Think Space

Predstavili smo novi Think Space ciklus

Autor/izvor: DAZ 27/09/2013

Lansirali smo novi Think Space ciklus u utorak u Laubi! Ovogodišnju temu „Money / Novac“ predstavili su nam gosti kustosi Ethel Baraona Pohl i César Reyes Nájera uz dr.sc.Tomislav Pletenca, dr.sc. Mario Vrbančić i arhitekta Marka Dabrovića, koji su na okruglom stolu polemizirali o ulozi novca u današnjem društvu, teritorijalnim i inim reperkusijama. Prenosimo dio atmosfere i detalje u vezi ovogodišnjeg ciklusa.

Ethel Baraona Pohl i César Reyes Nájera poznati prijatelji Think Space-a, istraživači na polju arhitekture predstavili su nam inspirirajućom i duhovitom prezentacijom ovogodišnju temu programa. Novac kao pokretačka snaga koja može definirati prostor, stvarati i uništavati ga, je sila koja nas sve veže u gustu mrežu potrošača, dužnika, političara, bankara. Smrt tog predeterminiranog neoliberalnog kapitalističkog modela se, kako autor teme kažu, može teže zamisliti nego kraj svijeta kao takvog. Međutim pitanje se ipak postavlja kako kao arhitekti ili interdisciplinarni timovi stručnjaka možemo pronaći alternativne scenarije za upravljanje teritorijem, društvenim, kulturnim i infrastrukturnim krajobrazima. Njihova namjera je prolaženje projekte koji na progresivan način predstavljaju ideje na sjecištu arhitekture, sociologije, ekonomije, programiranja i marketinga, a koji radikalno izazivaju osnovne prostorne, socijalne i urbanističke odnose zasnovane ne kapitalizmu.

U diskusiji koja je uslijedila po prezentaciji, uz goste kustose iz Barcelone, sudjelovali su i redatelj dr.sc. Mario Vrbančić, arhitekt Marko Dabrović iz Studija 3LHD te moderator okruglog stola antropolog dr.sc.Tomislav Pletenac. Dotaknuvši se mnogih tema u relaciji novca i prostora, težište je bilo upravo na nevidljivoj sili koju kapital i sadašnji tržišni sustav demonstrira u svim sferama života i težnji sustava za zadržavanjem statusa quo. Uz aktualne teme poput financijske krize, utjecaja kapitala na prostor gradnjom između ostalog i trgovačkih centara, vidijeli smo i isječak iz filma "Tail job" Maria Vrbančića koji se dotiže teme benjaminianskog flâneura u današnjem svijetu novca.
Završivši s pitanjima zainteresirane publike nastavili smo druženje u Laubi.

Krovnom temom novca će se baviti i tri konceptualna natječaja koja će Think Space provesti ove i slijedeće godine "Territries", "Culture & Society" i "Environment". Drugu godinu za redom objavljujemo i Call for Papers / Poziv za dostavu teorijskih znanstvenih tekstova iz polja arhitekture.



„Territories“, prvi u nizu tri natječaja bavi se upravo prostornim manifestacijama novčanih tokova, konflikata i pretenzija što je moguće laboratorijski istraživati na području Arktika – kontinenta sučeljavanja mnogobrojnih ekonomskih, političkih i teritorijalnih interesa. Competition brief žiratora natječaja „Territories“ Davida Garcie pročitajte ovdje u cijelosti.

Rokovi:
Početak: 24.09.2013.
Rok za postavljanje pitanja: 30.09.2013.
Rok za predaju: 04.11.2013.
Objava rezultata: 3.12.2013.

Nagrade:
1. 1000 EUR
2. 700 EUR
3. 350 EUR

Early bird competition fee: 50 EUR
Late bird competition fee: 75 EUR







Fotografije: Rene Lisac
Više o svim ovogodišnjim Think Space natječajima saznajte ovdje.
Pratite Think Space putem web-a, Facebook-a, Twittera ili putem stranica DAZ-a.

Program Think Space je platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja te stvaranje mreže progresivnih mislilaca u području arhitekture preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica. Program se provodi kroz godišnje cikluse konceptualnih arhitektonskih natječaja i poziv na objavu stručnih i teorijskih radova, te susretima uživo na Mini-simpozijima i godišnjoj međunarodnoj Nekonferenciji. Ukupan broj autora, mladih arhitekata, (prosječna dob 29 godina) koji su sudjelovali u arhitektonskim natječajima je 654 iz 75 svjetskih zemalja, te 63 autora stručnih članaka iz 12 različitih zemalja. Nakon dosadašnja dva uspješna ciklusa koji su, osim online galerijama projekata, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.