Kalendar

Metodologija obnove pročelja povijesne arhitekture

09.02.2012 - 09.02.2012
Ciklus: Arhitektura i naslijeđe IV

U četvrtak 09.02.2012. u 18 sati u DAZ-u održan je četvrti ciklus programa Arhitektura i naslijeđe. Prvo predavanje iz ovog ciklusa održala je Teodora Kučinac na temu Metodologija obnove pročelja povijesne arhitekture.

Metodologija obnove graditeljskog nasljeđa na primjerima sakralnih gradnji

Na predavanju je predstavljen tijek obnove triju kapela u sjeverozapadnoj Hrvatskoj: sv. Florijana u Varaždinu iz 18. stoljeća, sv. Petra u Novom Mjestu kraj Svetog Ivana Zeline iz 13. stoljeća i sv. Benedikta u Gornjem Kraljevcu kraj Budinščine iz 17. stoljeća.

Obnove se financiraju iz proračuna Republike Hrvatske putem sudjelovanja u programima zaštite i obnove kulturnih dobara Ministarstva kulture. Obnova graditeljske baštine obuhvaća više faza: snimanje i izrada nacrta postojećeg stanja, konstruktivna, geotehnička, arhivska i konzervatorsko-restauratorska istraživanja s valorizacijom nalaza. Nakon toga slijedi prijedlog prezentacije te projekti obnove i izvedba radova. Pri tome se nailazi na niz nepoznanica i ograničenja. Arhitekt-konzervator suočen je s obavezom očuvanja spomeničke vrijednosti i autentičnosti građevine i često oprečnim zahtjevima tj. rješenjima u smislu njenog sigurnog korištenja, trajnosti i jednostavnog održavanja.

Predavanja su uvrštena u  Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s dva (2) boda.





Predavanje drži:

Teodora Kučinac,
dipl.ing. arh., konzervator savjetnik
Hrvatski restauratorski zavod, Odjel za graditeljsko nasljeđe

Rođena 1961. godine u Osijeku. Diplomirala 1987. godine na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 1987.-1988. članica tima zaduženog za arhitektonsko snimanje i izradu dokumentacije postojećeg stanja spomenika u kninskoj i drniškoj regiji u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Od 1988. u Hrvatskom restauratorskom zavodu sudjeluje, a kasnije i vodi snimanja i izradu dokumentacije postojećeg stanja, istraživanja, projektiranje i obnovu arhitektonskog nasljeđa (Stari grad Ozalj, crkva sv. Lovre u Požegi, crkva sv. Florijana u Varaždinu, crkva blažene djevice Marije u Remetincu, kapela sv. Jelene u Šenkovcu, kapela sv. Petra u Novom Mjestu, uršulinski samostan u Varaždinu, kuća u Draškovićevoj 8 u Varaždinu, kapela sv. Benedikta u Gornjem Kraljevcu, zgrada Hrvatskog sabora u Zagrebu,  bivši pavlinski smostan u Lepoglavi, crkva sv. Petra i Pavla u Šarengradu, portal stancije Franković Vlačić u Labinu, crkva sv. Georgija u Velikom Pogancu).  Godine 1996. polaznik ICROM-ovog dvomjesečnog tečaja o arhitektonskim površinama u Mauerbachu (Austrija).

Popis referentnih radova:
Stručni članci
- Projekt uređenja pročelja crkve Blažene Djevice Marije u Remetincu kraj Novog Marofa, Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske 20, 1994., str. 47-58
 Međunarodni skup
- Contetemporary use and creative manegment of manors, castles and villas, 2005 , Obnova stancije Franković-Vlačić u Dubrovi pokraj Labina (s Rosanom Nenadić)

Više o programu Arhitektura i naslijeđe IV saznajte ovdje.

Predavači

Kučinac, Teodora, Autor

Rođena 1961. godine u Osijeku. Diplomirala 1987. godine na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 1987.-1988. članica tima zaduženog za arhitektonsko snimanje i izradu dokumentacije postojećeg stanja spomenika u kninskoj i drniškoj regiji u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Od 1988. u Hrvatskom restauratorskom zavodu sudjeluje, a kasnije i vodi snimanja i izradu dokumentacije postojećeg stanja, istraživanja, projektiranje i obnovu arhitektonskog nasljeđa (Stari grad Ozalj, crkva sv. Lovre u Požegi, crkva sv. Florijana u Varaždinu, crkva blažene djevice Marije u Remetincu, kapela sv. Jelene u Šenkovcu, kapela sv. Petra u Novom Mjestu, uršulinski samostan u Varaždinu, kuća u Draškovićevoj 8 u Varaždinu, kapela sv. Benedikta u Gornjem Kraljevcu, zgrada Hrvatskog sabora u Zagrebu, bivši pavlinski smostan u Lepoglavi, crkva sv. Petra i Pavla u Šarengradu, portal stancije Franković Vlačić u Labinu, crkva sv. Georgija u Velikom Pogancu). Godine 1996. polaznik ICROM-ovog dvomjesečnog tečaja o arhitektonskim površinama u Mauerbachu (Austrija). Popis referentnih radova: Stručni članci - Projekt uređenja pročelja crkve Blažene Djevice Marije u Remetincu kraj Novog Marofa, Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske 20, 1994., str. 47-58 Međunarodni skup - Contetemporary use and creative manegment of manors, castles and villas, 2005 , Obnova stancije Franković-Vlačić u Dubrovi pokraj Labina (s Rosanom Nenadić)

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Kučinac, Teodora
Autor

Arhitektura i naslijeđe IV

Teme četvrtog ciklusa predavanja Arhitektura i naslijeđe obuhvaćati će arhitektonsko naslijeđe u Gradu Zagrebu i komparativne primjere obnove povijesnih građevina, pristup projektiranju, projekte pred realizacijo

Iz ciklusa

12.04.2012 - 12.04.2012
Konzervatorska služba u Hrvatskoj, 160 godina tradicije

22.03.2012 - 22.03.2012
Umjetnički paviljon u Zagrebu, radovi obnove 2007. - 2011.

01.03.2012 - 01.03.2012
Obnova krovova i pročelja iz programa spomeničke rente


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.