Kalendar

Think Space | Natječaj Territories

21.10.2013 - 21.10.2013
Ciklus: Think Space 2013 MONEY

U trenutku u kojem se Greenpeace mirnim prosvjedima bori za slobodu svojih aktivista na Arktiku,a međunarodna zajednica pokušava iznaći pravno rješenje te krize, te dok se globalne sile nastoje pozicionirati na teritoriju Arktika; Think Space provocira neinvazivna rješenja za ovaj mistični prostor, provodeći natječaj Territories. Natječajni zadatak traži konceptualna arhitektonsko-urbanistička rješenja koja bi se pozabavila trenutnim ekonmskim i teritorijalnim problemima sadašnjosti i budućnosti Arktika. Zabačeni teritoriji i zemlje najbolje reflektiraju naše utopije i distopije, snage i slabosti, i daju jasniji odraz slike društva dovedenog do doslovnog ruba.

Kako ova naizgled antagonistička polja djelovanja mogu biti uključena u jedinstveni projekt? Koje su alternative zajednice u koje se sve osim ribe doprema zračnim putem? U zemlji gdje je 65% površine zaštićeno, tko je u posjedu prostora - polarni medvjedi, znanstvenici ili budući stanovnici? 

- samo su neka od pitanja koja u raspisu natječaja postavlja žirator ovog natječaja David A. Garcia, predavač na prestižnoj Bartlett School of Architecture, osnivač ureda MAP Architects iz Copenhagena i osnivač Instituta za arhitekturu i ekstremne okoliše. Garcia se kroz svoju profesionalnu karijeru ponajviše bavi upravo ekstremnim okolišima što mu je priskrbilo i kustosku ulogu za danski paviljon na XIII bijenalu arhitekture u Veneciji.

Od predanih radova očekuje se kritički i formalni prijedlog, koji obuhvaća postojeće teritorijalne normative i navigira između strogih premisa očuvanja okoliša i rastuće turističke industrije uzimajući u obzir konstantnu znanstvenu prisutnost na ovom udaljenom i nepreglednom prostoru.

Cijeli natječajni zadatak u raspisu Davida Garcije pročitajte ovdje.


David A. Garcia

Think Space, program u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, nastavlja istraživati moguće dosege konceptualnih arhitektonskih rješenja kroz raznovrsna aktualna društvena i prostorna pitanja. Zahvaljujemo svima na pristiglim sažetcima za Think Space Call for Papers - poziv za dostavu teorijskih tekstova iz polja arhitekture, a ovom prilkom željeli smo vas pobliže upoznati s prvim u nizu tri konceptualna natječaja iz ovogodišnjeg ciklusa te produženim rokovima registracije i predaje radova za natječaj TerritoriesBudući da je tema istovremeno opsežna, ali i mistična zahvaljujući nepoznatom i dalekom prostoru Arktika, za sve one među vama koji u njoj pronalaze prostor za stvaranje, pomaknuli smo 

rok za registraciju ranom kotizacijom na 5. studeni 2013. ,a rok za predaju radova i kasnu kotizaciju na 15. studeni 2013.

Nagrade:

1. 1000 EUR
2. 700 EUR
3. 350 EUR

Nagrađeni radovi i autori bit će publicirani u medijskim partnerima Think Space MONEY ciklusa - ArchDaily, Quaderns, Volume i Arqa, te pozvani na Nekonferenciju u lipnju 2014. u Zagrebu tijekom koje će se održati svečana dodjela nagrada i izložba nagrađenih radova.

Rana kotizacija  : 375 HRK - do 5. studenog 2013.
Kasna kotizacija  : 565 HRK - do 15. studenog 2013.

Registracija sudionika natječaja moguća je isključivo preko službenih stranica programa www.think-space.org .

O lansiranju novog Think Space ciklusa s krovnom temom Money smo pisali ovdje. Sa završetkom roka za predaju sažetaka za dostavu teorijskih i kritičkih tekstova iz polja arhitekture - Think Space Call for Papers, program prelazi u slijedeću fazu i nalazi se u jeku prvog od tri konceptualna natječaja koje su ove godine pripremili naši gosti kuratori iz Barcelone Ethel Baraona Pohl i César Reyes Najera

Program Think Space je platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja te stvaranje mreže progresivnih mislilaca u području arhitekture preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica. Program se provodi kroz godišnje cikluse konceptualnih arhitektonskih natječaja i poziv na objavu stručnih i teorijskih radova, te susretima uživo na Mini-simpozijima i godišnjoj međunarodnoj Nekonferenciji. Ukupan broj autora, mladih arhitekata, (prosječna dob 29 godina) koji su sudjelovali u arhitektonskim natječajima je 654 iz 75 svjetskih zemalja, te 63 autora stručnih članaka iz 12 različitih zemalja. Nakon dosadašnja dva uspješna ciklusa koji su, osim online galerijama projekata, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi, u tijeku je i treći ciklus programa.

