Kalendar

Razgovori na Vrhu

31.05.2014 - 31.05.2014
Ciklus: Arhitektura i naslijeđe VIII
Javna tribina

Pozivamo Vas 31. svibnja 2014. u 19.30. h u  Zbirku Richter , Vrhovec 38  gdje će se u parku skulptura održati javni razgovor s Richterovim suvremenicima i suradnicima Ivanom Čižmekom, Matkom Meštrovićem i Ivanom Prtenjakom. prema projektu „Razgovori na Vrhu“ kojeg zajednički ostvaruju Sekcija za Arhitektonsko naslijeđe DAZ-a  i MSU

U Zbirci Richter započeo je 2013. g.  ciklus izložbi  „ Iz arhiva arhitekta“. Sekcija za arhitektonsko naslijeđe DAZ-a pokrenula je  ove godine u suradnji s MSU-.om projekt javnih razgovora - „Razgovori na Vrh“ koji sadržajno nadopunjuju  izložbu, a prvenstveno žele osvijetliti arhitektonsko stvaralaštvo Vjenceslava Richtera  i promovirati arhitektonsku baštinu druge polovice 20. st.

„Razgovori na Vrhu“  okupljat će na javnim razgovorima Richterove suvremenike, suradnike i prijatelje u cilju  stvaranja dokumentarne video arhivske građe  za  daljnja istraživanja Richterovog arhitektonsko-umjetničkog stvaralaštva i okolnosti rada.

U susret ovogodišnjoj izložbi „Iz arhiva arhitekta: tri projekta muzeja“ održat će se 31. svibnja 2014. u parku skulptura Zbirke Richter razgovor s Richterovim suvremenicima i suradnicima Ivanom Čižmekom, Matkom Meštrovićem i Ivanom Prtenjakom.

U razgovoru s  likovnim kritičarom i publicistom Matkom Meštrovićem, jednim od osnivača međunarodnog pokreta Nove tendencije osvrnut će se na socijalni i kulturni kontekst nastanka Richterovih radova. Uz Matka Meštrovića u razgovoru će sudjelovati umjetnik, arhitekt  i urbanist  Ivan Čižmek jedan od sudionika Novih tendencija i Richterov suradnik na projektima Muzeja evolucije u Krapini i Muzeja revolucije naroda Jugoslavije u Beogradu, te arhitekt Ivan Prtenjak koji će govoriti o svom iskustvu rada u Richterovoj radionici. Poseban naglasak bit će na valorizaciji muzejskih projekata Vjenceslava Richtera iz šezdesetih godina prošlog stoljeća i njihovoj reafirmaciji danas.

Uz "Razgovore na vrhu" pozivamo vas i na „Jazz na Vrhu“ u parku skulptura Zbirke Richter u okviru kojeg će nastupiti poznati hrvatski saksofonist, skladatelj, aranžer i pedagog Saša Nestorović. Posjetiteljima će se predstaviti sastavima The Cool Jazz Duo koji će nastupiti u subotu, 31. svibnja i Zagreb Jazz Portraitom koji će nastupiti u subotu, 14. lipnja s početkom u 21 sat.

Ciklusom koncerata „Jazz na Vrhu" i ove će godine prostor Zbirke Richter otvoriti svoja vrata druženju uz glazbu te na taj način približiti umjetničku zbirku široj javnosti. Slijedom razgovora sa suvremenicima Vjenceslava Richtera došlo se do spoznaje da se u njihovoj kući i vrtu često sastajalo uz glazbu. Danas je njihova kuća na kulturnoj karti grada Zagreba poznata kao Zbirka Richter, a njezina povijest započela je 1980. godine, kada su Vjenceslav Richter i Nada Kareš Richter poklonili gradu Zagrebu svoju obiteljsku kuću i zbirku umjetničkih radova. Njihova namjera bila je darovati gradu Zagrebu kulturni sadržaj koji će s vremenom postati mjesto poticaja i promocije novih umjetničkih strujanja, druženja i razmjene ideja, a prije svega obogatiti svakodnevicu u ovom dijelu grada. Više informacija na http://www.msu.hr/#/hr/20282/

Projekt video arhiv o arhitektu Richteru „Razgovori na Vrhu“  zajednički realiziraju  Društvo arhitekta Zagreba (Sekcija za arhitektonsko naslijeđe) i Muzej suvremene umjetnosti s ciljem stvaranja dokumentarne video arhivske građe  za daljnja istraživanja Richterovog arhitektonskog i umjetničkog stvaralaštva.

Razgovor moderiraju Vesna Meštić (MSU) i Davorka Perić (DAZ).
Autorica projekta video arhiv „Razgovori na Vrhu“: Ksenija Petrić (DAZ)

Više o programu Arhitektonsko naslijeđe saznajte ovdje.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Arhitektura i naslijeđe VIII

Sekcija Arhitektonsko naslijeđe DAZ-a najavljuje novi ciklus predavanja „Arhitektura + naslijeđe“. Ciklus se organizira u suradnji s Hrvatskim odborom ICOMOS-a.

Iz ciklusa

26.09.2014 - 26.09.2014
Osvrt na predavanje Trogir - Stanje zaštite i konzervatorska praksa

29.05.2014 - 29.05.2014
Osvrt na predavanje Konzerviranje u Hrvatskoj 1945 - 1964.

29.05.2014 - 29.05.2014
Konzerviranje u Hrvatskoj od 1945. do 1964. godine

15.05.2014 - 15.05.2014
Plitvička jezera - kulturne vrijednosti u prirodnom području


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.