Kalendar

Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive

26.05.2011 - 26.05.2011
Ciklus: Arhitektura i naslijeđe II

U četvrtak, 26. svibnja, u 19 sati

predavač: Goran Arčabić, povjesničar i viši kustos MZG-a 

predstavljanje projekt Muzeja grada Zagreba u sklopu drugog ciklusa Arhitektura i naslijeđe. Predavanje je uvršteno u Program stalnog stručnog usavršavanja i boduje se s dva (2) boda, a održat će se u DAZ-u.

U prvom dijelu izlaganja prezentirat će se ciljevi, metodologija rada i dosadašnji rezultata projekta Muzeja grada Zagreba Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive. Projekt je započeo 2009., odvija se u tri faze, a dovršetak je planiran 2014. godine. Projekt financira Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb, a sponzoriraju ga kompanije koje baštine industrijsko naslijeđe.
 
U drugom dijelu izlaganja bit će riječ i ostanju, perspektivama i načinima upravljanja i ndustrijskim nasljeđem naprimjeru triju zaštićenih povijesnih cjelina i pojedinih objekata u gradu Zagrebu, jednom od vodećih industrijskih centara na jugoistoku Europe u 20. stoljeću. Analiza povijesne i graditeljske vrijednosti objekata te kritička interpretacija planova njihove prenamjene detektira slabe točke i ukazuje na opće probleme u vrednovanju, zaštiti i korištenju potencijala industrijskog naslijeđa.

Goran Arčabić (Zagreb, 1977.) diplomirao je povijest i hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na istom fakultetu pohađa poslijediplomski studij povijesti. Zaposlen je kao kustos u Muzeju grada Zagreba, gdje od 2009. vodi istraživački projekt „Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive“ (www.zg-ib.org). Profesionalni interesi i područja djelovanja: ekonomska i socijalna povijest, povijest rada, zaštita i prenamjena industrijske baštine. Autor je više studijskih izložbi, a radove objavljuje u znanstvenoj i stručnoj periodici. Član je Međunarodnog komiteta za zaštitu industrijske baštine (TICCIH) i Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM).

Više pročitajte na www.zg-ib.org

Ciklus Arhitektura i naslijeđe

Sekcija za Arhitektonsko naslijeđe DAZ-a pokrenula je  seriju stručnih predavanja, tribina i prezentacija na temu arhitektonske baštine. Cilj ovog pvog programa je potaknuti aktivniji odnos arhitekata prema radu na zaštiti i očuvanju povijesnih prostora grada Zagreba.

Odabir tema obuhvaća raznovrsnu problematiku rada na arhitektonskoj baštini kojim se želi osnažiti stručna platforma i pristup projektiranju i planiranju u najvrijednijim gradskim prostorima. Predstavljaju se realizirani projekti i projekti u pripremi s naglaskom na specifičnost svakog pojedinog slučaja te se diskutira o polazištima koja se baziraju na stručnim konzervatorskim principima, istraživanju i kompleksnom sustavu vrednovanja. Pokazat će se principi rada na pojedinačnim zaštićenim kulturnim dobrima i u zaštićenim ambijentima.

Predavanja su popraćena pitanjima o zakonskim procedurama i važećoj legislativi u domeni glavnih zakona (Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i Zakona o gradnji i prostornom planiranju) te drugih zakona i propisa. Tribina problematizira raskorak između metodologija rada na arhitektonskoj baštini koja je definirana međunarodnim stručnim kodeksima i njihove primjene u našim zakonskim dokumentima i praksi. Diskusije poslije predavanja doprinose formiranju stavova i radu na zaštiti arhitektonskog naslijeđa. Uz predavanja će se organizirati obilasci uz stručno vodstvo.
 
Ciklus Arhitektura i naslijeđe se sastoji od 8 predavanja. Predavanja su uvrštena u  Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s dva (2) boda. Prvi niz od četiri predavanja je vezan uz obnovu zagrebačkih paviljona koji se vremenski i tipološki razlikuju.

Ciklus se odvija u organizaciji DAZ-ove sekcije za Arhitektonsko naslijeđe: Ksenija Petrić, dia - voditeljica sekcije, Ivana Haničar-Buljan, dia i Stjepan Lončarić, dia.

Više o ciklusu Arhitekura i naslijeđe pročitajte ovdje. 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.