Kalendar

Radionica Prostorni crtež

06.11.2010 - 06.11.2010
Ciklus: Mala škola arhitekture - Prostor i ja

U subotu 06. 11. 2010. s početkom u 10:30 h  u prostorima DAZ-a održana je prva radionica pod nazivom Prostorni crtež iz ciklusa Mala škola arhitekture - Prostor i ja.

Voditeljice projekta Aneta Mudronja-Pletenac, Mia Roth-Čerina, Gordana Košćec i Davorka Perić održale su prvu radionicu Prostorni crtež u suradnji s osnovnom školom A.G. Matoš i učiteljicom likovne kulture Helenom Habdijom, te djecom koja su se odazvala na javni poziv na e-mail: programi@d-a-z.hr

Prije samog početka projekt je, uz voditeljice projekta, predstavio Damir Ljutić, predsjednik DAZ-a.

Djeca su prvo crtala, a zatim u realnom prostoru spajala linijama točke i svojim postupcima kreirala prostornu konstrukciju. Prva radionica je opisala put od jednostavne geometrijske linije koju povlači pojedinac do konstrukcije prostora i mreže odnosa koje u njoj gradimo. Dajući naglasak na svakom potezu kojeg povlači pojedinac kao onom koji utječe na konačnu sliku prostora. Namjera je djeci ugraditi svijest o važnosti njihovih postupaka i njihovoj mogućnosti da utječu na kreiranje prostora u kojem se kreću.

Iduće radionice vodit će: Archisquad, Njirić+, Hura arhitektura, Neda Cilinger, Log Urbis, 3LHD, Produkcija 004, te sekcija Djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre s Pulskom grupom.
Malu školu arhitekture organiziraju: Društvo arhitekata Zagreba, Odbor Arhitektura i djeca pri Hrvatskoj komori arhitekata i Udruga za promicanje vizualne kulture OPA.

Materijal za radionicu donirao je Bomark.

Detaljnije o ciklusu i temama radionica pročitajte ovdje.

Predavači

Roth Čerina, Mia, Autor

Mudronja Pletenac, Aneta, Autor

   Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Pohađa Interdisciplinarni humanistički poslijediplomski studij Sveučilišta u Zadru. 

   Bavi se arhitekturom kao cjelovitim društvenim oblikovanjem prostora, kroz praksu (projektiranje i realizacije građevina, filmske,tv,izlozbene scenografije, interijera), teoriju (publicistički i znanstveni rad) i civilne akcije (radionice, škole, festivali, performansi, izložbe, izlaganja).  Nagrađivana je na domaćim i međunarodnim arhitektonskim natječajima (s brojnim arhitektima i arhitektonskim uredima kao suradnik i koautor).  Sudjelovala je u organizaciji ili izlagala na brojnim institucionalnim i vaninstitucionalnim, domaćim i međunarodnim civilnim akcijama ,znanstveno - istraživačkim projektima, radionicama, izložbama, ljetnim školama i sl. Dugi niz godina bavi se temama edukacije u vizualnim umjetnostima i arhitekturi.
   Od 2007. aktivno sudjeluje u timu za provedbu programa Arhitektura i djeca, Međunarodne unije arhitekata UIA pri Hrvatskoj komori arhitekata koji organizira i međunarodni simpozij Hura Arhitektura 2009. Od 2010. jedna je od voditeljica i autorica DAZ-ovog programa PROSTORiJA (programa za osnovnoškolce) i PROSTORzaDRUGE  (programa za srednjoškolce) . Organizirala je i vodila dva jednosemestralna ciklusa radionica OBLIKOVNICA u Laubi (program za osnovnoškolce o načinima razumijevanja suvremene umjetnosti). 

Perić, Davorka, Autor

diplomirala 1999. povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu; od 2000. -2002. koordinatorica programa neprofitne udruge Academia moderna; od 2006. stručnog programa Društva arhitekata Zagreba; vodila stručne programe vezane uz promociju članova DAZ-a, interdisciplinarna predavanja i izložbe; od 2006. - 2010. članica uredništva web stranice Društva arhitekata Zagreba; autorica brojnih interdisciplinarni programa vezanih uz problematiku prostora i suvremenu hrvatsku umjetnost; selektorica programa za domaće i inozemne izložbe, festivale / izložbe, predavanja; od 2000. - 2010.osnivačica i kustosica festivala Vizura aperta u Momjanu; piše tekstove za kataloge izložbi, te za Hrvatski filmski ljetopis, Konturu, Vijenac, Zarez i Život umjetnosti, Art Republiku, 3. program HR, ČIP, Oris i dr.; članica studijske sekcije ULUPUH-a.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Roth Čerina, Mia
Autor

Mudronja Pletenac, Aneta
Autor

Perić, Davorka
Autor

Mala škola arhitekture - Prostor i ja

U Društvu arhitekata Zagreba održavaju se arhitektonske radionice za djecu zagrebačkih osnovnih škola. Radionice vode različiti arhitekti i arhitektonski uredi u suradnji s učiteljima likovne kulture.

Iz ciklusa

05.06.2013 - 05.06.2013
Izložba Prostor.i.ja - Mala škola arhitekture 2010.-2013. u MSU

31.08.2012 - 31.08.2012
Počinje nastava i u Maloj školi arhitekture

23.05.2012 - 23.05.2012
Mala škola arhitekture u Osnovnoj školi Šestine

29.03.2012 - 29.03.2012
Mala škola arhitekture u Osnovnoj školi Šestine


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.