Studentski domovi

Opis

Godine 1974. bio je raspisan natječaj za gradnju studentskih domova po cijeloj Njemačkoj. Program gradnje studentskih domova sadržavao je dormitorije, ali i prostore za dnevni boravak, učenje, restorane koji su trebali biti u niskim paviljonima. Kod analize se pokazalo da je za dormitorije najpovoljnije ako su katovi smaknuti za pola visine. Sa svake su strane mogle biti dvije sobe i sanitarna kabina. U tom je slučaju stubište ujedno i hodnik, s podesta se ravno ulazilo u sobe. Beton je odabran kao najjeftiniji materijal. Odlučili smo da podne konstrukcije izvodimo kao zidne konstrukcije pa smo tlocrtno zgradu razdvojili na dva dijela koja smo zarotirali za 90 stupnjeva. Tako su vodoravni stropovi postali okomiti zidovi. Sve je postalo okomita konstrukcija. Tako se jednostavnom oplatom za 24 sata moglo proizvesti pola tlocrtne površine zgrade.
Stupovi su bili vodoravno prenapregnuti. Cijeli se stup prednaprezao okomito iz temelja.
Dizalica je svaki element okretala iz okomitog položaja u vodoravni a onda se učvršćivao prenaprezanjem. Čitava stropna ploča nije bila u jednoj ravnini nego je srednji dio, u koji su dolazile sanitarne kabine, bio smaknut za debljinu ploče. Tako spojene plohe formirale su gredu
koja je također bila prenapregnuta. Fasada je bila slobodno obješena - mogla je biti bilo koje vrste i oblika. Otvor stubišta dimenzioniran je tako da se moglo smjestiti dvokrako ili jednokrako stubište pa se mogao formirati jedan cijeli kat ili polukat. Da bi se dobio tlocrt slobodan od instalacija sve su se instalacije ispod sanitarnih kabina i podesta, dovodile do otvora u središnjem stupu u kojem su išle sve okomite instalacije. Na jednoj strani vodovod, kanalizacija i grijanje a na drugoj električne i telefonske instalacije. Na taj je način, izvan jezgre sa stubištem i instalacijama, dobiven naokolo slobodan tlocrt.

Tip projekta Stanovanje
Status projekta Realizacija
Godina projektiranja 1974
Površina 0 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.