Kalendar

Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske – Poziv za Nagradu ARTUR

16.04.2015 - 20.05.2015
Ciklus: ARTUR
Natječaj

Društvo arhitekata Zagreba u sklopu projekta ARTUR (Arhitektura i turizam) za 2015. raspisuje poziv za predlaganje projekata za Nagradu ARTUR 2015.

Svrha ovog poziva je identificiranje najboljih praksi, održivih i dobro planiranih, integriranih arhitektonskih realizacija. Posebna pažnja usmjerena je na projekte koji koriste participativne procese u pripremi i realizaciji intervencija, te uključuju lokalnu zajednicu, građane, turističke zajednice i druge organizacije, te podržavaju multidisciplinarni pristup.
Svrha programa ARTUR usmjerena je na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam, čiji su dugoročni ciljevi jačanje uloge dizajna, arhitekture i urbanizma, kao i doprinosa drugih kulturnih djelatnosti i struka u održivom razvoju turizma.
Pravo podnošenja prijava na temelju ovoga Poziva imaju arhitekti, urbanisti, arhitektonski uredi, turističke zajednice, udruge, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, konzervatori, stručnjaci za zaštitu okoliša, privatni investitori i drugi dionici koji djeluju u prostoru arhitekture i turizma.

Dobitnici nagrade ARTUR 2014:


Kategorija: Intervencije u turističkom mjestu, nagrada
Predlagatelj: Studio NFO, Zagreb
Trg Stjepana Radića, Crikvenica


Kategorija: Turistički objekti, nagrada
Predlagatelj:Studio UP d.o.o., Zagreb
Hostel Golly & Bossy, Split i Hostel Forum, Zadar


Kategorija:Turistički objekt, posebno priznanje                                                                                                          
Predlagatelj: Arhipolis d.o.o, Split,
Hotel Split, Split


Kategorija: Turistički sadržaj, posebno priznanje
Projekt: Muzej "Nin otok u središtu Eko parka Ninska laguna"
Predlagatelj:Turistička zajednica grada Nina


Kategorija: Stručna istraživanja i publikacije, posebno priznanje
Urbanistička radionica "Istraživanje, preobrazba i sanacija prostora otoka Vira", otok Vir
Predlagatelj: Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu


Poziv se odnosi na projekte koji promiču razvoj lokalne zajednice, doprinose kvaliteti turističkog prostora, koji potiču interdisciplinarnost i cjelovitost u procesu i planiranju prostora,  te očuvanju okoliša, a uključuje:
1. Realizacije arhitekture u turizmu (zgrade za turizam i slobodno vrijeme, resorte, plaže i plažne objekte, toplički turistički sadržaji za obitelji, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pustare i drugi objekti za eno i gastro turizam)
2. Realizacije  u javnom prostoru - turističke zone - doprinos razvoju i održivosti turizma (javni prostori – rive, trgovi, parkovi, prostori za kulturu, sport i rekreaciju, šetnice, vinske ceste, eko sela)
3. Turistički projekti (projekti lokalne uprave i privatnih investitora s konkretnim manifestacijama u prostoru (planerski/urbanistički ili arhitektonski)
4. Idejni projekti (arhitektonski i sadržajni prijedlozi koji čine turistički prostor atraktivnijim i multifunkcionalnim koji nisu realizirani)
5. Realizirana stručna istraživanja i publikacije vezane za arhitekturu i turizam
U razmatranje će se uzimati realizacije i idejni projekti od  2005. - 2015.

Stručni interdisciplinarni ocjenjivački sud vrši selekciju najboljih radova za izložbu ARTUR, te dodjeljuje nagradu ARTUR uzimajući u obzir slijedeće kriterije:
1. doprinos prepoznatljivosti, autentičnosti, identitetu hrvatske turističke ponude (regionalne karakteristike, suvremene interpretacije ali i očuvanje i revitalizaciju arhitektonske baštine)
2. doprinos kvaliteti prostora (kvalitetne dizajnerske, umjetničke, urbanističke i arhitektonske intervencije)
3. cjelovitost i interdisciplinarnost u procesu osmišljavanja projekata koji uključuju stručnjake iz područja dizajna, arhitekture, socijologije, ekonomije i drugih srodnih struka
4. očuvanje okoliša, ekološka osviještenost, društvena i ekonomska održivost
5. inovativnost i kreativnost u planiranju, pristupu i ponudi.

