Budimirov Bogdan

28.06.1928.
Specijalizacija: Arhitektura
Tvrtka:

Bogdan Budimirov je rođen 28.6.1928. u Izbištu, Banat. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beloj Crkvi, gdje je maturirao 1948. godine. Iste godine došao je u Zagreb i upisao se na Arhitektonski odsjek Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Apsolvirao je 1960. godine a diplomirao 1975. Zaposlio se 1957. godine u GMP «Jugomont» kao šef tehnološkog odjela, gdje je radio do 1963. kada je prešao u projektnu firmu «Inženjering-projekt» kao šef grupe za prefabrikate. Godine 1966. prelazi u «Interplet» koji ga šalje u Njemačku u svoje poduzeće «Interbau» za tehničkog rukovodioca, gdje ostaje do 1969. godine. Od 1969. radi kod arhitekta Wirsinga a 1970. prelazi u projektnu firmu «Plan» GmbH. Od 1978. do 1985. radi u firmi «Moya» a nakon toga samostalno, sve u Munchenu. Vraća se u Zagreb 1988. godine i radi kao slobodni umjetnik.
Još na svojim prvim radnim mjestima, u «Domu» i «Standardu», bavio se je problemima prefabrikacije da bi se kasnije u fazi individualnog rada bavio dizajnom namještaja i ambalaže, Za njegovo je djelovanje karakterističan rad u grupi, te stvaranje kompleksnog proizvoda (funkcija, konstrukcija, tehnologija i oblik). Kroz oblik grupnog rada stvorio je montažne sisteme YU-60, YU-61, Spačva, Marles i SPIG. U firmi Plan GmbH bio je zamjenik glavnog projektanta. Stvorio je montažne sisteme za izgradnju velesajma u Nuernbergu, te montažni sistem za izgradnju putničke zgrade aerodroma Munchen II, a kod Wirsinga čelični sistem za partijsku centralu SPD-a u Bonnu. U firmi «Moya» radio je na dizajnu uredskog namještaja. Tu je stvorio crtaći stol koji je 1982. dobio priznanje «Gute Industrieform » u Hanoveru. Danas se bavi industrijskim dizajnom i dizajnom unikatnog namještaja, te specijalnim konstrukcijama.
Član je Društva arhitekata Hrvatske od 1956., član uredništva časopisa Jugomont, 1961/63. a član ULUPUH-a od 1966. Također je bio član Deutsche Werkbund e.V. 1974., Deutsche Geselschaft fuer Sonnenenergie e.V. 1977., Deutsche Geselschaft fuer Baukybernetik e.V. 1978.
Održao je brojna predavanja u stručnim institucijama i udrugama te na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2007. nakladnička firma UPI2M Books izdala mu je knjigu „U prvom licu“ za koju je dobio publicističku nagradu UHA-e 2008. godine. Dobitnik je nagrade „Viktor Kovačić“ za životno djelo 2006. godine.

Projekti

Vezane vijesti

21/01/2015 Izložba

Bogdan Budimirov - dizajn

Jučer, 21. siječnja 2015. je u Hrvatskom društvu dizajnera otvorena izložba Bogdan Budimirova, dobitnika Nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo u 2014. Izložba je zamišljena kao koncizan uvid u rad ovog iznimnog autora, te je strukturirana kroz dva prepletena segmenta. Jedan je edukativnog karaktera i posvećen projektantskim metodologijama koje je Budimirov istraživao kroz arhitektonske i dizajnerske radove, dok drugi prikazuje prikupljene ključne originalne predmete produkt dizajna i radne makete. Kustos izložbe je Maroje Mrduljaš, sa suradnicima  Borisom Vidakovićem i Markom Golubom. Izložba se oslanja na knjigu Bogdan Budimirov: U prvom licu koju je uredio Vladimir Mattioni.


12/12/2011 Razgovor

U tinelu: Azra Suljić i Bogdan Budimirov

Pozivamo Vas na druženje i razgovor U tinelu gdje ćemo razmjenjivati iskustva i razmišljanja o arhitekturi i srodnim temama. Prvi u nizu je razgovor između Bogdana Budimirova i Azre Suljić, na temu Nagrađeni i nagrđeni urbanizam, koji će se održati u utorak 13.12. u 19 sati.


01/11/2011 Intervju

Video intervju: Bogdan Budimirov

Drugi u nizu iz ciklusa video intervjua održan je s Bogdanom Budimirovom, arhitektom koji je većinu radnog vremena posvetio razvoju sistema prefabrikacije i dizajnu namještaja. Što nam Budimirov ima za poručiti pogledajte u nastavku!


28/10/2011 Intervju

Najavljujemo video intervju s Bogdanom Budimirovom

Drugi u nizu video intervjua održan je s Bogdanom Budimirovom, arhitektom koji je većinu radnog vremena posvetio razvoju sistema prefabrikacije i dizajnu namještaja. Donosimo najavnu špicu za intervju koji u cjelosti objavljujemo sljedeći tjedan.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.