Više o Think Space programu potražte na www.think-space.org

Vezane vijesti

11/06/2014 - 13/06/2014

Laureati Territories natječaja u Zagrebu

Za par dana u Laubi – kući za ljude i umjetnost, uz već najavljene goste, na Think Space Nekonferenciji – Money | Novac pridružuju nam se i nagrađeni autori iz tri ovogodišnja Think Space natječaja; Territories, Culture & Society te Environment. Više o nagrađenim autorima s prvog natječaja u ciklusu koje ćete imati priliku poslušati u srijedu, pročitajte u nastavku. Podsjećamo da se sudjelovanje boduje sa 16 bodova u sustavu stalnog stručnog usavršavanja HKA, a kao pogodnost za članove DAZ-a i studente kotizacija iznosi 350 kn. Prijaviti se možete ovdje.

28/02/2014 - 28/02/2014

Society & Culture mini simpozij

Prošlog petka, 28. veljače 2014. zaokružili smo mini simpozijem u Laubi i drugi od tri ovogodišnja natječaja iz Think Space ciklusa „Money / Novac“.  Uz mnogobrojne međunarodne i domaće goste, Pedro Gadanho, žirator natječaja Culture & Society predstavio je pobjednike, a putem skype-a, Keller Esterling nas je uvela u temu zadnjeg natječaja - Environment/ Subtraction. Donosimo vam dojmove i pregled događanja iz Laube.

28/02/2014 - 28/02/2014

Graditi bez novca

Think Space opet je pripremio posebno druženje za arhitekte i umjetnike. Baveći se aktualnom temom novca, ovaj put pitamo se je li moguće graditi i stvarati kluturu bez njega? Stoga Vas Društvo arhitekata Zagreba i Think Space program pozivaju u petak, 28.2. u Laubu od 19:00, kako bismo s Pedrom Gadanhom, kustosom njujorške MoMA-e i brojnim drugim zanimljivim gostima propitali mogućnost postojanja prostora za kulturnu razmjenu bez novca ili neovisno o njemu. 

09/12/2013 - 31/01/2014

Natječaj Culture & Society

Nakon uspješno provedenog prvog iz serije tri ovogodišnja Think Space natječaja, koji se pod krovnom temom „Money / Novac“ bavi razvijanjem strategija i konceptualnih projekata na rubu arhitekture, nalazimo se u jeku drugog u nizu pod nazivom „Culture & Society“ čiji rok za predaju radova je 31. siječnja 2013.

10/12/2013 - 10/12/2013

Predstavljeni rezultati Territories natječaja

Think Space je na mini-simpoziju održanom u Laubi uz mnogobrojne goste predstavio rezultate prvog ovogodišnjeg natječaja – Territories iz ciklusa Money / Novac te najavio slijedeći koji će se baviti kulturom i društvom, dok će nakon Davida A. Garcie slijedeći žirator biti Pedro Gadanho.

09/12/2013 - 09/12/2013

Kultura i arhitektura ekstremnih okoliša

Think Space vas poziva na razgovor o mističnim prostorima i druženje s iznimno zanimljivim gostima u ponedjeljak, 9.12. 2013. u Laubi u 19h! Cijeli niz međunarodnih gostiju programa približit će nam nepristupačne i tajnovite okoliše na Zemlji i u Svemiru te mogućnosti kulturnog i arhitektonskog djelovanja u njima. Kroz primjere iz vlastitih radova, publici će pojasniti zašto je za rad u standardnim uvjetima dobro promisliti i neke ne tako standardne situacije i što iz njih možemo naučiti.

26/09/2013 - 26/09/2013

Predstavili smo novi Think Space ciklus

Lansirali smo novi Think Space ciklus u utorak u Laubi! Ovogodišnju temu „Money / Novac“ predstavili su nam gosti kustosi Ethel Baraona Pohl i César Reyes Nájera uz dr.sc.Tomislav Pletenca, dr.sc. Mario Vrbančić i arhitekta Marka Dabrovića, koji su na okruglom stolu polemizirali o ulozi novca u današnjem društvu, teritorijalnim i inim reperkusijama. Prenosimo dio atmosfere i detalje u vezi ovogodišnjeg ciklusa.

23/09/2013 - 23/09/2013

Lansiranje novog Think Space ciklusa

Think Space program Društva arhitekata Zagreba ide dalje. Nakon dva uspješna izdanja, danas, u utorak 24. rujna u Laubi u 18h nam predstoji lansiranje trećeg ciklusa, dok je ovogodišnja krovna tema „Money / Novac“ te prvog natječajnog zadatka "Territories/ Teritoriji".

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Think Space 2013 MONEY

Treći ciklus bavi se sveprisutnom temom novca, te propituje njegove utjecaje na oblikovanje teritorija, kulturu i društvo i okoliš. Predstavlja progresivne ideje na sjecištu arhitekture, sociologije, ekonomije i programiranja, koje istovremeno radikalno propituju prostorne, socijalne i urbanističke odnose zasnovane na kapitalizmu. 

Iz ciklusa

11.06.2014 - 13.06.2014
Think Space gosti i sudionici

11.06.2014 - 13.06.2014
Laureati Territories natječaja u Zagrebu

11.06.2014 - 13.06.2014
Nagrađeni autori Think Space natječaja u Zagrebu

11.06.2014 - 13.06.2014
Think Space Nekonferencija 2014.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.