Kalendar

Obnova krovova i pročelja iz programa spomeničke rente

01.03.2012 - 01.03.2012
Ciklus: Arhitektura i naslijeđe IV

U četvrtak, 1.3. u 19 sati u DAZ-u održano je drugo po redu predavanje iz ciklusa Arhitektura i naslijeđe IV. Gosti predavači, Jadran Antolović, Alan Braun, Zdravko Mahmet i Mladen Perušić govorili su na temu obnove krovova i pročelja iz programa spomeničke rente. Predavanja su uvrštena u  Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s dva (2) boda.

Dr. sc. Jadran Antolović
O spomeničkoj renti

Nesporno je baština važan turistički resurs što osobito potvrđuju hrvatski spomenički lokaliteti upisani u Listu UNESCO-a. Međutim, da bismo imali baštinu uključenu u turističku ponudu prvotno moramo uložiti u njezino očuvanje. Nije li onda logično, u tržišnom društvu, da se za gospodarsko korištenje kulturne baštine plaća spomenička renta, te da se ta sredstva ulože u očuvanje baštine. Danas kada imamo više od osam godina iskustva možemo reći kako su stvarni efekti od sustava spomeničke rente sljedeći:

  • Od 2004. do danas na ime spomeničke rente ubrano više od 1 milijarde kuna, što možemo sagledati kroz trostruki učinak ulaganja
    • 1 milijarde  u očuvanje baštine,
    • 1 milijarde za obrtnike, restauratore i druge izvođače radova na očuvanju,
    • 1 milijarde ulaganja u unapređenje baštine kao turističke destinacije.
  • Iako velik iznos, mali je u odnosu na stanje baštine koje karakterizira zapuštenost iz doba socijalizma i društvenog vlasništva, te još uvijek velike štete iz Domovinskog rata.
  • Sva ili barem većina ubranih sredstava su sukladno Zakonu uložena u očuvanje hrvatske kulturne baštine, što u pravilu potvrđuju nalazi Državne revizije.
  • Od 2004. osamdesetak gradova i općina (14-15%) ubire spomeničku rentu temeljem odluka koje su sami donijeli (u RH ima 127 gradova i 429 općina), te se sreću u taj postotak ubrajaju u pravilu svi veći gradovi u Hrvatskoj
  • Hrvatski model spomeničke rente poslužio je kao uzor nekim državama npr. Crnoj Gori, Egiptu, Izraelu,  Mađarskoj, Sloveniji i još nekima koje su razmatrale mogućnost njezina uvođenja. Poseban interes za ovaj model iskazan je i od strane Europske komisije u hrvatskim pregovorima za punopravno članstvo.

Grad Zagreb daje dobar primjer jer se od ukupno ubranih sredstava u Hrvatskoj, u gradu Zagrebu ubere 54% sredstava.

Jedna od dobrobiti sustava spomeničke rente je rasprava koja se vodi na lokalnim razinama (po gradovima i općinama) o politici ubiranja i trošenja tih sredstava. Uprava ta rasprava doprinosi širenju interesa za stanje baštine i za odnos lokalne zajednice prema njoj.

SPOMENIČKA RENTA UBRANA U RAZDOBLJU OD 2005. - 2009.  U GRADU ZAGREBU

 

Mr. sc. Alan Braun
Iskustva korištenja sredstava spomeničke rente na primjeru grada Rijeke

Grad Rijeka je u praksu utroška sredstava iz spomeničke rente, koja datira od 2006. godine, uveo neke posebnosti, a izbor građevina koje ulaze u program sufinanciranja radova obnove i sanacije, povjerio je svojem Kulturnom vijeću za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara.

Iskustva u formiranju Pravilnika o korištenju sredstava spomeničke rente, izboru građevina kao i do sada izvedene radove na pročeljima zgrada povijesne jezgre Rijeke, ukratko će predstaviti predavač koji je i predsjednik Kulturnog vijeća u Rijeci.

Zdravko Mahmet dipl. ing arh.
Provedba nadzora nad izvedbama obnove pročelja

 U svojstvu više godišnjeg stručnog suradnika Ureda za upravljanje imovinom Republike Hrvatske predavač će izložiti pristup i način provedbe obnove pročelja i krovova građevina tog investitora na nekim primjerima u Zagrebu s opširnijim naglaskom na provođenju direktivnog nadzora i problematici tog važnog segmenta koji je neophodan za uspješnu realizaciju radova na kulturnim dobrima.

Mladen Perušić dipl. ing. arh.
Obnove pročelja i krovova u Zagrebu, neka iskustva na primjerima

Grad Zagreb je po donošenju zakonske regulative, organizirao putem svojih stručnih službi 2004. obnove pročelja i krovova iz programa spomeničke rente. Već 2001. Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo pokrenulo je širi program obnove zgrada kojima upravljaju. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode vodio je niz stručnih poslova iz svoje nadležnosti, od pripreme do realizacije kroz provođenje konzervatorskog nadzora. Na nekoliko primjera obnove pročelja i krovova povijesnih građevina iz 18., 19. i 20. stoljeća izložiti će se metodologija pripreme i provedba izvođenja radova.

