Messezentrum Nürnberg

Opis

Nürnberg je najveći svjetski centar proizvodnje igračaka i najveći svjetski sajam. Takav je sajam od razvojnog značenja ne samo za grad, regiju i državu već i za svjetsko tržište. Grad Nürnberg je raspisao arhitektonski natječaj za novi sajam sa šest pozvanih autorskih timova, među njima i Plan GmbH. Natječaj smo dobili najvjerojatnije zbog osebujnosti rastera od šezdeset stupnjeva i mogućnosti komprimiranja programa. Program je sadržavao preko 100.000 m2 izložbenog i oko 40.000 m2 servisnog prostora.
U sistemskom projektiranju bila su definirana područja u kojima su se mogle izvoditi pojedine operacije na elementima. Postojali su posebni koridori za određene grupe instalacija. Rješenja su
projektirana samo u parametrima, a što će se stvarno ugraditi ostavljano je za zadnji moment. U svijetu brzog tehnološkog razvitka vrijedi pravilo da je svaki objekt u trenutku dovršenja projekta zastario, a ono što je objavljeno u literaturi samo je povijest. To je vrijedilo naročito za takve objekte u kojima su instalacije izuzetno važne kao što su aerodromi, bolnice i sl. Jednostavno, investitor mora imati najnoviju tehnologiju jer će u protivnom, kad ga dovrši, imati zastarjeli objekt. Zato smo projektirali u parametrima. Cijelo smo gradilište izrezali na trokute stranica 28,80 m. Tiskala su se samo dva lista - jedan s trokutom koji je imao vrh dolje i drugi s trokutom koji je stajao na bazi. Na margini su bile sve potrebne informacije o identitetu baš tog i tog trokuta. Listovi su bili standardnog formata A1, mogli su se lako uskladištiti. Svaki takav list imao je svoj broj. S gradilišta se u svakom momentu mogao tražiti odgovarajući nacrt preko njegove šifre u priručniku. Organizacija cijele operacije pokazala se tako dobra da smo uspjeli sve svladati u roku i još održati planiranu cijenu.

Tip projekta Komercijalna funkcija
Status projekta Realizacija
Površina 0 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.