Članovi ocjenjivačkog suda su uvaženi stručnjaci iz područja arhitekture, turizma, razvoja destinacija, strateškog planiranja i medija
1. Iva Rukavina, dipl. ing arh., Društvo arhitekata Zagreba, program ARTUR
2. Vesna Rajković, dipl. ing arh. Ministarstvo turizma, Uprava za razvoj i konkurentnost turizma
3. dr.sc. Neda Telišman Košuta,  Institut za turizam
4. Maroje Mrduljaš, dipl. ing arh., Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
5. Đuro Tomljenović, Hrvatska radiotelevizija
6. Kata Marunica, dipl. ing.arh., NFO d.o.o, prošlogodišnji dobitnici nagrade ARTUR


Prijedlozi projekata prijavljuju se od 16. travnja do 20. svibnja 2015. godine.
Prijave se podnose putem interneta na obrascu dostupnom OVDJE .
Popunjene prijavnice sa svim prilozima predlagatelji trebaju poslati na adresu artur@d-a-z.hr Dodjela Nagrade ARTUR održat će se u sklopu godišnje Konferencije ARTUR, 09.06. 2015. u Zagrebu.

Više informacija o projektu pročitajte na artur.d-a-z.hr.
S veseljem vas očekujemo, srdačan pozdrav,

Iva Rukavina dipl. ing. arh.
Voditeljica programa ARTUR
Članica Upravnog odbora DAZ-a

ARTUR TIM:
Voditelj projekta: Iva Rukavina
Programski odbor: Andreja Ilijanić, Sunčana Rapaić, Aleksandra Uhernik Đurđek, Ana Mrđa
Organizacijski odbor: Vesna Vrga Perović, Ana Marendić, Davorka Perić
Strateški partner: Institut za turizam i Hrvatski savjet za zelenu gradnju


ARTUR (Arhitektura i turizam) je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te lokalnim Društvima arhitekata  čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam. U protekloj sezoni, s temom grad i regija kroz program ARTUR preispitali smo obalni dio Hrvatske te utjecaje grada na regiju s turističko sociološkog aspekta te refleksije na prostor u Zadru, Dubrovniku i Puli.

U 2015. godinu ARTUR se bavi  kontinentalnom Hrvatskom uzimajući u obzir potpuno različite karakteristike takvog tipa turizma, a sve kako bismo prikazali koje sve načine i tipove turizma zaista imamo te potencijale koji se iz njih rađaju, naravno bazirano na principu održivosti te savjesnog i pametnog planiranja prostora kao osnove cjelogodišnjeg turizma. Osim toga, ove će se sezone dio programa baviti podizanjem svijesti o neophodnosti projektiranja poštujući i implementirajući sve zakonitosti korištenja obnovljivih izvora energije i bioklimatskog dizajna, s obzirom da je turistički segment privrede jedan od najvećih potrošača energije. Namjera je približiti alate i metode usmjerene na učinkovito korištenje energije, poštujući i promovirajući Nacionalne ciljeve za smanjenje količine CO2 do 2030 god kao i energetske učinkovitosti.

Društvo arhitekata Zagreb (DAZ) je strukovna udruga koja radi na razvoju i promociji hrvatske arhitekture i urbanizma, kulture prostora i zaštite okoliša. DAZ ima više od 1000 aktivnih članova, priznatih arhitekata, urbanista, krajobraznih arhitekata i dizajnera interijera. U svom djelovanju DAZ zastupa interese članova, organizira i provodi natječaje iz područja arhitekture i urbanizma, organizira i priprema stručni i obrazovni program te sudjeluje u pripremama prijedloga zakona i propisa koji utječu na sudbinu arhitektonskog stvaralaštva.
DAZ je najutjecajnija stručna arhitektonska udruga, a njegova Internet stranica je jedan od najposjedenijih arhitektonskih portala.

Više informacija o projektu pročitajte ovdje i na
artur.d-a-z.hr  .
Zahvaljujemo se pokroviteljima, partnerima, sponzorima i donatorima koji su doprinijeli realizaciji prošlogodišnjeg programa ARTUR 2014
:

src=br /:

Predavači

Rukavina, Iva, Autor programa

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Rukavina, Iva
Autor programa

ARTUR

Program ARTUR  iniciralo je Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam.

Iz ciklusa

02.03.2020 - 07.06.2020
Putovanje EPK Rijeka i Raša 5.-7.6.2020

29.11.2018 - 29.11.2018
Održana je konferencija ARTUR 2018

29.11.2018 - 29.11.2018
konferencija ARTUR 2018 - KULTURNI TURIZAM

28.11.2018 - 28.11.2018
Još o konferenciji ARTUR 2018


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.