Predavanja su uvrštena u  Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s dva (2) boda.

Voditelji sekcije  za Arhitektonsko naslijeđe:
Ksenija Petrić, dia
Stjepan Lončarić, dia
Mladen Perušić, dia

Koordinator 4. ciklusa Arhitektura i naslijeđe: Mladen Perušić, dia

Više o programu Arhitektura i Naslijeđe saznajte ovdje.









 

Predavači

Braun, Alan, Autor

Perušić, Mladen, Autor

Uže područje rada: Konzervatorski projekti i konzervatorski nadzori nad radovima obnove kulturnih dobara Mladen Perušić (1944.) arhitekt. Diplomirao je 1969. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu gdje je bio asistent na katedri za Povijest arhitekture i umjetnosti 1970.-1978. Studirao je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu 1967.-71. Voditelj grupe i projektant u birou 1970.-1990. U Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode u Zagrebu od 1991.-2010. načelnik odjela za konzervatorsko-projektnu dokumentaciju gdje je izrađivao konzervatorske projekte i vodio obnove nepokretnih kulturnih dobara. Bio je voditelj Posebne komisije, Ministarstva kulture, za popis i procjenu ratnih šteta na spomenicima kulture sa sjedištem u Zagrebu, (sz Hrvatska) 1991.-1995. Popis referentnih radova Izvedeni projekti: Veslački centar na ršc Jarun za Univerzijadu 1987.: regatna staza, zgrade, gledališta i parter sz dijela centra, osnovna škola Malešnica 1989. Društveni dom (sada Mala scena) i klub Medveščak i dr. Obnove kulturnih dobara: sakralni; Remete, Gračani, Ksaver, Stenjevec, Brezovica, Lučko, Podsused, Odra, Sesvete, Kašina, Vugrovec, Markuševec, Granešina, Preobraženska, ... Razno: Umjetnički paviljon, Botanički vrt, Pravni fakultet Nazorova, Vila Pongratz, Mikulići, obnova 114 pročelja u Zagrebu. Urednik i suautor 2. knjige edicije Sveučilište i grad: Izložbeni paviljon u Botaničkom vrtu, 2007. i u 3. knjizi - Arhitektonska povijest zgrade Sveučilišta 1856.-1956., Kapela sv. Martina u Podsusedu u zborniku župe i dr.

Mahmet, Zdravko, Autor

OBRAZOVANJE 1973 Postdiplomski studij, Majstorska radionica 1974 - prof. Drago Galić, Zagreb 1969 Diploma na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu RADNO ISKUSTVO 2007 projektant i direktor - projektni urerd Artec d.o.o. 1998 ovlašteni arhitekt 1983-1993 projektant i direktor - projektni urerd Centroprojekt 1973-1973 projektant - projektni urerd Centroprojekt PROJEKTI - Hangar za jedrilice, Split - Lora - Stambeni paviljoni, Split - Lora - Hotel ‘KAJ’, Marija Bistrica - Izložbeni salon i servis, Šibenik - Ulazni hali atrij, Studentski Centar, Zagreb - Poslovnica i trezor, Privredna banka Zagreb, Poreč - Kuća Granić, Zagreb - Studentski restoran, Ekonomski fakultet, Zagreb - Sanatorij, ‘Čorluka‘, Zagreb - Institut ‘Inetec’, Zagreb - Hala tiskarske linije ‘Vjesnik’, Zagreb - Proizvodna hala i skladište, ‘Thermotechnik’, Dražice, Rijeka AKTIVNOSTI U STRUČNIM ORGANIZACIJAMA 2003 Potpredsjednik Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu 1998 Predsjednik razreda arhitekata,

Antolović, Jadran, Autor

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Braun, Alan
Autor

Perušić, Mladen
Autor

Mahmet, Zdravko
Autor

Antolović, Jadran
Autor

Arhitektura i naslijeđe IV

Teme četvrtog ciklusa predavanja Arhitektura i naslijeđe obuhvaćati će arhitektonsko naslijeđe u Gradu Zagrebu i komparativne primjere obnove povijesnih građevina, pristup projektiranju, projekte pred realizacijo

Iz ciklusa

12.04.2012 - 12.04.2012
Konzervatorska služba u Hrvatskoj, 160 godina tradicije

22.03.2012 - 22.03.2012
Umjetnički paviljon u Zagrebu, radovi obnove 2007. - 2011.

09.02.2012 - 09.02.2012
Metodologija obnove pročelja povijesne arhitekture


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.