Kalendar

La 27e Région i Collectif etc na Forumu Akupunkture grada

10.04.2014 - 10.04.2014
Ciklus: Akupunktura grada
Predavanje

Na skorašnjem Forumu Akupunkture grada, o čemu možete pročitati ovdje, pridružit će nam se niz gostiju koji se bave poboljšanjem urbane kvalitete ciljanim intervencijama u prostoru, studijama, radionicama te uključivanjem građana. Među njima su i 27e Région te Collectif etc iz Francuske, koje vam ukratko predstavljamo.

27e Région

27e Région ili 27. regija je neprofitna udruga sa sjedištem u Parizu, koja djeluje od 2008. kao inovativni laboratoriji za (ostalih) 26 francuskih regija. Projekt vodi tim s dizajnerskim, političkim i administrativnim vještinama, zajedno s mrežom koja uključuje 40 profesionalaca, kao što su dizajneri, sociolozi, arhitekti, urbanisti, antropolozi, digitalni aktivisti i istraživači. Stvaranje 27e REGION je utemeljeno na jakoj vjeri da razmišljanje kroz dizajn i društvenu inovativnost može daleko doprinijeti preoblikovanju javnog sektora, ohrabriti državne službenike da koriste kreativnost kao način pronalaženja novih rješenja i promoviranja participacije građana i koncepata kao što su co-dizajn.

Nadalje ekipa iz 27e Région radi na načinima prenošenja studija i eksperimentalnih saznanja co-dizajna u sferu javnoga života u svrhu radikalne promjene načina na koji su javne politike osmišljene kroz društvene inovacije. Kroz 15 provedenih eksperimenata u 9 francuskih regija vođenih tako zvanim „friendly hacking“ okvirom ciljano je na participativna akcijska istraživanja. Ključni segmenti principa „friendly hacking“ su inside-out stav, uloga neutralnog aktivista, rad prije razmišljanja, intervencije na više nivoa, vizionarska perspektiva te dokumentiranje hakiranja. Iako neki principi mogu izazvati napetosti, ciljevi su efektivni način primjene radikalnih inovacija u sferi javne administracije.

   Više o radu 27e Région saznajte ovdje, a ovdje pogledajte video u kojem se predstavlja ekipa iz "27. regije"

Collectif etc

Collectif etc je kolektiv osnovan u Strasbourgu 2009. kao grupa arhitekata i studenata grafičkog dizajna. Oni propituju trenutne metode planiranja i gradnje gradova, osiguravajući građanima bitnu ulogu u kreativnom procesu. Njihovi projekti se sastoje od arhitektonskih konstrukcija, dizajna i urbane opreme, organizacije konferencija i radionica, razvijanja javnih strategija do umjetničkih intervencija kao što su skulpture i instalacije.

U 2012. kolektiv je proveo svoj jednogodišnji projekt „Detour of France“, čiji cilj je bio susresti se i raditi sa svim sudionicima u procesu planiranja grada.

U svojim projektima Collectif etc često polazi od otvorenosti i dostupnosti kao principa rada i profesionalnog pristupa urbanizmu. Kako prenamijeniti poluprivatne zapuštene prostore u prostore druženja ili kako pomoći ojačati organizaciju zajednice? Ovo su samo neka od pitanja kojima se ovaj francuski kolektiv bavi. Sredstvima zaposjedanja i stimuliranja ljudi za korištenje prostora pokušavaju ga ne samo fizički transformirati, već i osigurati identifikaciju i mentalnu reprezentaciju prostora od strane korisnika. U vremenima krize urbanističkog planiranja kolektivci tvrde da je bitno osvrnuti se na zapuštene i podcijenjene prostore te na zaboravljene znanja kojima se može doprinijeti poticanju naše znatiželje za njima kao i naše otvorenosti.


La place de Géant, Saint-Étienne, 2011. - Collectif etc


La place de Géant, Saint-Étienne, 2011. - Collectif etc


La Belle Echappée, bolnica La Colombière u Montpellieru, 2012. - Collectif etc


La fabrique de Grand Parque, Bordeaux, studija, 2013. - Collectif etc


Le Détour de France

Više o Collectif etc saznajte na njihovom webu www.collectifetc.com

O ostalim sudionicima Foruma Akupunkture grada uskoro, a više o programu OVDJE.


Partneri:

Sponzori:

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Akupunktura grada

Projekt  City Acupuncture – Akupunktura grada  ima za cilj kroz niz malih i preciznih intervencija u gradskim četvrtima poboljšati kvalitetu urbanog života, povećati socijalnu koheziju lokalne zajednice i ojačati identitet četvrti

Iz ciklusa

24.04.2014 - 24.04.2014
Forum Akupunkture grada: Nove prakse za urbani dizajn

24.04.2014 - 24.04.2014
Održan Forum Akupunkture grada

14.04.2014 - 14.04.2014
Studio BASAR i Projekt CULBURB

30.11.2013 - 30.11.2013
Intervencije splitske Akupunkture grada


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.