Kalendar

Radionica Krajobraz i gradnja

11.06.2011 - 11.06.2011
Ciklus: Mala škola arhitekture - Prostor i ja

U subotu, 11.06.2011. u DAZ-u održana je arhitektonska radionica za osnovnoškolsku djecu sa početkom u 10 sati u organizaciji DiA-DAI i Pulske grupe.

Djeca su na radionici od stiropora složila krajobraznu cjelinu iz našega kraja - uvalu Zonchi iz pulskog zaljeva. Kroz proces rada pokušalo se objasniti kako energija reljefa utječe na smještaj izgradnje i što intervencija u prostoru znači na razini fizičkih utjecaja - osunčanje, vjetrovi, nagibi terena - i na razini sklada u slici krajolika. Permutacijom elemenata uz pomoć kojih se složila uvala Zonchi dobili se još nekoliko krajolika i postavilo pitanje da li bi ista intervencija vrijedila i na novim primjerima.

 

DiA DAI je Sekcija Društva arhitekata Istre koja djeluje od srpnja 2010, a svojim osnovnim programom želi približiti ideju arhitekture djeci svih uzrasta, na način da kroz obrazovanje o prostoru steknu alate za razumijevanje oblikovanja i procesa u izgradnji prostora, kako bi u svom životu mogli aktivno sudjelovati u stvaranju visoko kvalitetnog okruženja, što god izabrali kao svoj budući životni poziv. Radionice Sekcije provode se tijekom školske godine jednom mjesečno, u suradnji s osnovnom školom Veli Vrh u Puli, njezinom ravnateljicom, učiteljicama likovne kulture i zainteresiranim učenicima od 4-8. razreda. U pripremi radionica alterniraju voditelji koji su članovi DiA DAI, a to su pulski arhitekti udruženi u Sekciji; na samim radionicama obično sudjeluje najveći mogući broj članova u asistenciji i provedbi programa.

Pulska grupa je grupa arhitekata iz Pule koja je nastala prilikom organiziranja međunarodne arhitektonske radionice 'Katarina 06', održane u napuštenom vojnom području Pulskog zaljeva 2006. godine. Rad grupe je prezentiran u Puli, Rijeci, Zagrebu, Istanbulu, San Sebastianu, Maastrichtu, Ljubljani, Milanu i Veneciji, kao i na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana u Bariju 2008. te na Bijenalu suvremene umjetnosti u Triani 2009. godine. 2008. godine je grupa proizvela 'Crveni plan Pule' kao korak u istraživanju neformalnog  urbanizma Pule. Iste godine grupa izdaje novine ˝Katarina dokument˝ u kojima se opisuje kronologija političkih događaja vezanih uz demilitarizaciju Pulskog zaljeva, te mapu 'Plan Mediterraneo' koja prikazuje projekte za obalu južne Istre, suprotne službenim planovima turističke eksploatacije. Ljeta 2009. godine grupa organizira međunarodnu konferenciju 'Grad Postkapitalizma' u Puli, a jedan od rezultata tog susreta je 'Pulska deklaracija'. Posljednja aktivnost kojom se grupa bavi je sudjelovanje njenih članova u građanskoj inicijativi za Muzil "Volim Pulu" čiji je cilj otvaranje i korištenje bivše vojne zone Muzil u Puli.

 

Sponzor radionice

 

Detaljnije o ciklusu i temama radionica pročitajte ovdje.

1. RADIONICA: Mala škola arhitekture - Prostor i ja: Prostorni crtež
2. RADIONICA: Mala škola arhitekture - Prostor i ja: Oduzimanje
3. RADIONICA: Mala škola arhitekture - Prostor i ja: Razigrani javni prostori 
4. RADIONICA: Mala škola arhitekture - Prostor i ja: 2D>3D
5. RADIONICA: Mala škola arhitekture - Prostor i ja: svjetlo - sjena - boja - forma
6. RADIONICA: Mala škola arhitekture - Prostor i ja: Ploha i plošnost

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Mala škola arhitekture - Prostor i ja

U Društvu arhitekata Zagreba održavaju se arhitektonske radionice za djecu zagrebačkih osnovnih škola. Radionice vode različiti arhitekti i arhitektonski uredi u suradnji s učiteljima likovne kulture.

Iz ciklusa

05.06.2013 - 05.06.2013
Izložba Prostor.i.ja - Mala škola arhitekture 2010.-2013. u MSU

31.08.2012 - 31.08.2012
Počinje nastava i u Maloj školi arhitekture

23.05.2012 - 23.05.2012
Mala škola arhitekture u Osnovnoj školi Šestine

29.03.2012 - 29.03.2012
Mala škola arhitekture u Osnovnoj školi Šestine


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.