnog toka u neposrednoj blizini arkada. Zahtjeva se uklanjanje popratnih sadržaja poput kioska, parkirališta i kružnog toka, kako bi se duž cijele Aleje Hermana Bollea oslobodio pretprostor arkadama. Čišćenje pretprostora potrebno je kako bi se arkade sagledale u cjelini. Na taj način se formira kontinuiran longitudinalni trg širine 13 metara. Čista, prostrana ploha funkcionira kao pješačka zona i kao usporena prometna cesta u južnom dijelu.

Paviljon za cvijeće i svijeće se nalazi unutar gabarita park - šume i također je putevima povezan sa mrtvačnicom, postojećim paviljonom i novim objektima, na dva mjesta je probijen stazama koje izbijaju na longitudinalni pretprostor. Paviljon je nenametljive pojavnosti, integriran u okoliš i ulegnut za polovicu etaže u odnosu na razinu trga ispred arkada. Okrenut je prema parku gdje formira polukružni prostor. Nizanjem pojedinih kioska s policama za izlaganje cvijeća i svijeća formirana je fronta koja daje specifičan karakter ovom ''cvjetnom'' trgu. Police se rotiraju oko vertikalne osi što omogućuje jednostavno zatvaranje kioska i nudi trenutak transformacije. Dnevni ritam polica ispunjenih cvijećem noću prelazi u kontinuiranu plohu.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Aleja Hermanna Bollea
Površina 15000 - 30000 m2
Površina (brutto) 19700 m2

Nagrade preko natječaja
II nagrada (Natječaj za izradu idejnog urbanističko - arhitektonskog rješenja uređenja dijela Mirogojske ceste, dijela Aleje Hermana Bolle-a, okoliša mrtvačnice i dijela okoliša Kapele Krista Kralja na Mirogoju) 05.11.2009

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.