Poslovni centar Miramare

Travaš, Dario, Autor
Weissenbock, Rente, Suradnik
Reiner, Horst, Suradnik
Schaller, Florian, Suradnik
Storari, Alessandro, Suradnik
Grossinger, Robert, Suradnik
Hermann, Manfred, Suradnik
Radaković, Veljko, Suradnik
Ianović, Zdenko, Konzultant za promet
Haugeneder, Michael, Konzultant za strojarske instalacije

Opis

Urbanistički koncept poslovnog centra na uglu Miramarske i Bednjanske ulice u Zagrebu proizašao je iz njegove situacije. Naime zgrada predstavlja urbanu vertikalu koja simbolički naglašava granicu ulaza u centar grada ili određuje početak puta prema jugu, izlazeći iz grada. Oblikovne karakteristike objekta, sa svojom kubusnom artikulacijom, komuniciraju sa susjednim građevinama nastalim u doba klasične moderne u Hrvatskoj. Daljnje strukturiranje objekta i zaokretanje volumena prema sjeveru događa se zbog bolje i direktne vizualne komunikacije prema katedrali i centru.
Prostor samog vidikovca odnosno sky-lobbija čini troetažni kubus koj izlazi iz samog pročelja i time flankira jednu od glavnih (vizualnih) komunikacija u gradu. Svojim sadržajem i oblikovanjem interijera sky lobbya je zamišljen kao lebdeći nastavak botaničkog vrta koji se nalazi u neposrednoj blizini. Dvoetažni ulani prostor u prizemlju oblikovan je kao logički nastavak zelenog trga ispred susjedne sportske dvorane i kao takav tvori određeni urbani “ interieur squere”. Daljnji važni dijelovi koncepta proizlaze iz postulata održive gradnje, naime ovdje se radi o visokoj građevini čija pročelja su projektirana sa otvorima, a ne sa ogromnim staklenim stijenama. Ideja samog oblikovanja otvora proizlazi iz geometrije hrvatskog pletera, stiliziranog u ritmu pročelja. Projektiranje ovakovih pročelja utječe na veliku redukciju potrebnog grijanja i hlađenja što ne utječe samo na održivu gradnju, nego i na uporabnu cijenu o-bjekta. Masivna pročelja se koriste i kao nosivi elementi etaža što opet utječe na nižu cijenu gradnje, jer otpadaju stupovi u konstruktivnom smislu.(ritam minucioznih pomaka vertikalnih otvora, ostvaruje dialog sa vertikalnim brisoleima ostrogovićeve vjećnice. U uporabnom smislu cilj projektiranja je bio napraviti održivi objekt, koji svojom funkcionalnošću odgovara svojoj namjeni ali istovremeno je omjer između najamnog prostora
i bruto površine od 0,82. Unatoć najmodernijoj strojarskoj tehnologiji, racionalnim korišten-jem elemenata konstrukcije i fasade moguće je izgraditi ovaj objekt za 900€/m2.

Tip projekta Komercijalna funkcija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Miramarska-Bednjanska
Površina 30000 - 50000 m2
Površina (brutto) 38 350 m2

Tvrtke koje sudjeluju
Isochrom Izrada vizualizacije
Projektni ured Kanceljak Marelić d.o.o Konzultant za zaštitu od požara
Weatherpark G.m.b.H. Konzultant za vjetar

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.